dilluns, 31 de desembre del 2018

Bon any 2019!!!


Els CriJoArMaEl us desitgem un feliç 2019!!!


Aquesta nit tindrem el cor a Lledoners, Puig de les Basses i Mas Enric i un record especial a Jordi Sànchez i a la seva família amb qui hem compartit tants i tants actes per demanar-ne l'alliberament.  

La recepta la podeu trobar aquí

dimarts, 25 de desembre del 2018

Tronc de Nadal



Bon Nadal!!!!

Aquest any com que la nit de Nadal l'hem fet els CriJoArMaEl en la més estricta intimitat i no he hagut de preparar postres per 30 persones he decidit fer un tronc de nadal per sorprendre a la família,  feia molts anys que em feia il·lusió de fer.
Aquest 24 de desembre ha estat diferent, hem anat a cantar nadales a la Plaça de la Vila per reclamar l'alliberament dels presos polítics, tot seguit a casa hem fet cagar el tió que mitjançant un jeroglífic ens ha fet saber que a les 11 de la nit ens esperaven a Rombo Code per fer un room escape. Així que hem sopat quatre pizzes i el tronc de nadal per marxar tot seguit a resoldre l'enigma de l'Arca de Dalí.
Els que em seguiu ja sabeu que la meva família és molt crítica i no troben mai res bé. Avui han flipat amb el tronc de Nadal, però quan l'han tastat s'han queixat perquè era dur, mentida com una casa de pagès, cada vegada tinc més clar que no tenen paladar. L'Èlia i jo l'hem trobat boníssim!!!


Ingredients pel pa de pessic:

  • 4 ous
  • 120 gr de sucre
  • 110 gr de farina
  • 30 gr de cacau en pols sense sucre afegit
  • 1 pessic de sal

Preparació: (la recepta és per thermomix, en podeu fer qualsevol que trobeu de braç de gitano)
  1. En el got de la thermomix posar el sucre i pulverizar 1 minut a velocitat progressiva 5-10 i reservar.
  2. Posar la papallona a la thermomix i afegir els 4 ous i el sucre. Programar 5 minuts a 37º i velocitat 3 i 1/2.
  3. Mentrestant posar a escalfar el forn a 180 º amb paper de forn.
  4. Afegir la farina tamisada i la sal i el cacao, barrejar programant 15 segons a velocitat 1. Acabar de barrejar bé mitjançant una espatula i amb moviments envolvents.
  5. Abocar a la safata de forn, vigilar que quedi ben repartit. Coure uns 10 minuts.
  6. Treure del forn i enrotllar amb un paper de forn i cobrir amb un drap humit.
  7. Quan estigui fred desenrotllar i farcir amb la trufa.
  8. Tallar els laterals a biaix i utilitzeu el sobrant per fer un nus del tronc, amb la xocolata us quedarà enganxat.
  9. Cobrir amb la cobertura de xocolata i donar textura de tronc.
  10. Decorar amb unes fulles fresques de menta grosella.
Ingredients per a la trufa:
  • 150 ml de nata
  • 150 gr de xocolata fondant
Preparació:
  1. Muntar la nata i reservar a la nevera.
  2. Fondre la xocolata al microones, vigilar que no es cremi.
  3. Deixar temperar una mica la xocolata i barrejar amb la nata.
Ingredients per a la cobertura:
  • 150 ml de nata 
  • 150 gr de xocolata fondant
Preparació:
  1. Escalfar la nata fins que arribi a bullir.
  2. Abocar la nata per sobre de la xocolata que haurem trossejat.
  3. Posar per sobre del braç de gitano deixant que degoti el sobrant.
  4. Una vegada ja estigui la xocolata freda amb l'ajuda d'un ganivet doneu textura de tronc.

dilluns, 10 de desembre del 2018

Vaga de fam


Fa dies que tinc pendent penjar la recepta 500 al blog, en buscava alguna que no hagués fet mai i que hagués triomfat a casa, però tal i com estan les coses només puc solidaritzar-me amb els presos polítics que estan en vaga de fam. Des d'aquí el meu recolzament a Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn.

diumenge, 25 de novembre del 2018

Crema de col llombarda


Avui és el dia internacional contra la violència masclista i els CriJoArMaEl ens hem reivindicat amb aquesta crema de color lila feta amb col llombarda.
Aquest matí mentre preparava el dinar estava escoltant una tertúlia a la ràdio, no recordo qui era que comentava la por que sentim les dones quan és fosc, estàs sola pel carrer i sents que algú s'acosta per darrera, respires quan t'avança i t'adones que no ha passat res. Això em va passar l'altre dia quan caminava pel Park Güell i era negra nit, m'hi he sentit del tot identificada. És molt trist que haguem de reivindicar un dia com aquest en ple segle XXI. 


La recepta per thermomix me la va enviar la Teresa que a part de cosina és la meva comercial. El color és impressionant i de gust no ha deixat a ningú indiferent el Jordi boníssima, l'Arnau "sin más", el meu pare "sossa" i a mi no m'ha agradat massa.
Tot i que jo l'he fet amb thermomix la poso sense perquè la pugueu fer "totes".

