dimecres, 23 d’abril del 2014

Pastís de llimona sense ou


Després de passejar una estona per comprar els llibres i les roses hem celebrat Sant Jordi amb aquest pastís de llimona.
La recepta me l'ha passat la Mariona Òliva que el va fer per la calçotada i va tenir molt exit. La recepta està adaptada i no té ou.


Amb aquest pastís participo al Memòries d'una cuinera que aquest mes va de coca de iogurt.

Pa de pessic:
Ingredients:

  • 1 iogurt natural
  • ratlladura de llimona
  • 1 mesura de iogurt de llet
  • 1 mesura de iogurt d'oli de gira-sol
  • 2 mesures de iogurt de sucre
  • 3 mesures i mitja de farina
  • 1 sobre de llevat hacendado
Preparació:
  1. Posar tots els ingredients en un bol i barrejar amb el pimer fins a obtenir una massa fina.
  2. Untar un motllo de 23 cm amb mantega i espolvorejar amb farina.
  3. Posar la massa al motllo.
  4. Coure al forn, preescalfat a 180° amb l'escalfor de baix, durant 45 minuts. Comprovar que està cuit punxant amb un escuradents.
  5. Deixar refredar.
Trufa:
 Ingredients:
  • 200 ml de nata líquida per muntar.
  • 200 gr de xocolata Nestlé postres
  • 1 fulla de gelatina
Preparació:
  1. Hidratar la gelatinaamb aigua freda.
  2. Trossejar la xocolata ben petita i reservar en un bol.
  3. Posar a escalfar la nata fins que intenti bullir.
  4. Afegir la gelatina ben escorreguda i remenar fins que quedi ben dissolta.
  5. Abocar la nata sobre la xocolata i remenar fins que estigui ben desfeta.
  6. Deixar refredar a la nevera un parell d'hores.
  7. Muntar amb la batedora de varetes.
  8. Reservar a la nevera.
Crema de llimona:
Ingredients:
  • 150 gr de sucre
  • ratlladura d'una llimona
  • 1 cullerada sopera de Maizena
  • el suc de 2 llimones
  • 100 gr de mantega
Preparació:
  1. Barrejar el sucre amb la ratlladura de llimona. 
  2. Desfer la Maizena amb el suc de llimona i incorporar a la barreja del sucre.
  3. Posar-ho al foc suau tot remenant sense deixar que bulli.
  4. Retirar del foc i deixar refredar una mica.
  5. Afegir la mantega trossejada i remenar fins que quedi una crema fina.
Muntatge del pastís:
  1. Partir el pa de pessic per la meitat.
  2. Cobrir la base amb la trufa.
  3. Amb compte tornar a posar l'altra part del pastís. 
  4. Cobrir el pastís amb la crema de llimona.
  5. Quan falti poc per menjar el pastís posar sucre per sobre i cremar.
  6. Decorar al gust.

dilluns, 21 d’abril del 2014

Mona alternativa /Maduixots amb nata de maduixots


Ahir vaig tenir convidats i entre les mones i els bunyols no em vaig recordar que tenia maduixots de postres, aprofitant que avui és Pasqua he disfressat aquestes copes a l'estil mona de Pasqua.


La nata de maduixes la vaig fer per farcir bunyols de vent que van quedar molt bons, la recepta és del blog Tasta Rutes.

Ingredients:
Per a la nata de maduixes:
  • 6 maduixots
  • 4 cullerades de sucre
  • 1 fulla de gelatina
  • 300ml de nata líquida
Per a les copes:
  • Maduixots
  • Sucre
  • Nata de maduixes
  • Xocolata granulada
Preparació:
Nata de maduixes:
  1. Tallar les maduixes a trossets.
  2. Posar-les en un cassó que pugui anar al foc junt amb el sucre i deixar que macerin durant mitja hora.
  3. Posar a hidratar la gelatina.
  4. Encendre el foc i deixar que les maduixes es vagin estovant tot remenant i vigilant que no s'enganxin durant 10 minuts.
  5. Passar pel pimer fins que quedi una melmelada ben fina.
  6. Tornar a posar al foc i afegir-hi la gelatina ben escorreguda. Remenar fins que quedi ben dissolta.
  7. Incorporar la nata i abans que arrenqui el bull apagar el foc i deixar refredar d'un dia per l'altre.
  8. Per acabar, muntar amb unes varilles elèctriques.
Copa:
  1. Posar a macerar els maduixots ben nets i tallats amb el sucre. Si us ve de gust també podeu afegir-hi suc de taronja o vi dolç o una mica de vinagre.
  2. Emplenar les copes amb els maduixots, una mica de nata i espolvorejar amb el granulat de xocolata.
  3. Reservar a la nevera fins a l'hora de servir.

diumenge, 20 d’abril del 2014

Truita d'espàrrecs de bosc, alls tendres i xampinyons


Per mi Setmana Santa és sinònim d'anar a buscar espàrrecs. De ben petita els masovers de la casa on anàvem a passar les vacances ens en van ensenyar i des de llavors no recordo una Setmana Santa sense un bon manat d'espàrrecs entre les mans.
Una altra de les tradicions familiars han estat els ous de la llebreta que any rera any deixa al jardí el diumenge de Pasqua. 
Ahir a la nit tota la colla vam fer de llebretes, després d'un bon sopar de pa amb tomàquet i truites a casa del Wences i la Cuncep, ens vam convertir en artistes per pintar els ous durs.

