dimarts, 28 de juliol del 2009

Tulipes de galeta


Aquestes tulipes de galeta les vaig aprendre al curs del Caprabo amb la Mireia Carbó del mes de juny, ella les va farcir amb mousse de formatge i llimona, tenien una pinta espectacular, però jo en aquesta ocasió les he fet amb mousse de xocolata.
L'elaboració de les tulipes és senzilla però entretinguda, al sortir del forn s'ha d'anar molt ràpid a donar la forma i per això les he fet de dues en dues. Quan ho veus fer a la Mireia sembla que sigui molt senzill, però jo les dues primeres les vaig haver de tirar perque se'm van trencar totes.
Ingredients:
  • 100gr de mantega
  • 100gr de sucre de llustre
  • 100gr de farina
  • 3 clares d'ou

Preparació:

  1. Fondre la mantega i deixar-la refredar una mica.
  2. En un bol barrejar les clares amb el sucre i la mantega fins que quedi una crema llisa i sense grumolls. No s'ha de batre.
  3. Afegir-hi la farina i remenar fins aconseguir una crema molt fina.
  4. Deixar reposar 10 minuts.
  5. Escalfar el forn a 200º.
  6. Forreu la safata del forn amb paper cuisson i amb l'ajuda d'una cullera fer cercles de la massa tan prims com sigui possible. A cada fornada jo només n'he fet dos d'un pam de diàmetre.
  7. Coure-ho al forn fins que les vores agafin color. Cal vigilar-ho perque es cou de seguida.
  8. Posar al marbre dos gots de "xupito" cap per avall que ens ajudaran a donar la forma de la tulipa.
  9. Treure la safata del forn i ràpidament col.locar els cercles damunt dels gots i presionar lleugerament amb la ma per donar la forma de tulipa.
  10. Deixar refredar i ja ho tenim llest.


Mousse de xocolata


El dia del meu sant em vaig decidir per fer aquesta mousse de xocolata de postres. Em feia gràcia provar de fer les Tulipes de galeta que vaig aprendre al curs del Caprabo amb La Mireia Carbó i després de donar moltes voltes al farcit que hi podia posar em vaig decantar per aquesta mousse que suposava que agradaria a tothom de la família. La recepta és del llibre de la Mireia Carbó "La cuina salvavides" i és d'aquelles receptes agraïdes que es fa ràpid i que donen molt bon resultat.
Ingredients:
  • 250gr de xocolata per fondre
  • 80gr de sucre
  • 4 ous
  • 125 ml de nata per muntar

Preparació:

  1. Fondre la xocolata trossejada al micrones vigilant que no es cremi.
  2. Muntar a punt de neu les clares i a mesura que vagin fent brumera anar incorporant el sucre a poc a poc en forma de pluja.
  3. Semimuntar la nata.
  4. Afegir els rovells a la xocolata fosa quan aquesta estigui tébia i remenar-ho.
  5. Afegir-hi les clares en dues tungades remenant amb cura de dalt a baix.
  6. Incorporar-hi la nata i barrejar fins aconseguir una mescla homogènia.
  7. Posar la mousse a la nevera un mínim de 2 hores abans de servir.


dimarts, 21 de juliol del 2009

Fideus a la cassola

Aquest plat em porta molts records de la infància. De petites, molts dissabtes o diumenges anàvem a dinar a casa dels avis i com que les tres germanes erem molt maniàtiques l'Àvia sempre ens feia aquests fideus que ens agradaven moltíssim. Per nosaltres eren els fideus de l'Àvia i ningú els sabia fer tan bons com ella.

Ara pels meus fills també és un dels seus plats preferits, i així he seguit la tradició de fer els fideus a la cassola seguint la recepta de la meva Àvia.
He de dir que ella hi posava cap de costella però tant a mi com a les meves germanes no ens agradava gens i em vaig acostumar a no posar-n'hi. El que si que jo hi he afegit són uns quants pinyons i de tant en tant hi poso moixernons que hi donen molt bon gust.
Jo aquest plat l'acostumo a fer com a plat únic i té l'avantatge que el dia abans puc deixar el sofregit fet i quan arribo a casa al migdia només cal bullir els fideus i fer la última cocció.
Ingredients per 5 persones:
  • 500 gr de fideus gruixuts amb forat
  • 1 ceba
  • 250 gr de tomàquet ratllat
  • 500 gr de salsitxes
  • un grapat de pinyons
  • oli
  • sal
  • formatge ratllat
  • moixernons o xampinyons (jo avui no n'he posat perque no en tenia)