Ingredients:

  • 700 gr de col llombarda (sense el tronc)
  • 200 gr de ceba
  • 1-2 grans d'all
  • 30 ml d'oli
  • 20 gr de mantega
  • 600 ml de brou de verdures
  • 1 cullerada de vinagre
  • 1 pessic de nou moscada
  • sal i pebre
  • 100 gr de formatge parmesà en làmines
Preparació:
  1. Trossejar la col i reservar. En thermomix en dues tongades trossejar 4 segons a velocitat 4 i reservar.
  2. Tallar ben petita la ceba i l'all i sofregir amb l'oli i la mantega. En thermomix posar l'all i la ceba, programar 4 segons a velocitat 4 i afegir l'oli i la mantega i coure 5 minuts a 120º i velocitat 1.
  3. A continuació afegir la col llombarda trossejada al sofregit i coure durant 5 minuts. En thermomix (5 minuts a 120º i velocitat 5).
  4. Afegir el brou, el vinagre, la sal, el pebre i la nou moscada i bullir durant 25 minuts. En thermomix, programar 25 minuts a 100º i velocitat 1.
  5. Triturar fins que quedi una crema ben fina. En thermomix programar un minut a velocitat 10.
  6. Servir ben calenta acompanyada de la làmina de formatge. A la recepta era amb formatge manxec però jo ho he fet amb parmesà que és el que tenia a casa.


diumenge, 18 de novembre del 2018

Arròs amb sobrassada


Ahir l'Èlia va debutar amb l'equip de l'escola de bàsquet i va fer els seus primers 8 punts. La pluja ha fet que els partits anteriors se suspenguessin i no hagin pogut començar la lliga fins aquest dissabte. 

L'Èlia estava molt nerviosa, és conscient que no ens sap gaire, la resta de l'equip ja fa dos anys que juguen i això es nota. Mica en mica ha anat agafant confiança i s'ha atrevit a lluitar i a llançar a cistella, ens ha sorprès a tots.



A mi em feia gràcia fer algun pastís que semblés una pilota de bàsquet i a mig preparar el sopar he improvisat aquest simulacre de pilota que tant pot sembla una aranya com una formiga.... A l'Èlia li ha fet il·lusió i això és el que compta.


La recepta d'avui és molt senzilla, la meva mare en feia moltes vegades i al ser de color taronja m'ha inspirat. 

Ingredients:
  • arròs
  • sobrassada
  • formatge ratllat
Preparació:
  1. Bulliu l'arròs amb abundant aigua amb sal.
  2. Esmicoleu la sobrassada.
  3. Just després de colar l'arròs barrejar la sobrassada perquè es fongui amb l'escalfor.
  4. Acompanyar de formatge ratllat.

diumenge, 11 de novembre del 2018

Crema de castanyes





Ahir El Brugui obria les portes a la colla del ràfting o de Vinyols, només hi faltaven en Santi i la Gemma. Els àlbums de fotos de fa 30 anys van fer-nos adonar del pas del temps.


Per desgràcia va tornar a ser un sopar groc i la política ens va fer anar a dormir molt tard. Els fanalets fets amb bosses van servir per decorar la taula i recordar-nos que hi ha presos polítics.


El sopar va consistir en un pica pica a base de piruletes de parma, corquetes de formatge blau, coques de figues, sobrassada i gorgonzola, crema de castanyes, emulsió de patata i bolets, mini burguers de salmó i tartaletes de tonyina. De segon llom a la sal amb salsa de rostit i compota de poma i per acabar gelatina de taronja amb trufa.

De totes les receptes la crema de castanyes és la que avui us vull explicar, la vaig tastar a Gaüses, la Bea la va portar al sopar que vem fer per tots sants a Gaüses i em va semblar molt bona i original.
La idea inicial era fer-la amb castanyes congelades, després de voltar per supers, botigues de congelats i altres no va haver-hi manera de trobar-ne, així que vem comprar castanyes i no ens va tocar altre remei que pelar-les. Després de vàries tècniques la que ens va anar millor va ser cobrir les castanyes en aigua i posar 10 minuts al microones. Tot i això jo vaig acabar lesionada perquè se'm van clavar peles de castanya dins de l'ungla de dos dits!!!!
Jo la vaig fer amb thermomix, però es pot fer igualment en una olla i un batedor.

Ingredients:
  • 150 gr de ceba
  • 50 ml d'oli
  • 350 gr de castanyes pelades
  • 500 ml de brou de pollastre
  • 350 ml de llet
  • 25 ml de nata
  • sal i pebre
Preparació:
  1. Fer un sofregit amb la ceba i l'oli. (amb la thermomix posar al got la ceba, triturar 8 segons a velocitat 4, afegir l'oli i coure 10 segons a 100º i velocitat1).
  2. Quan la ceba estigui sofregida afegir les castanyes, el brou i la llet. Coure fins que les castanyes estiguin toves (en thermomix 30 segons a 100º i velocitat 1).
  3. Salpebrar i triturar la mescla fins que quedi ben fina (en thermomix 1 minut a velocitat 7).
  4. Afegir la nata i remenar (en thermomix 30 segons a velocitat 3).

divendres, 2 de novembre del 2018

Tallarines casolanes amb gambes


Des de feia dies que tenia clar que pel meu aniversari faria tallarines negres amb gambes, des de que vaig anar al taller de pasta fresca de la Teresa m'havia quedat amb les ganes de fer-ne. Dimecres a la tarda vaig treure la màquina de fer pasta i en un pim pam tenia la cuina plena de penjadors amb tallarines assecant-se! Quan dic penjadors vull dir els de fusta per la roba, estava convençuda que seria l'última vegada que ho faria així, confiava que pel meu aniversari em regalarien un estenador per pasta però no, ho hauré de posar a la carta dels reis!!