Mireu quin goig que feien:

I mireu quina il·lusió aquest matí quan han sortit al jardí a omplir els cistellets:

Com podeu imaginar, un dels sopars més habituals a casa nostra en aquestes dates és la truita d'espàrrecs, quan ahir vaig veure que no la tenia al blog no m'ho podia ni creure. Vaig aprofitar que havia de portar una truita a Can Wences per fer aquesta combinació amb els alls tendres i els xampinyons.

Ingredients:
  • Un bon manat d'espàrrecs de bosc
  • Un manat d'alls tendres
  • 6 xampinyons
  • 6 ous
  • oli i sal
Preparació:
  1. Batre els ous.
  2. Amb les mans tallar els espàrrecs i deixar només la part tendre.
  3. Coure'ls amb una mica d'oli en una paella a poc foc, vigilant que no se'ns cremin, i afegir a l'ou.
  4. Netejar els alls tendres i tallar-los a rodanxes.
  5. Coure'ls amb una mica d'oli en una paella a poc foc i afegir a l'ou.
  6. Netejar i laminar els xampinyons.
  7. Coure'ls amb una mica d'oli i afegir a l'ou.
  8. Fer la truita i servir acompanyada de pa amb tomàquet.



dimarts, 15 d’abril del 2014

Pastís de salmó / 5 anys CriJoArMaEl


Avui fa 5 anys que tot provant i jugant va néixer aquest blog. 5 anys que han omplert la nostra cuina de noves receptes, estris i més estris, nous amics, experiments de tota mena, imaginació, creativitat... i tot això gràcies a tots vosaltres que amb les vostres visites, comentaris i col•laboracions feu que el CriJoArMaEl vagi creixent dia a dia.

També un agraiment als JoArMaEl per la seva paciència i col·laboració: 
  • Al Jordi per preparar els complements. 
  • A l'Arnau per la seva sinceritat i crítica culinària.  
  • Al Marcel per la seva ajuda a la cuina. 
  • I a l'Èlia per voler sortir sempre a les fotos. 
Fem un bon equip.



Per celebra els 5 anys que millor que un bon pastís, aquí us deixo la recepta.

Ingredients:

  • 300gr de salmó fumat
  • 9 llesques de pa de motlle sense crosta
  • 2 llaunes petites de tonyina
  • 6 palets de cranc
  • Enciam
  • Salsa rosa (1 ou, oli, wisky, ketxup, 2 gotetes de tabasco i sal)
Preparació:
  1. Folrar un motlle allargat amb film, deixant que pengi pels 4 costats, aixi serà més senzill desemmotllar. 
  2. Folrar el motlle (base i laterals) amb el salmó.
  3. Barrejar en un bol l'enciam tallat ben petit amb la tonyina, el cranc tallat i la resta de salmó ben esmicolat.
  4. Preparar la salsa rosa, també la podeu comprar feta.
  5. Fer una primera capa de pa de motlle, talleu les llesques perquè us quedin a la mida.
  6. Escampar una mica de salsa rosa sobre el pa.
  7. Fer una capa amb la meitat del farcit.
  8. Posar una mica de salsa rosa.
  9. Cobrir amb pa de motlle i repetir una capa de cada per acabar amb pa de motlle.
  10. Tapar amb film i guardar a la nevera.
  11. Abans de servir desemmotllar i decorar al gust.


diumenge, 13 d’abril del 2014

Arròs amb bacallà, alls tendres i carxofes


Quan arriba Setmana Santa el bacallà està present a totes les botigues de queviures i jo no he deixat d'aprofitar l'oasió per comprar-ne una miqueta i fer aquest arròs. En principi havia de ser només amb alls tendres però aprofitant que tenia unes carxofes i unes restes de xampinyons he anat ampliant els ingredients de la cassola amb molt bon resultat.

Les mides les he fet a ull, l'avantatge de l'arròs és que un cop fet el sofregit sempre se'n pot posar una mica més o menys.

