diumenge, 28 de febrer del 2016

Croquetes de botifarra i mongetes



Quan he de preparar un sopar amb amics o alguna celebració familiar dedico temps buscant noves receptes per la xarxa que puguin sorprendre als comensals. Vaig fent llargues llistes, tot em sembla genial, però finalment m'he de decidir per fer un àpat amb més o menys sentit comú. 
Al principi del blog tenia una llista amb les receptes descartades, una llista cada vegada més llarga i que poques vegades consultava abans de preparar qualsevol esdeveniment, però a dia d'avui aquestes llistes s'han convertit en papers i paperets que acaben al contenidor de reciclatge ...
Tot aquest rotllo és per dir que buscant per la xarxa vaig trobar aquestes croquetes que em van cridar l'atenció, van ser descartades pel sopar de dissabte però recuperades per l'aperitiu de diumenge, gràcies al meu ordre vaig haver de buscar novament per la xarxa on havia vist la recepta, snif snif... Aquí us deixo l'enllaç al blog El pica-pica de Pati, els que sou endreçats afegiu-lo a la llista, té moltes propostes originals per fer un bon pica-pica!

Ingredients: a mi em van sortir 18 croquetes
  • 3 botifarres fresques
  • 400 gr de mongetes seques cuites
  • 2 ous
  • farina de galeta
  • oli
  • sal
  • allioli per acompanyar
Preparació:
  1. Treure la pell de les botifarres i esmicolar-les. Fregir en una mica d'oli i amb l'ajuda d'una forquilla acabar d'esmicolar els trossos grans. Reservar.
  2. Amb el mateix oli coure les mongetes i anar aixafant amb una forquilla.
  3. Fora del foc barrejar les mongetes amb les botifarres, si cal afegiu-hi sal.
  4. Incorporar-hi un ou batut i 3 cullerades de farina de galeta, remenar-ho tot i si veieu que no us queda prou compacta afegiu-hi una mica més de farina de galeta.
  5. Amb les mans o dues culleres donar forma de croqueta i arrebossar amb ou i farina de galeta.
  6. Fregir en oli abundant i deixar assecar sobre paper absorbent.
  7. Servir acompanyades d'allioli.


dimarts, 23 de febrer del 2016

Xips de surimi al perfum de tòfona


Dissabte vam acabar amb la ronda de sopars-sorteig del grup de watsapp de Roures Independents, aquesta vegada no va caldre sorteig, per eliminació només quedaven les famílies Panadès i Asensió que després d'esperar dos anys han tingut taula reservada al Brugui com tots els altres. 
Fins l'últim moment han hagut de patir, ja que un petit incendi al microones de casa ha fet perillar el sopar. Sort que els dos Jordis, substituint la placa cremada amb un paper de forn han aconseguit posar el microones en funcionament i poder així escalfar els plats que ja estaven preparats.

El menú ha estat el següent: 
Aperitiu: xips de surimi, tartaletes de codony i gorgonzola, olives arrebossades i fos de formatge amb verduretes.
Primer plat: pèsols ofegats
Segon plat: cuetes de rap amb salsa de tomàquet al perfum d'alfàbrega



Com tots els sopars ha estat un plaer cuinar i compartir amb els amics un vespre de dissabte.

Pel que fa a les xips de sirimi dir que van triomfar molt abans d'arribar a taula, l'Èlia, que em va ajudar a preparar-les, es va posar les botes. La recepta me la va passar la Gemma, una companya de feina, a qui he d'agrair que penses en mi, aquestes xips de ben segur que ens acompanyaran moltes vegades a taula, ja que són molt fàcils de fer, bones i decoratives, vaja que ho tenen tot.