Ingredients:
  • 300 gr de farina de gra dur
  • 3 ous
  • 1 rajoli d'oli
  • 1 sobre de tinta de calamar
  • gambes pelades
  • all
  • julivert
Preparació:
  1. Barrejar la farina amb els ous, l'oli i la tinta (amb thermomix 2 segons a velocitat espiga).
  2. Fer una bola, embolicar amb film i reservar a la nevera un mínim de 15 minuts.
  3. Fer porcions de pasta i anar passant per la màquina fins al número 6. Es important anar posant farina per sobre de la pasta perquè no s'enganxi.
  4. Tallar la pasta amb el tallador de tallarines i deixar assecar.
  5. Mentrestant preparem les gambes. Coure-les amb oli i afegir-hi l'all i el julivert. Quatre voltes i ja ho tenim.
  6. Bullir la pasta amb molta aigua amb sal, durant 2 minuts.
  7. Afegir a les gambes i saltejar un minut.
  8. Servir amb formatge parmesa.




dissabte, 27 d’octubre del 2018

Pastís de patata, pernil i formatge


Dijous els CriJoArMaEl tornàvem a estar de celebració, aquesta vegada el sant de l'Arnau. Com que no va haver-hi manera que decidís quin era el menú, a part dels típics fideus a la cassola, vaig recórrer a la meva llista de receptes pendents de provar. En aquesta ocasió la vaig trobar al facebook, aquí us passo l'enllaç al vídeo. 
El pastís va tenir molt èxit, de ben segur que el tornarem a repetir. És fàcil de fer però entretingut, cal coure primer les patates al forn i vaig haver de fer moltes fornades.



Dijous no era el meu millor dia, estava una mica "torpe", vaig cremar una melmelada, el motlle del pastís no estava ben tancat i em va sortir tot el líquid per baix fen un gran mullader a la cuina, quan anava a enfornar uns xampinyons farcits se'm van tombar i vaig haver de tornar a farcir-los... Com veieu res que no tingui solució però sort que no feia cap cosa de  precisió.

Ingredients:

  • 8 patates 
  • 2 ous
  • 1 tassa de crema de llet
  • 1/2 tassa de llet
  • pernil dolç
  • formatge ratllat
  • oli
  • nou moscada
  • sal
  • pebre
Preparació:
  1. Netejar bé les patates i sense pelar tallar-les a rodanxes ben fines, 5 mm de gruix, jo ho vaig fer amb una mandolina.
  2. Posar les patates en una safata de forn, a la recepta original posa en una cassola com si les cogués totes de cop però al vídeo es veu en una safata i només una capa. Jo ho vaig fer en una sola capa i moltes vegades. Salpebrar-les i posar un rajolí d'oli. Coure al forn 10 minuts a 180º.
  3. Batre els ous amb la crema de llet, la llet, nou moscada sal i pebre.
  4. Muntar el pastís en un motlle dels que s'obren pel lateral. Posar una capa de patates al fons i als laterals, a continuació anar fent capes de pernil dolç, formatge i patates, acabant amb una de formatge.
  5. Abocar la preparació d'ou amb la llet i col·locar l'última capa de patates.
  6. Coure al forn 40 minuts.
  7. Retirar el motlle i coure 10 minuts més per tal que les patates quedin daurades.



diumenge, 21 d’octubre del 2018

Mini burguers de salmó



Des de gener que teníem pendent el sopar de padrins i padrines dels meus fills, per un motiu o altre l'hem anat retardant fins arribar a mitjans d'octubre. Teníem ganes de fer un reconeixement al Jesús, Mònica, Xevi, Ascen i David que any rere any han complert amb el ritual de la mona, palma, reis... 

Porto tota la setmana buscant receptes, comprant, cuinant, congelant .... i arribat el dia amb casi tot enllestit em truca la Mònica que no podrà venir perquè està malalta, al migdia em diuen que l'Imma també està malalta, i a la tarda em truca la Carme que no recordaven que tenien concert i que arribarien a les 11!!! Jo em volia morir, per un moment vaig pensar que estaríem nosaltres quatre i prou, el Marcel també era baixa per estar a Roma!!! Què faria amb tot el menjar que havia preparat??? Al final hem sopat en dues tandes i ens hem reenganxat al segon plat, tot ha sortit perfecte i hem gaudit de bona companyia.
Hem fet la inauguració oficial de la nova cuina d'El Brugui!!!

He fet uns entrants a base de: tartaletes de tonyina, piruletes de parma, croquetes de brie, coca amb sobrassada, gorgonzola i figues, crema de carbassa amb rom i vainilla, emulsió de patata amb bolets i mini burguers de salmó.
Llom amb sal amb salsa de rostit i compota de poma.
Postre de gelatina de taronja amb trufa.

La recepta de les hamburgueses és del blog El caliu de la cuina. Estan boníssimes!!! Els del segon torn es van quedar sense.

Ingredients:

  • 500 gr de salmó fresc
  • 1 ceba tendra
  • 1 rovell d'ou
  • 1 llesca de pa de pagès remullada amb llet o farina de galeta
  • suc de mitja llimona
  • cibulet
  • julivert
  • sal i pebre
Preparació:
  1. Tallar el salmó amb un ganivet ben menut i barrejar amb la ceba tendra tallada molt petita, el cibulet, el suc de llimona, sal i pebre. Remenar-ho tot.
  2. A continuació afegir el rovell d'ou i la llesca de pa ben escorreguda i remeneu amb les mans fins aconseguir una massa més o menys compacta. Jo he hagut d'afegir pa ratllat, doncs em quedava massa líquida.
  3. Fer boles amb porcions de pasta i aixafar per donar forma d'hamburguesa.
  4. Coure en una paella amb una mica d'oli.
  5. Podeu servir-les amb mini panets. En el meu cas he fet una salsa tàrtara i ho he acompanyat de brots d'alfals. 
Per no haver-ho de fer a última hora les hamburgueses les he preparat al matí i he fet una primera cocció a la paella, just abans de servir les he acabat de coure per servir-les calentes.



