dissabte, 29 de març del 2025

Calamarsons amb carxofes

 


Aquest matí ens hem llevat ben d'hora ben d'hora i hem anat cap a El Prat al partit de volei de l'Èlia. A les 11 del matí ja teníem la feina feta, 3 puntets més al sarró d'aquest equip disposat a guanyar-ho tot. 


Aprofitant que érem a El Prat hem parat a comprar unes carxofes fresques i típiques de la zona.
La recepta l'he anat improvisant sobre la marxa, ha quedat un plat exquisit que segur que repetiré una altra vegada.

Ingredients: 
  • 4 carxofes
  • 500 gr de calamarsons
  • 1 ceba
  • 2 tomacons
  • farina
  • 2 grans d'all
  • julivert
  • oli
Preparació:
  1. Netejar molt bé les carxofes vigilant que no quedin fulles dures i partir-les a octaus (si són petites a quarts). Perquè no s'oxidin, a mida que les aneu netejant, deixeu-les en un bol amb aigua i llimona.
  2. Arrebossar-les amb farina i fregir-les en abundant oli fins que quedin torradetes. Reservar en paper absorbent per eliminar l'excés d'oli.
  3. Tallar la ceba en juliana i coure amb una mica d'oli fins que es vagi caramel·litzant. Reservar.
  4. Triturar els alls amb el julivert amb una mica d'oli.
  5. Saltejar els calamarsons.
  6. Afegir la ceba, les carxofes, els tomacons ratllats i un parell de cullerades d'oli d'all i julivert als calamarsons, salpebrar i deixar coure tot junt uns 5 minuts.
  7. Servir amb unes gotes d'oli de julivert.

dimecres, 19 de març del 2025

Bomba de xocolata

 


Ahir va ser l'aniversari del Marcel i ho vam celebrar amb aquest pastís apte només per a xocolaters.


Màxima concentració per pensar el desig.


L'auto-homenatge que s'ha fet després de bufar les espelmes. Moltes felicitats!!!

Aquest patís el vaig veure a l'Instagram de l'Ada Parellada, i de seguida em va fer pensar que seria una bona opció per a l'aniversari del Marcel, així que me'l vaig baixar esperant que arribés el dia.
Amb el vídeo de l'Ada es veu molt fàcil de fer: en un pim-pam fa la massa de la base i té folrat el motlle perfectament. Però quan em vaig posar a fer-ho, a mi se m'enganxava i es trencava tota l'estona, i va ser impossible estirar la massa. Així que amb paciència vaig fer el que vaig poder perquè tot el motlle quedés cobert.
Quan va arribar l'hora de menjar el pastís, tots van dir el mateix: el pastís molt bo, però la galeta no valia res. A mi em va sembla que li faltava sucre, però com que la recepta no en portava......
Ara quan he anat a recuperar la recepta per penjar-la al blog, me n'adono que la massa portava 100 gr de sucre que jo vaig obviar. Aquí l'explicació de tot!!!!!

Ingredients:
Per a la massa:
  • 250 gr de farina
  • 150 gr de mantega ben freda
  • 20 gr cacau en pols
  • 100 gr de sucre
  • 1 ou
Pel pastís:
  • 400 ml de nata per muntar
  • 300 gr de xocolata de cobertura
  • un raig de conyac
  • 2 ous
Preparació:
De la massa:
  1. Barrejar la farina amb la mantega i anar desgranant amb les mans fins a obtenir una textura sorrenca.
  2. Afegir el cacau i el sucre i integrar-ho bé.
  3. Afegir l'ou, i amb les mans anar treballant la massafins a formar una bola.
  4. Amb l'ajuda d'un corró, estirar la massa i folrar el motlle. Abans, untar-lo amb mantega i posar-hi un paper de forn a la base.
Del pastís:
  1. Posar a escalfar la nata fins que agafi el bull.
  2. Trossejar la xocolata i abocar-hi per sobre la nata ben calenta.
  3. Quan la xocolata estigui fosa, incorporar un raig de conyac i els ous.
  4. Barrejar-ho tot i abocar-ho al motlle.
  5. Coure 30 minuts a 180 graus al forn que haurem preescalfat.
  6. Decorar al gust.


dissabte, 8 de març del 2025

Gotets de pastís de formatge amb nabius

 


Les dones som com flors,
que desitgen el sol,
que busquen la llum,
que obren els braços a la vida,
que viuen amb coratge 
malgrat les tempestes.