Ingredients:
  • Surimi
  • Oli de tòfona si en teniu
Preparació:
  1. Desenrotllar les baretes de surimi vigilant que no se'us trenquin i assecar-les amb paper absorbent per treure la humitat.
  2. Posar-les en una safata per anar al forn a sobre de paper sulforitzat.
  3. Tallar cada peça en 3 tires.
  4. Coure al forn, preescalfat a 200º, entre 10 i 14 minuts. Vigileu que no se'us cremin.
  5. Treure del forn i deixar refredar. 
  6. Posar un fil d'oli de tòfona.
També es poden fer al microones, coure 4 minuts a màxima potència.


divendres, 19 de febrer del 2016

Pa de pagès amb salsa pesto i mozzarella


Aquesta és la primera convocatòria del blog al plat d'aquest any i em fa molta il·lusió ja que la protagonista és La cuina de la Isabel amb qui he compartit diferents tallers de cuina i ens seguim una a l'altra a la xarxa. 
Podria haver fet qualsevol de les seves receptes, totes m'agraden i algunes d'elles ja les he penjades al blog anteriorment. Avui però, m'ha cridat l'atenció aquest pa de pagès carregat de formatge i salsa pesto, fantàstic per un sopar dels de sofà i tele, aquells que no et calen plats ni coberts.

Ingredients:

  • Un pa de pagès gran (millor del dia abans)
  • 2 boles de mozzarella fresca
  • salsa pesto (també la podeu comprar feta)
  • 100 gr de formatge ratllat emmental
Preparació:
  1. Agafar el pa i amb un ganivet dels de serra fer talls en un mateix sentit sense arribar a baix de tot. A continuació fer els talls perpendiculars als anteriors. Així aconseguirem tenir una quadrícula.
  2. Tallar la mozzarella a rodanxes fines.
  3. Amb un ganivet de punta rodona anar repartint la salsa pesto per dins dels talls.
  4. A continuació ficar les rodanxes de mozzarella fent que quedi ben repartida per tots els talls.
  5. Per acabar posar el formatge ratllat.
  6. Posar entre 10 i 15 minuts al forn, el temps just de que es fongui el formatge i ja tenim el sopar llest.


dimecres, 10 de febrer del 2016

Pastís de xocolata sense ou




Aquest diumenge hem preparat una festa sorpresa al Francesc que ha fet 40 anys, mentre ell estava tranquil·lament mirant el Barça a casa seva tota la colla d'independents estàvem fent els últim preparatius per dinar plegats al pati del Linus. En comitiva ens hem presentat davant de casa seva i entre timbals, crits, pancartes i càntics hem aconseguit que sortís al balcó i quedés bocabadat amb la manifestació que l'aclamava!
Tan grans com petits ens ho hem passat molt bé.
Per molts anys Francesc!!!!

Tot el dinar ha estat apte pel lluís, sense ou ni llet, i m'he estrenat amb aquest pastís de xocolata recepta de Velocidad cuchara i apte només per xocoaddictes!!!



Ingredients:
  • 450 ml de llet de soja
  • 40 ml d'oli de girasol
  • 200 gr de farina
  • 250 gr de sucre
  • 75 gr de xocolata en pols Valor sense sucre
  • 1 sobre de llevat (els del Mercadona no té traces)
Preparació:
  1. En un bol posar tots els ingredients seguint l'ordre de la llista i barrejar amb una batedora. (amb th 10 segons a velocitat 5).
  2. Untar amb oli un motlle de 18-20 cm de diàmetre.
  3. Omplir el motlle amb la barreja i coure al forn, preescalfat a 180º escalfor dalt i baix, durant 35 minuts o fins que estigui cuit (punxar amb un escuradents i veureu si està o no cuit, jo l'he tingut 55 minuts).
  4. Deixar refredar i treure del motlle.

diumenge, 7 de febrer del 2016

Pastís de formatgets al vapor



Aquesta setmana he anat de bòlit, tinc la sensació de no haver parat ni un sol moment. Entre les moltes coses dijous vam celebrar l'aniversari de l'Arnau, que per sort m'ho va posar fàcil  amb el menú escollit, arròs a la cubana. El problema era trobar una estona per anar a comprar i fer el pastís, així que calia buscar alguna recepta ràpida i que tingués el material a casa. Tot remenant el llibre de la thermomix vaig trobar aquest pastís de formatgets, que es feia en una hora, just el temps d'arribar a casa, dinar i anar a buscar l'Èlia al cole!!! A més em va agradar la idea de fer-lo al vapor, mai havia fet un pa de pessic així.
El resultat, un pa de pessic molt bo però no s'apreciava el gust de formatge. Segur que el repeteixo més vegades però amb algun formatget més.