 

divendres, 19 d’octubre del 2018

Raviolis d'espinacs farcits de mató, nous i alfàbrega


Des de dimecres que tenim un nou enginyer a la família, l'Arnau ha acabat la carrera de telecos i els CriJoArMaEl ho havíem de celebrar.


Des de fa una setmana que tenia els raviolis congelats per quan arribes el dia del veredicte final, el seu treball sobre detecció i reconeixement de caràcters en vídeos ha estat valorat amb un 9. Ja sabeu, si necessiteu un telecos a la vostra vida a casa en tenim un que busca feina.

La setmana passada vaig anar a un taller de thermomix de pasta fresca que donava la Teresa, com sempre vaig sortir encantada, la Teresa ho explica molt bé i les diferents receptes de pasta fresca de colors que ens va ensenyar tenien molt bona pinta, llimona, remolatxa, espinacs i sèpia. Els que em coneixeu ja sabeu que de seguida he de posar en pràctica el que aprenc i el dia següent, que tenia festa, el vaig dedicar a fer raviolis i espaguetis de color verd. 


Per fer pasta fresca és imprescindible tenir la màquina i sèmola de gra dur, si no teniu les dues coses no us hi poseu. La sèmola de blat dur la vaig comprar a Casa Perris.

Ingredients:

  • 300 gr de farina de gra dur
  • 2 ous
  • 1 rajolí d'oli
  • 60 gr d'espinacs frescos
Per al farcit:
  1. mató
  2. nous
  3. una punta d'all
  4. alfàbrega fresca
Preparació:
  1. Triturar la farina amb els espinacs. A la thermomix a velocitat 6 10 segons.
  2. Afegir els ous i l'oli i amassar. En la thermomix 2 minuts a velocitat espiga.
  3. Fer una bola, embolicar amb film i reservar 15 minuts a la nevera.
  4. Estirar la massa amb la màquina de pasta fresca fins arribar al número 6. És important anar afegint farina perquè no s'enganxi a la màquina.
  5. Una vegada tinguem la massa ben estirada fer els raviolis amb un tallapastes o si teniu un motlle per fer-los anireu més ràpids.
  6. Per fer el farcit barrejar trossejar les nous (tot dependrà si voleu que es trobin trossos o no) i afegir-hi el mató, les fulles d'alfàbrega i la punta d'all i triturar. Amb la thermomix a velocitat 4.
  7. Bullir els raviolis amb molta aigua amb sal durant 3 minuts i treure'ls amb una pala, no utilitzar el colador que es trencarien.
  8. Jo els he servit amb salsa de tomàquet casolana i formatge parmesà.

diumenge, 14 d’octubre del 2018

Arròs fred amb gambes - Cims per la llibertat


Ahir ens vem llevar ben d'hora per pujar el Montgrí per reivindicar la injustícia que s'està cometent amb els presos polítics i els exiliats. L'acció Cims per la llibertat ha consistit en assolir a la vegada 18 cims de Catalunya, cadascun d'ells escollit per un pres/presa o exiliat. En el nostre cas hem anat al Montgrí per reclamar l'alliberament de la Dolors Bassa.
La iniciativa ha superar totes les expectatives, la cua per pujar al Montgrí anava des de baix fins a dalt, era impressionant veure una filera de formiguetes grogues i de color corall anar pujant poc a poc. Quan hem arribat a dalt ha estat impossible entrar al castell, estava ple de gom a gom.
Aquí un recull de fotografies de la Mariona, l'Helena i en Francesc.





Des de dalt la boira no ens ha deixar veure la vista impressionant d'altres vegades però hem decidit que per sopar faríem un cim d'arròs de pals amb gambes de les medes, jejejeje!!!! 

Ingredients:
  • Arròs llarg
  • Gambes pelades congelades (o no)
  • all
  • julivert
  • oli
  • sal
Preparació:
  1. Bullir l'arròs i refredar amb aigua. 
  2. Coure les gambes descongelades en una paella amb una mica d'oli.
  3. Tallar l'all i el julivert ben menut i afegir a la paella de les gambes.
  4. Coure tot junt un parell de minuts i barrejar amb l'arròs blanc.





diumenge, 7 d’octubre del 2018

Pastís de xocolata - Cau al cor


Per divuitena vegada consecutiva hem fet l'excursió de passos del cau dels Lluïsos de Gràcia. Aquest any tenia pinta que seria diferent dels altres, el Jordi i jo intuíem que l'Arnau i el Marcel deixarien el cau, dic intuíem perquè a casa ha estat sorpresa fins a l'últim moment. Per si de cas jo he preparat un pastís de record i veig que ho he encertat.
La cerimònia de passos ha acabat com cada any amb el comiat dels caps, sempre és molt emotiu i aquest any ens ha tocat una mica més la fibra als CriJoArMaEl. L'Arnau i el Marcel junt amb els seus companys Maria, Jana, Roger, Pol, Pol i Fran han fet la cerimònia d'enterrament del foulard i ens han fet plorar i riure tot cantant. Ara sempre els quedarà el cau al cor!!!!


Durant aquests any el cau els ha vist créixer, són moltes les coses que han après i les experiències que han viscut. Van començar a castors i després de passar per totes les unitats han acabat fent de caps durant uns quants anys. Avui hem estat orgullosos de veure que tots dos són molt estimats pels nens i les nenes i totes les famílies. 



