dilluns, 24 de febrer del 2020

Pastís de poma sense ou, llet ni fruits secs


Tenir amics que viuen de la improvisació té avantatges i inconvenients. Per una banda mai sabem fins unes hores abans què farem el cap de setmana, té el seu morbo organitzar en 15 minuts un sopar, una excursió, un llarg cap de setmana a la muntanya o qualsevol activitat i arrossegar a un piló de nens i nenes que s'adapten a tot. Però per altra banda la meva planificació familiar queda feta miques i durant la setmana cal que em reorganitzi per fer tot el que he deixat de fer i tornar a la rutina després del caos.
Aquest cap de setmana, per alguns llarg cap de setmana, no teníem plans, semblava que serien uns dies de relax i tranquil·litat per passar en família. El divendres a la nit arriba un whatsApp: voleu venir diumenge a passar el dia a Sant Julià? I ja tenim el cap de setmana organitzat: dissabte fent pastissos i diumenge a la muntanya per menjar-nos-els!!!



Dia complert a Sant Julià de Cerdanyola amb temperatura de primavera i barbacoa a Falgars.
Dissabte el vaig dedicar a fer pastissos, tots ells sense ou, llet ni fruits secs: una coca de llardons, un pa de pessic i aquest pastís de poma que vaig trobar boníssim. 


El de pa de pessic estava dedicat a la Sira que amb tanta improvisació es va descuidar les claus de casa a Barcelona!!!!
Pel que fa a la recepta d'avui la vaig treure de celíacs Catalunya, porta molta poma i queda com una compota molt fina. El més complicat va ser trobar les galetes per fer la base que no tinguessin ous ni traces de fruits secs, al final ho vaig fer amb els minicereals Angry Birds de Gullón. 
Aquesta vegada vaig tenir com a ajudant de luxe a l'Èlia i com podeu comprovar va col·locar les làmines de poma molt ben arrenglerades.



Ingredients:
  • 6 pomes golden
  • 240 ml de llet de civada (avena)
  • 180 gr de farina
  • 240 gr de sucre
  • suc d'una llimona
  • 200 gr de galetes sense ou ni llet (en cas d'al·lèrgies)
  • 50 gr de margarina 100% vegetal
Preparació:
  1. Primer de tot preparar la base triturant les galetes i barrejant amb la margarina fosa al microones. 
  2. En un motlle desmuntable cobrir la base amb paper de forn i cobrir amb les galetes apretant amb una forquilla.
  3. Reservar a la nevera.
  4. Posar a escalfar el forn a 170º.
  5. Pelar i treure els cors a 4 pomes i triturar-les. En ala thermomix 10 segons a velocitat 5.
  6. A continuació afegir la llet, la farina, el sucre i el suc de la llimona i triturar (10 segons a velocitat 5). No cal que us quedi una massa fina, la poma s'acabarà desfent al forn.
  7. Abocar la barreja al motlle.
  8. Pelar la resta de pomes, tallar-les a làmines fines i col·locar per sobre per decorar el pastís.
  9. Espolsinar amb una mica de sucre i coure durant 45-60 minuts a 170º. Abans de treure del forn comproveu que el pastís estigui cuit punxant amb una agulla i que surti neta.
  10. Si voleu que la poma quedi lluenta, una vegada estigui fred podeu pintar el pastís amb melmelada d'albercoc o amb un almívar.






dimecres, 19 de febrer del 2020

Patates amb salsa romesco i allioli


Dissabte passat, aprofitant que no tenia fills, vem obrir les portes d'El Brugui. Els afortunats van ser els que ens trobem cada dissabte i/o diumenge al Bar Perdem el Nord dels Lluïsos de Gràcia on xerrant i xerrant ens acompanyen unes patates amb salsa romesco i allioli. Si en una cosa estem d'acord és que aquestes patates són les "braves" més bones que hi ha.
Quan vaig decidir fer aquest sopar em vaig posar com a objectiu preparar unes patates el més semblants a les de Lluïsos, així que calia fer proves amb receptes de salses i cocció de les patates.
Al primer intent, amb la família, em van quedar massa picants, però a la segona vaig triomfar, només de veure-les es van pensar que les havia comprat a Lluïsos!!!! És el millor que et poden dir d'un plat!!


El menú va consistir en un pica pica a base de: tartaletes de codony i gorgonzola, tartaletes amb ou de guatlla i sobrassada, mini burguers de salmó, fos de Philadelphia amb verduretes, piruletes de parma, piruletes de babybel, trinxat, coca de vidre amb pernil, torradetes amb foie i gambes al cava.
De postres un pastís de formatge i xocolata blanca amb maduixes.


La salsa romesco la vaig fer amb la thermomix, però la podeu fer amb una picadora o un pimer. La recepta és de la web Directo al paladar. Fins la setmana passada no n'havia fet mai, només de pensar en escalivar tomàquets i alls ja em feia mandra, però he de dir que no va ser tan pesat com em pensava i vist el resultat segur que en faré més vegades.

