dissabte, 31 d’octubre del 2020

Calamars farcits de bolets i gambes

 


Ahir vam celebrat el meu aniversari en semiconfinament, jo que vaig riure del Jordi i del Marcel al març i a l'abril quan les celebracions no es podien fer fora de casa i eren en la més estricte intimitat i m'he trobat amb el toc de queda, restaurants tancats, sense poder sortir del municipi, actes amb només 6 persones, sense poder-me depilar..... Està clar que qui riu últim riu millor.
Però qui no es conforma és perquè no vol, al final hem estat nosaltres 5, amb un sopar per llepar-se'n els dits, les espelmes al pastís i un bon regal que em permetrà fer les fotos molt més boniques.


Per sopar vaig preparar aquests calamars farcits de bolets i de gambes que vaig trobar al suplement dominical del Segre, em va semblar una recepta original i tot i que dona molta feina tenia tot el divendres per estar a la cuina. El resultat ha estat espectacular, a casa els hi ha agradat molt, segur que ho repetiré algun altre dia.

Ingredients per 6 persones:

  • 2200 gr de calamars 
  • 500 gr de ceba
  • 1 gra d'all
  • 500 gr de bolets variats
  • 150 gr  de cues de gambes pelades
  • 5 ous
  • 4 cullerades de tomàquet triturat
  • 1 got de vi banc
  • farina
  • oli
  • sal
  • pebre
Preparació:
  1. Netejar els calamars, separar les aletes i les potes i donar la volta al tub (per  mi el més complicat).
  2. Tallar les aletes i les potes a talls petits.
  3. Netejar els bolets i tallar-los a trossos.
  4. Fer els ous durs.
  5. En una cassola posar a sofregir 220 gr de ceba tallada ben menuda junt amb el gra d'all fins que la ceba estigui transparent.
  6. Afegir-hi els bolets i deixar coure uns minuts.
  7. Afegir-hi les aletes i potes que ja hem tallat una mica, les gambes, salpebrar i deixar coure una mica.
  8. Quan ja tinguem cuit el farcit passar-lo per un colador per reservar el líquid sobrant, triturar tota la farsa (jo ho he fet amb la thermomix) i afegir-hi els ous picats a trossets.
  9. Farcir els calamars deixant dos dits sense omplir i tancant amb un escuradents.
  10. Enfarinar els calamars i fregir-los en una cassola amb oli. Vigileu que esquitxen molt i són perillosos!!!
  11. Reservar els calamars, colar l'oli perquè no hi quedi restes de farina i ja podem fer la salsa.
  12. En la mateixa cassola on hem fregit els calamars sofregir la resta de la ceba ben petitona fins que agafi color daurat.
  13. A continuació posar-hi una cullerada de farina, remenar i deixar enrossir.
  14. Afegir-hi el tomàquet triturat, salpebrar i deixar coure uns minuts.
  15. Abocar-hi el vi blanc, deixar que s'evapori l'alcohol i afegir-hi el suc del farcit que tenim reservat.
  16. Deixar que bulli i llavors incorporar-hi els calamars que hauran de coure 15 minuts a foc mitjà i amb la cassola tapada. (a mi m'ha sobrat poc suc de la cocció del farcit i he afegit una mica d'aigua per allargar la salsa)
  17. Jo ho he servit acompanyat d'una mica d'arròs bullit.



    diumenge, 25 d’octubre del 2020

    Braç de gitano "red velvet"

     


    Ahir vem celebrar el sant de l'Arnau, vem brindar pel grau del Marcel i recordar a la meva mare que feia 19 anys que havia mort. Tal i com estan les coses cal aprofitar cada moment, no sigui que en 4 dies tornem a estar tots confinats a casa.


    Moltes felicitats, per tu aquest pastís!!

    Pel que fa al dinar vaig fer un pica pica i un Arròs a la Milanesa tal i com el feia la meva mare cada dia que hi anàvem a dinar, va ser el que va triar l'Arnau com a record de l'àvia. Em va fer il·lusió ja que no n'havíem parlat i se'n va recordar.
    Els postres em tocava a mi buscar recepta, cada vegada em resulta més complicat, ja tinc publicats molts pastissos i he de buscar molt i molt per trobar alguna cosa que satisfaci a tot@s. Des de feia temps que em feia gràcia fer un red velvet, però les proves que havia fet amb el color vermell no m'acabaven de convèncer, així que me'n vaig anar a buscar nou colorant i aquesta vegada sí que ha funcionat i el més important, tot i les crítiques prèvies a la cata els ha agradat a tots!!!!


    Em sap greu perquè la recepta és per thermomix.