Pel que fa al pastís és del blog cuina entre llibres i és molt ràpid de fer.

Ingredients:

  • 4 ous
  • 4 cullerades soperes de farina
  • 4 cullerades soperes de sucre
  • mig sobre de llevat
  • 250 gr de xocolata de cobertura
  • 250 gr de mantega
  • melmelada de maduixa
  • per l'almívar mig got de sucre
Preparació:
  1. Desfer al microones la mitat de la mantega i de la xocolata.
  2. A part batre els ous amb el sucre amb unes barnilles elèctriques fins aconseguir un color blanquinós.
  3. Afegir-hi la xocolata fosa i remenar amb una espàtula.
  4. Incorporar-hi la farina i el llevat, tot tamisat, i barrejar amb una espàtula fins que quedi tot ben integrat.
  5. Abocar la mescal en un motlle d'uns 18 cm que haureu untat amb mantega.
  6. Coure al forn, preescalfat a 180º, durant 25 minuts.
  7. Mentre teniu el pastís al forn podeu fer un almívar posant en un cassó mig got de sucre i mig got d'aigua. Coure a foc fort i sense remanar durant 5 minuts. Retirar del foc, afegir unes gotes de conyac i deixar refredar.
  8. Una vegada tingueu el pastís fred desemmotllar, obrir pel mig i mullar amb l'almívar. A continuació cobrir amb una capa de melmelada i tornar a tapar amb l'altre meitat de pa de pessic.
  9. Per fer la cobertura fondre al microones la mantega i la xocolata sobrant. Abans d'abocar sobre del pastís deixeu que s'atemperi una mica.

diumenge, 30 de setembre del 2018

Galetes salades de formatge de cabra - Ni oblit ni perdó


Aquest matí, per sorpresa, han arribat les urnes i les paperetes en forma de galeta per commemorar l'any de l'1-O. El temps passa volant i a casa tots recordem perfectament on érem i que fèiem cada minut del 29, 30 de setembre i 1 d'octubre. 
Aquells dies van ser una barreja d'orgull, tristesa, eufòria, por, dignitat, força, emoció, nervis... tots els sentiments es van barrejar, el que vem aconseguir entre tots va ser molt gran, i vem defensar les urnes a qualsevol preu.
Recordo sortir de casa a les 5 del matí per anar cap al col·legi, era negra nit i l'helicòpter de la policia amb els seu soroll i focus ja amenaçava que no seria un dia tranquil. Quan vem arribar al col·legi estava ple de gent de totes les edats, tothom estava content, teníem un objectiu comú i sabíem que el dia se'ns faria llarg. De seguida va començar a ploure molt, vem aguantar sota l'aigua, ningú es va moure. Recodo que estàvem tres sota d'un paraigües, l'aigua anava ficant-se per tot arreu i els meus peus estaven xops i congelats. De cop i volta es va obrir un passadís i van entrar corrents les urnes dins del col·legi, va ser un moment molt emocionant, de pell de gallina!!! Quan a les 9 es va obrir el col·legi i van entrar els primers votants l'esclat d'alegria va ser immens, però al cap de poc vem començar a rebre les imatges brutals de la violència policial, no ens ho podíem ni creure!!! A partir de llavors el patiment va ser constant i fins que ben entrada la nit no vem estar tots 5 a casa no vaig estar tranquil·la.

Aquest any hi hem tornat a anar i jo tinc molt clar que ni oblit ni perdó.

La recepta de les galetes és del blog Delícies del rebost.

Ingredients:
  • 100 gr de formatge de cabra de rulo
  • 100 gr de farina
  • 1 rovell d'ou
  • 40 gr d'oli
  • 40 gr de nous picades
  • 1 cullerada de romaní
  • sal negra
Preparació:
  1. Aixafar el formatge amb una forquilla.
  2. Afegir el rovell, l'oli, les nous i el romaní. Barrejar-ho tot fins aconseguir una pasta homogènia.
  3. Afegir la farina i amassar-ho, fer una bola i deixar reposar un mínim d'una hora a la nevera.
  4. Estendre la massa sobre de paper de forn amb l'ajuda d'un corró. Deixar la massa amb mig centímetre de gruix..
  5. Escampar per sobre la sal negra i aixafar una mica amb el corró.
  6. Amb un ganivet fer tires de la mida que més us agradi.
  7. Coure al forn durant 20 minuts a 180º.
  8. Deixar refredar.




diumenge, 23 de setembre del 2018

Coca tricolor


La vida és de tots colors, dies més alegres i dies més trists. Justament ahir va ser un d'aquells que no tens ganes que arribin mai, el Joan ens va deixar després d'una llarga vida envoltat de tota la família.
El Joan sempre ha tingut un bon sentit de l'humor, en qualsevol moment, per difícil que fos, tenia una broma a punt per fer despertar una rialla. Amb mi sempre feia la conya que eren els meus sogres, jejejeje!!!
Estiguis on estiguis et trobarem a faltar i junts donarem color a la vida!!!

Aquesta coca la vaig veure al facebook ja fa anys i tenia pendent de fer-la, com em passa sovint no vaig guardar la recepta i ahir al vespre la vaig fer com em va semblar. El resultat és molt vistós, però és molt complicat posar la tapa tuti colori sobre de la base, com podeu veure jo me'n vaig sortir a mitges. Jo l'he farcida de formatge i pernil dolç, feu anar la imaginació...