Ingredients:

  • 250 gr de bacallà dessalat
  • 1 manat d'alls tendres
  • 3 carxofes
  • 1 ceba
  • 4 xampinyons laminats
  • 250 gr de tomàquet triturat 
  • arròs
  • julivert
  • 1 gra d'all
  • oli i sal
Preparació:
  1. Sofregir la ceba tallada ben petitona amb una mica d'oli.
  2. Netejar i tallar a rodanxetes els alls tendres i afegir a la ceba junt amb els xampinyons.
  3. Netejar les carxofes, tallar-les a octaus i afegir-les a la cassola.
  4. Quan ho tinguem cuit incorporar el tomàquet i deixar confitar.
  5. Tallar el bacallà ben petit i afegir-lo a la cassola un minut.
  6. Tirar l'arròs i deixar enrossir una miqueta tot remenant sense que s'enganxi.
  7. Afegir el doble d'aigua que d'arròs i una mica de sal , no us passeu que el bacallà ja en porta.
  8. Coure 5 minuts a foc fort i 10 minus a foc lent.
  9. Quan faltin 5 minuts afegiu una picada amb l'all i el julivert.
  10. Deixar reposar 5 minuts abans de servir.

diumenge, 6 d’abril del 2014

Braç de gitano de maduixes i nata


Aquest matí m'he llevat inspirada i amb ganes de preparar unes postres amb maduixots i nata.
Després de fer una ullada a la xarxa i amb el poc temps que tenia he improvisat aquest braç de gitano que ha quedat molt bo.



Ingredients:

  • 3 ous
  • 105 gr de sucre
  • 105 gr de farina
Pel farcit:
  • 500 ml de nata per muntar
  • 2 fulls de gelatina
  • 60 gr de sucre
  • 1 tasseta de cafè de llet
  • Maduixots al gust
Preparació del pa de pessic:
  1. Batre els ous i el sucre fins que quedi ben espès, uns 4 minuts.
  2. Afegir la farina i seguir batent.
  3. Cobrir una safata de forn amb paper sulfuritzat i abocar la mescla anterior.
  4. Coure al forn, preescalfat a 180° dalt i baix, durant 12 minuts.
  5. Treure del forn i enrotllar amb un drap humit i deixar refredar.
Preparació del farcit:
  1. Hidratar la gelatina amb aigua freda.
  2. Escalfar la llet al microonees i quan estigui ben calenta disoldre-hi la gelatina ben escorreguda.
  3. Muntar la nata, important que estigui ben freda de la nevera. Quan comenci a agafar consistència anar-hi incorporant poc a poc el sucre mentre anem batent.
  4. Quan tinguem la nata ben muntada incorporar poc a poc la llet amb la gelatina i remenar suaument amb una espàtula. 
  5. Estendre el pa de pessic i emplenar la part més llarga amb una part de la nata i maduixots talladets a trossets que haurem netejat i secat prèviament.
  6. Enrotllar amb l'ajuda del drap i col•locar a la safata on el volguem servir.
  7. Cobrir amb la resta de la nata i decorar amb la resta de maduixots.
  8. Deixar refredar a la nevera.



divendres, 4 d’abril del 2014

Bunyols de bacallà


Aquest migdia quan tornava de la feina i estava encallada a les rondes de Barcelona, avançant molt a poc a poc, se m'ha ficat al cap que per sopar faria bunyols de bacallà. No sé quin ha estat al motiu ja que fins al dia d'avui no n'havia fet mai i ni tan sols sabia com es feien.
A la tarda quan he anat a comprar he buscat alguna recepta per internet, calia saber què comprar i si tenia temps suficient per tenir una bona safata a taula a l'hora de sopar. La primera que he trobat, del blog la cuina de sempre, ja m'ha semblat fantàstica, així que he comprat tots els ingredients i cap a casa que es feia tard.
A quarts de deu tenia una bona safata de bunyols i havia de vigilar les mans de l'Èlia que si em despistava se'ls anava cruspint un darrera l'altre.

Ingredients:
  • 200 gr de bacallà dessalat
  • 1 ou
  • 2 grans d'all
  • 1 got de llet
  • 200 gr de farina
  • 1/2 sobre de llevat en pols
  • julivert
  • sal
  • oli de gira-sol
Preparació:
  1. Bullir durant un minut el bacallà i deixar refredar.
  2. Picar ben petitons els alls i el julivert.
  3. Netejar el bacallà d'espines i pell i esmicolar.
  4. Barrejar amb l'all i julivert i picar fins que quedi ben petit.
  5. Afegir l'ou i remenar.
  6. Afegir la llet i seguir remenat.
  7. Incorporar la farina i el llevat i remenar fins que quedi una massa fina.
  8. Afegir una mica de sal, tenir en compte que el bacallà ja en porta.
  9. Posar a escalfar l'oli i quan estigui ben calent i amb l'ajuda d'unes culleretes anar fregint els bunyols.
  10. Deixar refredar sobre paper absorbent perquè deixin anar l'excés d'oli.