El divendres vaig anar a un taller de cuina del David Lienas que organitzava Bonpreu, aquesta vegada estava dedicat al pa i vaig disfrutar moltíssim. Va fer diferents varietats de pa, coca de recapte i pizza i ens va explicar moltíssimes coses sobre els diferents tipus de farines i el procés de fermentació del llevat. Va ser una classe molt interessant.
Quan del forn van sortir els diferents panets que havia fet en David em van entrar moltes ganes de fer-los llavors mateix i quan els vaig provar vaig decidir que aquest cap de setmana ens els menjaríem a casa. A ell li van sortir molt macos i molt esponjosos, sembla tan fàcil quan ho fa un altre!! Jo encara he de millorar moltíssim, però de moment la panera feia el seu goig.
He fet pa de llet amb nous i olives, pa de formatge amb pebre vermell i pa de bacó amb cervesa negra.
Ingredients pa de llet amb nous i olives:
- 250 gr de farina de força
- 15 gr de llevat premsat
- 125 gr de llet
- 5 gr de sucre
- 10 gr de sal
- 15 gr de nous trossejades
- 15 gr d'olives negres
- 20 gr de mantega fosa
Ingredients pa de formatge amb pebre vermell:
- 250 gr de farina de força
- 15 gr de llevat premsat
- 125 gr d'aigua
- 5 gr de sucre
- 10 gr de sal
- 25 gr de formatge ratllat emental
- pebre vermell picant
Ingredients pa de bacó amb cervesa negra:
- 250 gr de farina de força
- 15 gr de llevat premsat
- 125 gr de cervesa negra
- 5 gr de sucre
- 10 gr de sal
- 40 gr de bacó picat
- un rajolí d'oli d'oliva verge extra
Preparació:
- Per qualsevol varietat de pa cal desfer el llevat amb els líquids (aigua, llet o cervesa segons la varietat que es faci).
- A part barrejar la farina, la sal, el sucre i el reste d'ingredients segons la varietat.
- Afegir el llevat desfet amb el líquid al bol de la farina i treballar la massa fins que sigui elàstica, 15 minuts aproximadament.
- Fer una bola i deixar en un bol tapat amb paper de film en un lloc on no hi hagi corrent d'aire i amb una temperatura d'entre 20 i 40 graus, a més temperatura llevarà abans. Jo ho vaig deixar sota d'un llum durant una hora.
- Una vegada la massa hagi fermentat pastar-la una mica per que deixi anar l'aire i donar forma al pa, posar-los en una safata de forn enfarinada i deixar fermentar durant un quart d'hora.
- Abans de coure el pa es pot pintar amb aigua o ou.
- Coure el pa entre 220 i 250 graus els primers 5 minuts i baixar uns 30 graus la temperatura per que es cogui per dins durant uns 10 minuts.
- Deixar refredar i ja està llest per ser menjat.