Ingredients:

  • 2 bases de pasta de full, si és rectangular millor
  • pernil dolç
  • mozzarella de búfala
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot groc
  • 1 ou
Preparació:
  1. Pre escalfar el forn a 200º.
  2. En una safata de forn i coberta amb paper sulfurat estendre una base de pasta de full.
  3. A sobre de la base i deixant un dit per cada costat cobrir amb el pernil dolç i repartir rodanxes de mozzarella i reservar.
  4. Tallar els pebrots a tires d'amplada de dit, intentar que quedin el menys corbades possible.
  5. A sobre d'una altra safata i sobre del paper de forn estendre la segona base de pasta de full.
  6. Tallar a tires d'un dit de gruix i retirar-ne una de cada cantó.
  7. Col·locar la safata amb les tires verticals i posar una de les tires sobrants horitzontalment sobre de totes les altres per començar amb el trenat.
  8. Apartar tira sí tira no per sobre de la tira horitzontal i col·locar una tira de pebrot d'un color (veure foto). Tornar a col·locar les tires de pasta de full al seu lloc. Tornar a repetir l'operació apartant ara les tires que abans no s'havien mogut i una tira de pebrot d'un altre color.
  9. Anar teixint fins arribar al final, acabar amb la tira de pasta de full que teníem reservada.
  10. Ara ve el més complicat, cal posar tota la capa a sobre de la base que tenim reservada. A mi se m'ha desmuntat una mica.
  11. Tancar els laterals de la coca pujant el sobrant de la base.
  12. Pintar amb ou batut i salar una mica.
  13. Coure al forn durant 25 minuts o fins que s'hagi daurat la massa.
 Com que és complicat explicar-ho us deixo imatges del procés:

 
 


dimarts, 11 de setembre del 2018

Diada 2018 - Estrelles de patata


Justament mentre estic pujant aquesta recepta estic escoltant la radio i estic cansada de sentir que aquesta diada no representa a tots els catalans, segurament aquests que parlen tant en la seva vida s'han sentit representats per l'onze de setembre.
Visca Catalunya lliure i endavant amb la república!!!!

Aquesta recepta la vaig veure al facebook a chefclub i de seguida vaig pensar que seria el dinar del dia 11. La proposta inicial era amb julivert i cebollí, jo com que no en tenia ho vaig fer amb pernil salat.

Ingredients: (4 persones)

  • 4 patates mitjanes
  • 10 salsitxes de frankfurt (les que son primetes i de menys d'un pam)
  • 1 ou
  • pernil salat o el que us vingui de gust barrejar amb la patata
  • mozarella
  • 20 escuradents
Preparació:
  1. Rentar les patates i bullir-les amb aigua amb sal fins que estiguin cuites, uns 20 minuts en funció de la mida de la patata.
  2. Deixar refredar una miqueta per no cremar-vos, pelar-les i aixafar amb una forquilla.
  3. Afegir-hi l'ou, el pernil tallat ben menut i remenar-ho tot i reservar.
  4. Intento explicar-vos com es fa el motlle de salsitxes, tot i que amb les imatges ho entendreu millor. Tallar les salsitxes per la meitat, cada meitat obriu-la longitudinalment sense arribar al final, posar-hi un escuradents i obrir les dues parts tot formant un triangle. Per cada estrella cal fer 5 triangles com aquest.
  5. Sobre d'una safata de forn coberta amb paper de forn col·locar els triangles tot donant forma d'estrella.
  6. Emplenar cada estrella amb el puré de patata i cobrir amb mozarella.
  7. Gratinar al forn i servir.
 
 

diumenge, 9 de setembre del 2018

Pastís de mico


Avui l'Èlia fa 10 anys i ho hem celebrat fent una mica el mico amb aquest pastís. 
A finals d'agost quan ja s'anava acostant l'aniversari pretenia que li fes un pastís d'elefant, vaig buscar i tot eren pastissos de fondant, veient que no hi havia alternativa i que a mi no m'agrada el fondant la vaig convèncer dient que li faria un pastís d'algun animal i que seria sorpresa. De seguida vaig trobar aquesta cara de mico que em va semblar molt indicada per celebrar la primera dècada, aquí en teniu la cara de satisfacció.


L'anècdota divertida d'aquest aniversari ha estat a l'hora d'escollir el menú, no sabia què demanar i després de pensar una bona estona diu rissotto, la veritat és que em vaig quedar molt parada, ja que no és un menjar que fem habitualment, al cap de dos minuts diu: per cert, què és rissotto? El Jordi i jo no podíem parar de riure!!!

Ingredients pel pa de pessic:

