diumenge, 25 de novembre del 2018

Crema de col llombarda


Avui és el dia internacional contra la violència masclista i els CriJoArMaEl ens hem reivindicat amb aquesta crema de color lila feta amb col llombarda.
Aquest matí mentre preparava el dinar estava escoltant una tertúlia a la ràdio, no recordo qui era que comentava la por que sentim les dones quan és fosc, estàs sola pel carrer i sents que algú s'acosta per darrera, respires quan t'avança i t'adones que no ha passat res. Això em va passar l'altre dia quan caminava pel Park Güell i era negra nit, m'hi he sentit del tot identificada. És molt trist que haguem de reivindicar un dia com aquest en ple segle XXI. 


La recepta per thermomix me la va enviar la Teresa que a part de cosina és la meva comercial. El color és impressionant i de gust no ha deixat a ningú indiferent el Jordi boníssima, l'Arnau "sin más", el meu pare "sossa" i a mi no m'ha agradat massa.
Tot i que jo l'he fet amb thermomix la poso sense perquè la pugueu fer "totes".

Ingredients:

  • 700 gr de col llombarda (sense el tronc)
  • 200 gr de ceba
  • 1-2 grans d'all
  • 30 ml d'oli
  • 20 gr de mantega
  • 600 ml de brou de verdures
  • 1 cullerada de vinagre
  • 1 pessic de nou moscada
  • sal i pebre
  • 100 gr de formatge parmesà en làmines
Preparació:
  1. Trossejar la col i reservar. En thermomix en dues tongades trossejar 4 segons a velocitat 4 i reservar.
  2. Tallar ben petita la ceba i l'all i sofregir amb l'oli i la mantega. En thermomix posar l'all i la ceba, programar 4 segons a velocitat 4 i afegir l'oli i la mantega i coure 5 minuts a 120º i velocitat 1.
  3. A continuació afegir la col llombarda trossejada al sofregit i coure durant 5 minuts. En thermomix (5 minuts a 120º i velocitat 5).
  4. Afegir el brou, el vinagre, la sal, el pebre i la nou moscada i bullir durant 25 minuts. En thermomix, programar 25 minuts a 100º i velocitat 1.
  5. Triturar fins que quedi una crema ben fina. En thermomix programar un minut a velocitat 10.
  6. Servir ben calenta acompanyada de la làmina de formatge. A la recepta era amb formatge manxec però jo ho he fet amb parmesà que és el que tenia a casa.


diumenge, 18 de novembre del 2018

Arròs amb sobrassada


Ahir l'Èlia va debutar amb l'equip de l'escola de bàsquet i va fer els seus primers 8 punts. La pluja ha fet que els partits anteriors se suspenguessin i no hagin pogut començar la lliga fins aquest dissabte. 

L'Èlia estava molt nerviosa, és conscient que no ens sap gaire, la resta de l'equip ja fa dos anys que juguen i això es nota. Mica en mica ha anat agafant confiança i s'ha atrevit a lluitar i a llançar a cistella, ens ha sorprès a tots.



A mi em feia gràcia fer algun pastís que semblés una pilota de bàsquet i a mig preparar el sopar he improvisat aquest simulacre de pilota que tant pot sembla una aranya com una formiga.... A l'Èlia li ha fet il·lusió i això és el que compta.


La recepta d'avui és molt senzilla, la meva mare en feia moltes vegades i al ser de color taronja m'ha inspirat. 

Ingredients:
  • arròs
  • sobrassada
  • formatge ratllat
Preparació:
  1. Bulliu l'arròs amb abundant aigua amb sal.
  2. Esmicoleu la sobrassada.
  3. Just després de colar l'arròs barrejar la sobrassada perquè es fongui amb l'escalfor.
  4. Acompanyar de formatge ratllat.

diumenge, 11 de novembre del 2018

Crema de castanyes





Ahir El Brugui obria les portes a la colla del ràfting o de Vinyols, només hi faltaven en Santi i la Gemma. Els àlbums de fotos de fa 30 anys van fer-nos adonar del pas del temps.