Ingredients per la salsa romesco:

  • 3 tomàquets madurs
  • 1 llesca de pa gran de pagès torrada o fregida
  • 1 nyora
  • 1/2 cabeça d'alls
  • 1 gra d'all
  • 150 ml d'oli d'oliva
  • 25 ml de vinagre
  • 50 gr d'ametlles torrades
  • 25 gr d'avellanes torrades
  • sal
Preparació:
  1. Posar la nyora en remull un mínim de 3 hores. Jo com que no tenia 3 hores la vaig escaldar.
  2. Fer una creu al cul dels tomàquets i posar-los en una safata que pugui anar al forn amb els talls cap amunt i coure al forn juntament amb la mitja cabeça d'alls, preescalfat a 180º, durant 40 minuts. Reservar i deixar refredar.
  3. En el got de la thermomix posar-hi el pa, les ametlles, les avellanes, la sal i el gra d'all cru. Triturar durant 30 segons a velocitat 7. Si no teniu thermomix feu-ho amb una picadora.
  4. Obrir la nyora i amb un ganivet rascar per treure la polpa i afegir-la al got de la thermomix.
  5. Pelar els tomàquets i els alls escalivats i afegir-ho tot al got de la thermomix junt amb el vinagre i triturar durant 30 segons a velocitat 7.
  6. A velocitat 4 i 1/2 i sense programar temps anar deixant caure l'oli d'oliva sobre de la tapa del got perquè caigui lentament i emulsionar així la salsa. Sense thermomix feu-ho amb el pímer.
Ingredients per les patates:
  • Patates
  • Salsa romesco
  • Allioli (o maionesa)
  • Escames de sal maldon
  • Oli per fregir
Preparació:
  1. Pelar i tallar les patates a trossos que no siguin molt grans.
  2. Fregir a baixa temperatura perquè es vagin coent a poc a poc. Quan estiguin toves, punxeu amb una forquilla, retirar de l'oli i reservar. Les patates han de quedar toves i blanques.
  3. Abans de servir escalfeu l'oli a alta temperatura i acabar de fregir les patates fins que estiguin rosses.
  4. Posar-les a la safata on les volgueu servir, salar una mica i repartir les dues salses per sobre.
  5. Per acabar poseu unes escames de sal maldon i si voleu donar una mica de color verd poseu cibulet tallat ben menut.

diumenge, 9 de febrer del 2020

Pastís de pinya i iogurt


Després d'una aturada de casi 3 mesos tinc ganes de continuar amb les publicacions al blog, ja sigui per tenir les receptes endreçades o per deixar un record del que ha estat el meu dia a dia,  penso que val la pena aquest petit esforç.
Dimarts va ser l'aniversari de l'Arnau, el primer passat fora de casa ara que ja és un home emancipat. Ho vem celebrar amb els típics fideus a la cassola, que no poden faltar si de l'Arnau es tracta i aquest pastís de pinya i iogurt que rarament va agradar a tots.


Per molts anys Arnau, tot i que les espelmes crec que les va bufar algú altre, jejejeje!!!!

La recepta la vaig treure de Recetas de escándalo, és de les que m'agraden, fàcil, ràpida i sense forn. Vaig cometre un error posant les mores de colors abans del sopar, ja que es van descolorir amb la humitat i van deixar regalims de colors, però tot i això va agradar la presentació.

Ingredients:

Per a la base:
  • 300 gr de galetes, jo utilitzo les Digestive però poden ser tipus Maria.
  • 100 gr de mantega

Per al farcit:

  • 1 llauna gran de pinya amb el seu suc (500 gr)
  • 200 ml de nata per muntar molt freda
  • 4 iogurts naturals o de pinya
  • 10 gr de gelatina en làmines (7 o 8)
  • 3 cullerades soperes de llet condensada (o caramel salat o dolç de llet)
  • ratlladura de llima per decorar, jo no en vaig posar perquè a l'Arnau no li agrada
Preparació:

De la base:
  1. Triturar les galetes amb una picadora o un morter o la thermomix...
  2. Fondre la mantega al microones.
  3. Barrejar la mantega amb les galetes.
  4. Cobrir tota la base d'un motlle desmuntable amb la barreja pressionant amb una forquilla. Per facilitar el desemmotllament forro la base amb un paper de forn.
  5. Deixar a la nevera perquè refredi mentre es prepara el farcit.
Del farcit:
  1. Posar la gelatina a hidratar amb aigua freda.
  2. Muntar la nata amb unes barnilles elèctriques o la thermomix o a ma si en sabeu.
  3. Incorporar-hi els iogurts i la llet condensada i seguir batent.
  4. Reservar 3 rodanxes de pinya i tallar la resta a dauets petits, afegir-los al bol i remenar amb el batedor.
  5. Escórrer la gelatina, posar-la en un bol petit i escalfa-la amb una cullerada de suc de pinya durant 15 segons al microones. Si encara no està dissolta escalfa uns segons més-
  6. Afegir la gelatina al bol  amb la mescla anterior, barrejar i ja ho tenim.
  7. Abocar tota la barreja al motlle que tenim a la nevera.
  8.  Col·locar les rodanxes de pinya reservades a sobre per decorar i deixar a la nevera un mínim de 6 hores.