  • 155 gr de farina
  • 90 gr de sucre morè
  • 112 gr de sucre
  • 57 gr de cacao pur
  • 3 ous
  • 3/4  de culleradeta de bicarbonat
  • 1/2 culleradeta de llevat
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 145 gr de mantega pomada (fora de la nevera)
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
  • 60 gr de xocolata fosa i freda
  • 140 ml de buttermilk (si no en trobeu poder posar una cullerada de suc de llimona a la llet tèbia, queda com tallada)
  • 140 ml d'aigua bullint
Preparació del pa de pessic:
  1. Untar un motlle rodó d'uns 22 cm amb mantega, espolvorejar amb farina i cobrir el cul amb paper de forn.
  2. Posar a escalfar el forn, per dalt i per baix a 200º.
  3. Tamisar la farina, el cacao, el bicarbonat, el llevat i la sal i reservar.
  4. Amb l'ajut d'unes barilles elèctriques batre la mantega fins que quedi una crema fina.
  5. Afegir els sucres i batre durant 3 minuts.
  6. Sense parar de batre afegir els ous un a un.
  7. Seguir remenant i afegir-hi la vainilla, sembla com si es tallés  però torna a ajuntar-se la massa.
  8. Ara cal afegir-hi la xocolata que haurem fos i estarà freda i seguirem batent d¡fins que quedi ben integrada.
  9. A continuació afegirem la farina i la buttermilk alternativament, la farina en 3 vegades i la buttermilk en 2.
  10. Per acabar afegir l'aigua bullint i remenar fins que quedi una crema.
  11. Abocar sobre del motlle, baixar la temperatura del forn a 175º i coure entre 40 i 45 minuts. Comprovar que està cuit punxant amb un escuradents.
  12. Deixar refredar abans de desemmotllar.
Ingredients pel mico:
  • pa de pessic
  • crema pastissera amb una cullerada de cacao
  • 150 ml de nata per muntar
  • 150 gr de xocolata fondant
  • una nou de mantega
  • 2 donetes
  • 2 filipinos blancs
  • xocolata blanca (o fondant blanc)
  • regalèssia vermella per la boca
  • fideus de xocolata
  • 6 micados
  • 2 mores o lacasitos negres per fer els ulls
Preparació del mico:
  1. Donar la forma de cara de mico retallant una mica els laterals del pa de pessic.
  2. Obrir el pa de pessic per la meitat i cobrir amb una capa de crema amb cacao i tornar a tapar amb l'altra meitat.
  3. Preparar la cobertura, posar a bullir la nata líquida i abocar-la sobre de la xocolata trossejada, una vegada s'hagi fos fondre-hi una nou de mantega i deixar refredar una miqueta.
  4. Cobrir el pa de pessic amb la cobertura deixant que la xocolata s'estengui sola, no utilitzar cap ganivet ni pala.
  5. Col·locar els donetes com a orelles, jo he utilitzat uns escuradents per aguantar-los.
  6. Deixar que es refredi la cobertura i acabar de decorar la cara, jo per la boca he fos xocolata de cobertura blanca.
  7. Acabar amb els fideus de xocolata i els micados per fer els pels.

dissabte, 1 de setembre del 2018

Tomàquets farcits de carn


Ahir el dia es va llevar plujós i gris, el mar estava fosc i els nostres ànims per terra, era el darrer dia de vacances i calia recollir per marxar de S'Agaró.
Per mi fer maletes i recollir és el pitjor de tot, només per això no marxaria mai, i el que em fa més mandra és el tema del menjar. No sé com m'ho faig però sempre vaig carregada de paquets i paquetets que estan a mitges i em sap greu tirar. Així que a 12 hores de marxar tinc la nevera plena, truco a la meva germana i la convido a sopar a condició que s'acabin totes les sobres que tenim!!!
Per no quedar-nos amb gana i refugiant-me a la cuina per contrarrestar la meva depre, acabo preparant aquests tomàquets farcits per acompanyar les sobres de la nevera.

Ingredients:

  • 8 tomàquets per farcir
  • 500 gr de carn picada de porc
  • 1 ceba
  • 1 gra d'all
  • 1 got de vi negre
  • mozzarella ratllada
  • oli
  • sal
  • pebre

Preparació:

  1. Netejar els tomàquets i buidar-los bé amb l'ajuda d'una cullera i reserveu-ho per fer el sofregit.
  2. Salar els tomàquets i deixar-los cap per avall perquè deixin anar tota l'aigua sobrant.
  3. Mentrestant tallar la ceba ben petitona i sofregir amb una mica d'oli. 
  4. Afegir-hi l'all tallat ben petit i quan tot agafi color afegir la carn i deixar coure tot remenant.
  5. Abocar el vi negre i deixar evaporar el líquid.
  6. A continuació posar-hi les restes de l'interior del tomàquet, salpebrar i deixar coure fins que s'hagi begut tot el líquid. Reservar.
  7. Amb una cullera farcir els tomàquets amb el sofregit de carn i coure al forn durant 20 minuts a 180º.
  8. Cobrir amb la mozzarella i gratinar.

dijous, 16 d’agost del 2018

Panna cotta amb salsa de fruits vermells


Com cada 14 d'agost fem el sopar de festa major a can Tarragó amb el tradicional fricandó. Jo havia de portar postres per 35 persones i recordant el viatge a Itàlia de la setmana passada he preparat aquests gotets de panna cotta.


Després de sopar tots hem anat a la plaça on els joves han muntat el bar a sota les voltes i ha quedat molt bonic.


La panna cotta l'he fet amb thermomix, recepta de Velocidad cuchara, ha quedat molt bona amb el toc de vainilla. Per 35 persones he quatriplicat les quantitats.

Ingredients per a 6 persones:
Panna cotta:
  • 250 ml de llet
  • 250 ml de nata líquida
  • 100 gr de sucre
  • 3 fulles de gelatina
  • 2 culleradetes de vainilla líquida
Salsa de fruits vermells:
  • 300 gr de maduixes
  • 80 gr de gerds
  • 100 gr de sucre
  • un rajolí de suc de llimona
Preparació:
Panna cotta:
  1. Amb la thermomix: posar tots els ingredients menys la gelatina al got de la thermomix i programar 10 minuts a 90º i velocitat cullera. Sense thermomix posar tots els ingredients en un cassó i escalfar sense que arribi a bullir uns 5 minuts tot anant remenant.
  2. Mentrestant posar a hidratar la gelatina.
  3. Afegir la gelatina escorreguda a la barreja calenta i remenar fins que quedi disolta. (en thermomix 1 minut a 90º i velocitat 3 i 1/2).
  4. Repartir la barreja en gotets i deixar refredar a la nevera, millor d'un dia per l'altre.
Salsa de fruits vermells:
  1. Netejar les maduixes i trossejar-les (reserveu-ne un per cap per decorar).
  2. En un cassó posar la meitat de les maduixes i dels gerds, junt amb el sucre i el suc de llimona.
  3. Posar a coure, les fruites s'aniran desfent i deixaran aigua, remenar i retirar l'escuma. Deixar que s'evapori el líquid fins que arribi a la textura de melmelada. Jo ho he tingut un 15 minuts, però tenia 4 vegades més de fruita, seguramant que amb menys tems en tindreu prou (5-10 minuts).
  4. Retirar del foc i incorporar la resta de maduixes i gerds, remenar perquè quedi tot integrat i deixar refredar.
  5. Quan la panna cotta hagi quallat i la salsa estigui a temperatura ambient, cobrir els gotets amb una capa de la salsa i reservar a la nevera fins al moment de servir.