Per desgràcia va tornar a ser un sopar groc i la política ens va fer anar a dormir molt tard. Els fanalets fets amb bosses van servir per decorar la taula i recordar-nos que hi ha presos polítics.


El sopar va consistir en un pica pica a base de piruletes de parma, corquetes de formatge blau, coques de figues, sobrassada i gorgonzola, crema de castanyes, emulsió de patata i bolets, mini burguers de salmó i tartaletes de tonyina. De segon llom a la sal amb salsa de rostit i compota de poma i per acabar gelatina de taronja amb trufa.

De totes les receptes la crema de castanyes és la que avui us vull explicar, la vaig tastar a Gaüses, la Bea la va portar al sopar que vem fer per tots sants a Gaüses i em va semblar molt bona i original.
La idea inicial era fer-la amb castanyes congelades, després de voltar per supers, botigues de congelats i altres no va haver-hi manera de trobar-ne, així que vem comprar castanyes i no ens va tocar altre remei que pelar-les. Després de vàries tècniques la que ens va anar millor va ser cobrir les castanyes en aigua i posar 10 minuts al microones. Tot i això jo vaig acabar lesionada perquè se'm van clavar peles de castanya dins de l'ungla de dos dits!!!!
Jo la vaig fer amb thermomix, però es pot fer igualment en una olla i un batedor.

Ingredients:
  • 150 gr de ceba
  • 50 ml d'oli
  • 350 gr de castanyes pelades
  • 500 ml de brou de pollastre
  • 350 ml de llet
  • 25 ml de nata
  • sal i pebre
Preparació:
  1. Fer un sofregit amb la ceba i l'oli. (amb la thermomix posar al got la ceba, triturar 8 segons a velocitat 4, afegir l'oli i coure 10 segons a 100º i velocitat1).
  2. Quan la ceba estigui sofregida afegir les castanyes, el brou i la llet. Coure fins que les castanyes estiguin toves (en thermomix 30 segons a 100º i velocitat 1).
  3. Salpebrar i triturar la mescla fins que quedi ben fina (en thermomix 1 minut a velocitat 7).
  4. Afegir la nata i remenar (en thermomix 30 segons a velocitat 3).

divendres, 2 de novembre del 2018

Tallarines casolanes amb gambes


Des de feia dies que tenia clar que pel meu aniversari faria tallarines negres amb gambes, des de que vaig anar al taller de pasta fresca de la Teresa m'havia quedat amb les ganes de fer-ne. Dimecres a la tarda vaig treure la màquina de fer pasta i en un pim pam tenia la cuina plena de penjadors amb tallarines assecant-se! Quan dic penjadors vull dir els de fusta per la roba, estava convençuda que seria l'última vegada que ho faria així, confiava que pel meu aniversari em regalarien un estenador per pasta però no, ho hauré de posar a la carta dels reis!!

Ingredients:
  • 300 gr de farina de gra dur
  • 3 ous
  • 1 rajoli d'oli
  • 1 sobre de tinta de calamar
  • gambes pelades
  • all
  • julivert
Preparació:
  1. Barrejar la farina amb els ous, l'oli i la tinta (amb thermomix 2 segons a velocitat espiga).
  2. Fer una bola, embolicar amb film i reservar a la nevera un mínim de 15 minuts.
  3. Fer porcions de pasta i anar passant per la màquina fins al número 6. Es important anar posant farina per sobre de la pasta perquè no s'enganxi.
  4. Tallar la pasta amb el tallador de tallarines i deixar assecar.
  5. Mentrestant preparem les gambes. Coure-les amb oli i afegir-hi l'all i el julivert. Quatre voltes i ja ho tenim.
  6. Bullir la pasta amb molta aigua amb sal, durant 2 minuts.
  7. Afegir a les gambes i saltejar un minut.
  8. Servir amb formatge parmesa.