Joana Raspall

Aquest gotet, que si es remena adquireix una tonalitat lila, el vull dedicar a totes les dones que, dia a dia, lluitem per la igualtat i la llibertat de totes les persones. Sembla mentida que, malgrat els anys que passen, sigui tan difícil aplicar el sentit comú.

La recepta d'avui l'he tret del blog Pa amb vi i sucre, en comptes de fer un crumble he posat galeta trossejada al fons del got. Es fa ràpidament i si a casa vostre teniu un públic agraït segur que triomfareu.

Ingredients:

  • 250 gr de formatge mascarpone
  • 50 gr de nata muntada
  • 25 gr de sucre
  • 250 gr de nabius
  • 60 ml d'aigua
  • 50 gr de sucre
  • suc de mitja llimona
  • 3 galetes digestive trossejades
Preparació:
  1. Començar amb el coulis de nabius: en un cassó posar els nabius, l'aigua, el suc de la llimona i 50 gr de sucre. Deixar bullir lentament 10 minuts. Triturar i deixar refredat.
  2. Barrejar la nata amb el mascarpone i 25 gr de sucre i reservar-ho a la nevera.
  3. Muntar els gots posant una mica de galeta trossejada al fons del got, una mica de formatge, una mica de coulis, una mica de formatge, una mica de coulis i acabar amb uns nabius.

dissabte, 1 de març del 2025

Falàfel amb maionesa de safrà

 


Cada dia, després de dinar, miro el Cuines de TV3. Moltes vegades penso que faré aquells plats, però quan arriba l'hora de la veritat, me n'oblido i acabo fent sempre el mateix.
La setmana passada, la Gessamí va fer uns falàfels que em van cridar l'atenció perquè es fan amb cigrons crus posats en remull. Crec que el més difícil és recordar de posar-los a remullar dotze hores abans; després es fan molt ràpid.
Aquí us deixo enllaç al cuines on podeu veure el vídeo.

Ingredients:
  • 300 gr de cigrons secs pedrosillano (són molt menuts)
  • 2 grans d'all
  • 2 cebes tendres
  • 1 ou
  • 1 llimona
  • coriandre
  • julivert
  • comí en pols
  • sal
  • pebre
  • caiena molta
  • brins de safrà
  • oli
  • farina de cigró
Preparació:
  1. Posar els cigrons a remullar amb aigua mineral i deixar-los un mínim de 12 hores a la nevera.
  2. Escórrer-los i triturar-los amb una batedora fins que quedi una pasta sense grumolls.
  3. Tallar les cebes tendres ben petites i afegir-les al bol dels cigrons.
  4. Trinxar el coriandre i el julivert i afegir-los al bol.
  5. Ratllar els dos alls i afegir-los al bol.
  6. Especiar amb una cullerada de comí, sal, pebre i  caiena molta.
  7. Barrejar-ho tot i deixar-ho refredar 30 minuts a la nevera.
  8. Mentrestant, preparem una maionesa amb l'ou, safrà, sal, comí, raig de llimona i oli.
  9. Passats els 30 minuts, podem fer boletes amb la pasta i aplanar-les per donar forma al falàfel.
  10. Arrebossar-les amb farina de cigró i fregir-les en oli ben calent.
  11. Deixar-les sobre paper absorbent per retirar l'excés d'oli.
  12. Servir-les amb la maionesa al costat.