Fa 40 anys vaig menjar per primera vegada sarsuela, recordo que el meu pare estava a l'hospital i per celebrar la Mare de Déu del Carme vem anar l'àvia, la mare i jo a un restaurant (a casa meva anar a un restaurant era excepcional) i vem demanar una sarsuela. Em va fer molta gràcia el nom del plat i vaig disfrutar d'allò més!
40 anys després comentant amb una companya de feina què podia fer per celebrar santa Cristina em va parlar de la sarsuela, a mi em van tornar els records d'infantesa i el més increible, no n'havia tornat a menjar mai més!!
La Maria Teresa m'ha passat la recepta que feia la seva mare i la de la seva germna, i jo l'he variat una mica agafant d'aquí i d'allà. El resultat boníssim.
Gràcies Maria Teresa per passar-me aquesta recepta, segur que no esperaré 40 anys a repetir-la.
Ingredients: (per a 4 persones)
- 1 rap tallat a rodanxes
- 2 calamars
- 8 gambes
- musclos
- cloïsses
- una mica de farina
- 3 cullerots de brou de peix
- 1 ceba
- 3 grans d'all
- 3-4 tomàquets ratllats
- un got de vi blanc
- julivert
- oli
- un grapat de pinyons i dos bastonets per fer la picada.
Preparació :
- Posar les cloïsses en aigua amb sal perquè deixin anar la sorra.
- Netejar els musclos i obrir-los al vapor.
- Netejar i tallar els calamars a rodanxes o com més us agradi.
- En una cassola, si és de terra millor, i amb un bon raig d'oli d'oliva coure els calamars i reservar.
- En el mateix oli enrosir les gambes i reservar.
- Salar el rap i enfarinar. Fregir a la cassola, amb un parell de minuts n'hi ha prou, i reservar. Si voleu també podeu posar-hi lluç.
- Sofregir la ceba picada ben fina junt amb un gra d'all. Quan comenci a enrossir afegir-hi el tomàquet ratllat i deixar que es cogui.
- Quan tinguem el sofregit al punt abocar-hi el vi i deixar que s'evapori l'alcohol.
- Afegir el brou al gust, deixar que la salsa agafi una mica de consistència, 5 minuts, i ja podem posar tot el peix que tenim reservat (rap, gambes, calamars, musclos i cloïsses netes), coure tot junt fent xup xup uns 5 minuts.
- Preparar la picada amb els alls, el julivert, els pinyons i uns bastonets i afegir-la a la cassola.
- Dos minuts i a taula!!!!