    Ingredients pel pa de pessic:
    • 120 gr de farina
    • 15 gr de cacau pur en pols
    • 1 culleradeta de llevat en pols tipus Royal
    • polsim de sal
    • 4 ous
    • 100 gr de sucre
    • 50 gr de sucre morè
    • 30 ml d'oli de gira-sol
    • 30 ml de buttermilk (si no en trobeu, que va ser el meu cas, barregeu llet amb gotetes de suc de llimona i de seguida queda tallada)
    • 1 cullerada de vinagre de vi blanc
    • 1 culleradeta de colorant vermell
    • 2 culleradetes d'extracte de vainilla
    Preparació:
    1. Preescalfar el forn a 180º.
    2. Untar amb mantega una safata de forn i cobrir-la amb paper sulfurat i reservar.
    3. Al got de la thermomix posar-hi la farina, el cacau, el llevat i la sal i programar 10 segons a velocitat 3. Reservar-ho en un bol.
    4. Netejar el got de la thermomix amb un paper de cuina, posar la papallona, els ous i els sucres. Programar 6 minuts a 37º i velocitat 3.
    5. A continuació programar 6 minuts més a velocitat 3.
    6. Afegir l'oli, el buttermilk, el colorant i l'extracte de vainilla i programar 30 segons a velocitat 2.
    7. Afegir la barreja de farina i cacau i programar 15 segons a velocitat 2.
    8. Acabar de remenar amb l'espàtula i abocar a la safata vigilant que quedi ben repartit per tota la superfície. Doneu un copet perquè surtin les bombolles d'aire.
    9. Enfornar durant 15 minuts.
    10. Treure del forn i posar la planxa de pa de pessic sobre d'un drap humit, retirar el paper sulfurat i enrotllar amb el drap . Deixar refredar sobre d'una reixeta.
    Ingredients per la crema de mascarpone:
    • 300 gr de sucre
    • 1 cullerada de sucre de vainilla
    • 160 gr de mantega pomada (que estigui fora de la nevera)
    • 400 gr de mascarpone
    Preparació:
    1. Al got de la thermomix posar-hi el sucre i el sucre de vainilla i programar 30 segons a velocitat progressiva 5-7-10.
    2. Afegir-hi la mantega a trossets i programar 3 minuts a velocitat 3 i 1/2.
    3. Baixar amb l'espàtula el que s'hagi quedat enganxat al got i tornar a programar 1 minut a velocitat 3.
    4. Afegir el mascarpone i programar 1 minut  a velocitat 3 i 1/2.
    5. Reservar a la nevera una quarta part en una mànega pastissera per decorar i la resta en un bol.
    Muntatge del braç de gitano:
    1. Quan tinguem el braç de gitano fred estendre-la sobre una superfície plana.
    2. Repartir la crema de mascarpone deixant un dit per cada costat perquè no surti quan s'enrotlli.
    3. Enrotllar amb compte i embolicar amb film i reservar a la nevera (si és d'un dia pel l'altre millor).
    4. Abans de servir decorar amb sucre de llustre i amb la crema de mascarpone que hem reservat.



    dijous, 22 d’octubre del 2020

    Crema de llenties vermelles amb puré de ceba i mandonguilles de llenties i arròs

     


    Avui en Marcel ha aprovat el Grau en Arquitectura i hem fet una mini celebració a l'hora de dinar amb aquests gotets que ja tenia mig preparats el dia abans.


    Felicitats, segur que seràs un bon arquitecte!!!!

    I ja que parlem d'arquitectura em va semblar adequat fer aquesta deconstrucció de les típiques llenties amb verduretes que vaig trobar al blog Els fogons de la Bordeta, de ben segur que un arquitecte valora el joc amb les diferents textures, capes i colors jejejeje!!!

    Crema de llenties vermelles:

    Ingredients:

    • llenties vermelles
    • mitja ceba
    • 1 pastanaga
    • aigua
    • pimentó de la Vera
    • oli, sal i pebre
    Preparació:
    1. En una cassola posar a sofregir la ceba i la pastanaga.
    2. Quan comencin a daurar-se afegir el pimentó, remenar i cobrir amb l'aigua (3 mides més d'aigua que de llenties) .
    3. Quan comenci a bullir afegir-hi les llenties i deixar coure durant 25 minuts.
    4. Salpebrar i triturar fins que quedi una crema ben fina.
    Puré de ceba:

    Ingredients:
    • Una ceba grossa
    • oli i sal
    Preparació:
    1. Tallar la ceba en juliana i coure amb força oli i amb sal a foc baix deixant que vagi suant. ben bé durant 25 minuts.
    2. Triturar amb la batedora.
    Mandonguilles de llenties i arròs:

    Ingredients:
    • llenties pardines cuites
    • arròs bullit
    • un rajolí de llet
    • pa ratllat
    • comí
    • sèsam blanc i negre
    • sal i pebre
    Preparació:
    1. Triturar les llenties amb l'arròs, no cal que quedi molt fi.
    2. Afegir-hi un rajolí de llet, sal, pebre i comí i barrejar-ho tot.
    3. Anar afegint pa ratllat fins aconseguir una textura que permeti fer les mandonguilles.
    4. Reservar a la nevera i abans de servir fer les boles, arrebossar amb el sèsam i fregir amb una mica d'oli.
    Preparació del gotet:
    1. Posar una primera capa de puré de ceba.
    2. A continuació posar la crema de llenties.
    3. Amanir amb una mica d'oli de xoriç (posar a fregir una mica de xoriç amb oli).
    4. Decorar amb les mandonguilles.