dissabte, 30 de juny del 2018

Postre de galetes Oreo


Després de 8 setmanes i aprofitant que ahir era Sant Marcel hem fet la preestrena de la cuina. Les dues setmanes promeses per l'industrial s'han allargat considerablement i encara no sabem fins quan haurem de conviure amb paletes, pols i caos. 
Em passo les tardes endreçant i netejant, no tinc temps per res més, i en aquestes circumstàncies és difícil cuinar, per això 5 hores abans del sopar encara no sabia què fer de postres, vaig entrar al google i vaig posar: postre ràpid thermomix. A la primera entrada vaig trobar aquesta recepta de pastís de galetes oreo en gotets de Velocidad cuchara que m'anava perfecte, una hora abans del sopar amb l'Èlia ho vem deixar preparat a la nevera i vem triomfar.
La recepta és per thermomix, però la podeu fer igual amb unes barnilles elèctriques.

Ingredients: 6 persones
  • 250 gr de nata per muntar molt freda
  • 250 gr de formatge d'untar molt fred (tipus philadelphia)
  • 20 galetes Oreo
  • 40 gr de sucre (a la recepta original posa 140)
  • mini oreos per decorar
Preparació:
  1. Triturar 12 galetes, sense la crema blanca que reservarem. Amb thermomix 6 segons a velocitat 5.
  2. Repartir les galetes triturades en 6 gots.
  3. Netejar el got de la thermomix i posar el formatge ben fred, batre durant 40 segons a velocitat 3 i 1/2. 
  4. Afegir-hi la nata i la crema de les galetes i muntar a velocitat 3 i mig sense temps fins que quedi tot integrat, en el meu cas ho he tingut 30 segons.
  5. Afegir el sucre i si voleu uns cullerada de vainilla líquida i remenar. 
  6. A part trossegeu les galetes restants amb les mans i barregeu-ho amb la crema de fornmatge.
  7. Repartiu amb els gotets i decoreu amb les mini oreo.
  8. Serviu ben fred.




diumenge, 22 d’abril del 2018

Pastís de pinya - Sant Jordi 2018



Avui hem aprofitat que era la vigília de Sant Jordi per celebrar el sant del Jordi. De bon matí hem anat tota la família a fer un room escape al Torrent de les Flors, Habitación 73, hem deixat el pavelló ben alt i en 48 minuts hem aconseguit obrir la porta,. Tot anant cap a casa hem parat a Lluïsos a fer un aperitiu i per acabar hem fet dinar de celebració amb aquest pastís de pinya de postres.



Aquest Sant Jordi serà especial, els presos polítics, entre ells 3 jordis, i els exiliats no estaran entre nosaltres i els CriJoArMaEl no ens cansarem de demanar l'alliberament de tots ells.

La recepta del pastís de pinya és del blog Cuina per a llaminers, ha estat molt ben rebut a casa i tots han repetit, passa molt poques vegades. De collita pròpia he fet una base de galetes amb cacao. 
Com podeu veure aquest pastís és molt fàcil de de fer però cal tenir en compte que s'ha de fer per fases i d'un dia per l'altre.

Ingredients:
Base de galeta:
  • 250 gr de galetes maria o tipus digestive
  • 120 gr de mantega
  • 30 gr de cacao pur
Mousse:
  • 700 gr de pinya escorreguda (2 llaunes de les grans)
  • 150 gr de sucre
  • 1 llimona
  • 12 fulls de gelatina
  • 150 ml de nata per muntar
Cobertura:
  • 250 ml de suc de pinya
  • 3 fulls de gelatina
Preparació:
Base:
  1. Triturar les galetes (amb thermomix 10 segons a velocitat 5-7-10).
  2. Barrejar amb la mantega fosa i el cacao (amb thermomix 2 minuts a 50º i veloctat 3).
  3. Cobrir tota la base d'un motlle desmuntable. Per poder desemmotllar millor jo forro la base del motlle amb paper de forn.
  4. Reservar a la nevera.
Mousse:
  1. Escórrer la pinya i tallar-la petita.
  2. Triturar amb un pímer junt amb el sucre i el suc de la llimona fins que quedi un puré.
  3. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
  4. Escalfar el suc de la pinya, just abans d'arrencar el bull apartar del foc i disoldre-hi la gelatina ben escorreguda. Afegir-ho al puré de pinya i barrejar.
  5. Afegir la nata líquida i abocar sobre de la base de galetes.
  6. Deixar quallar a la nevera com a mínim 6 hores.
Cobertura:
  1. Hidratar la gelatina amb aigua freda.
  2. Escalfar el suc de pinya.
  3. Dissoldre la gelatina escorreguda al suc de pinya i remenar.
  4. Abocar sobre del pastís i deixar quallar a la nevera.