Preparació:

  1. En una cassola amb oli enrossir les salsitxes tallades a trossos.
  2. Reservar-les i en el mateix oli fer un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Jo hi poso una pastilla de brou concentrat per donar-hi més gust i segons el dia un gra d'all.
  3. Quan el sofregit estigui ben cuit afegir-hi les salsitxes, els pinyons i els moixernons remullats i coure-ho a foc lent durant uns 5 minuts.
  4. A part posar a bullir els fideus amb aigua salada i l'aigua d'hidratar els moixernons. Feu una cocció curta ja que després els courem juntament amb el sofregit i s'acabaran de fer. Jo acostumo a fer 2 minuts menys dels que indica el paquet.
  5. Treure una mica de l'aigua de bullir, just perque els fideus quedin al descobert i afegir-ho a la cassola on tindrem el sofregit calent.
  6. Coure-ho juntament a foc fort fins que es begui l'aigua uns 3 minuts.
  7. Servir-ho amb una mica de formatge ratllat.

dilluns, 13 de juliol del 2009

Flamets de truita de patata i espinacs


Des de que he tornat a treballar que ja no tinc temps per dedicar al blog ni per fer experiments a la cuina, les receptes se m'acumulen i tinc moltes coses pendents de penjar que no veuen la llum. Avui he trobat un forat i he aprofitat per connectar-me i posar aquets flamets de truites que vaig fer pel bateig de l'Èlia. La recepta la vaig copiar del sopar de cosines que vam fer a casa de la Teresa, que és una gran cuinera i em va ajudar a preparar i a assessorar-me pel bateig.

Aquest dia jo en vaig fer de patates i d'espinacs, però se'n pot fer de qualsevol cosa. Aquests flamets no són més que truitetes individuals cuites al forn en lloc de fetes a la paella i tallades a dauets. Per fer-ho utilitzo uns motlles de silicona que em permeten fer-les d'onze en onze.
Ingredients:
  • Patates
  • Espinacs
  • Ous
  • Oli
  • Sal

Preparació:

  1. Pelar i fregir les patates com per fer una truita.
  2. Bullir els espinacs.
  3. Barrejar les patates amb l'ou batut i salat.
  4. Barrejar els espinacs ben escorregts amb l'ou batut i salat.
  5. Omplir els motlles i coure al forn durant uns 12 minuts.
  6. Deixar refredar una mica abans de desmotllar.

dimecres, 1 de juliol del 2009

Xupa-xups de tomàquets cherrys

El dissabte passat vam batejar a l'Èlia a la petita ermita de Sant Roc del poble de Gaüses. Després de la cerimònia religiosa vaig preparar un berenar sopar per a tota la família al jardí de casa. La veritat és que tot feia molt goig i fins i tot el cel amenaçador durant tot el matí va acabar per aclarir-se.

Moltes de les coses que vaig fer ja les tinc penjades al blog Crema de pèsols, Piruletes de Parmesà, Rotllets de Philadelphia i salmó i les altres les aniré penjant així que tingui temps. La Teresa em va assessorar i ajudar a fer les tartaletes de ceba confitada i tartaletes de pebrot confitat que van agradar molt i el Xevi va fer quatre safates de canapès que feien molt goig.

La recepta dels xupa-xups de tomàquet la vaig treure del blog A la taula i al llit al primer crit. És molt fàcil de fer i és realment sorprenent, a més serveix de decoració de la taula. Jo ho vaig servir amb els xupa-xups clavats en un pa de pagès de kilo i feia molt goig. Per mi és deliciós el contrast de gustos que es produeixen al moment que mossegues el tomàquet i que t'explota dins la boca.

No poso quantitats perque depèn del número de xupa-xups que volgueu fer.

Ingredients:

  • Tomàquets cherry
  • Sucre
  • Llavors de sèsam
  • Broixetes de fusta

Preparació:

  1. Punxar cada tomàquet amb una broixeta de fusta.
  2. Preparar un sucre cremat amb una bona cullerada de sucre i molt poca aigua i portar-ho a ebullició sense remenar.
  3. En el moment que comença a agafar color retirar del foc.
  4. Cobrir els tomàquets amb una capa de sucre, arrebossar de seguida amb el sèsam i deixar refredar. Cal tenir en compte que el sucre es refreda de seguida i si no es fa molt ràpid el sèsam ja no s'hi enganxa.
Per netejar el pot del sucre cremat posar-hi aigua i deixar bullir una bona estona, ja veureu que s'ha desenganxat del tot.