Per molts anys Arnau!!!!
Ingredients:
  • 2 ous
  • 200 gr de llet
  • 4 formatgets
  • 180 gr de sucre
  • 200 gr de farina
  • 1 sobre de llevat
  • 2 cullerades de mel
  • 1200 ml d'aigua
  • nata i cireres per decorar
Preparació:
  1. Posar al got els ous, la llet, els formatgets i el sucre i programar 30 segons a velocitat 6.
  2. Afegir la farina i el llevat i barrejar 30 segons a velocitat 6.
  3. Untar amb mel el fons i les parets d'alumini rodó d'un sol ús que hi càpiga dins del Varoma.
  4. Emplenar el motlle amb la barreja, col·locar-lo dins del varoma i tapar amb paper d'alumini vigilant que quedi ben segellat pels costats i que el vapor no hi pugui entrar. Tapar el varoma.
  5. Esbandir el got de la thermomix, posar-hi l'aigua , col·locar el varoma i programar 60 minuts a temperatura varoma i velocitat 2.
  6. Deixar refredar, treure del motlle i decorar al gust.
Si no teniu thermomix barregeu els ingredients i coeu al vapor.

dilluns, 1 de febrer del 2016

Mandonguilles amb carxofes i bolets



Ahir teníem un dia ple d'activitats familiars, matí de titelles als Lluïsos de Gràcia i tarda d'iniciació al room escape de Sant Feliu de Llobregat, això volia dir que el dinar havia d'estar preparat el dia abans per arribar corrents, dinar i tornar a marxar. Aprofitant que en Jordi havia portat unes carxofes de la Boqueria i que tenia carn picada, dissabte a la nit, vaig fer aquestes mandonguilles que  només faltava escalfar. Un bon plat de diumenge que ens va deixar amb energia suficient per aconseguir sortir del room escape 33 segons abans que sonés l'alarma.

Ingredients: 7 persones fent plat únic

  • 1 kg de carn picada (mitat porc, mitat vedella)
  • 4 llesques de pa de motlle sense crosta
  • 1 ou
  • 1 rajolí de llet
  • farina
  • 1 ceba
  • 250 gr de tomàquet ratllat
  • 1 copa de vi ranci
  • 5 carxofes
  • bolets variats
  • 1 gra d'all
  • 10 ametlles torrades
  • 1 torradeta o llesca de pa fregit
  • julivert
  • oli
  • sal
  • pebre
Preparació:
  1. Batre l'ou.
  2. Afegir-hi les llesques de pa de motlle, sal, pebre i un  rajolí d'oli. Amb una forquilla anar aixafant el pa fins que la molla quedi ben impregnada.
  3. Afegir la carn picada i remenar bé amb les mans fins que la barreja quedi ben integrada.
  4. Donar forma a les mandonguilles i enfarinar-les.
  5. En una cassola fregir les mandonguilles amb un bon raig d'oli i reservar-les.
  6. Tallar (o picar-la amb una picadora) la ceba ben petita i afegir-la a la cassola on hem fregit les mandonguilles.
  7. Quan tinguem la ceba cuita afegim el tomàquet i deixem que vagi coent fins que l'oli comença a separar-se del sofregit.
  8. Mentre va fent-se el sofregit netejar bé les carxofes. És important que no quedin fulles dures. Cada carxofa l'he partit en 8 trossos.
  9. Quan tinguem el sofregit al punt posar un bon raig de vi ranci o conyac o el que tingueu i deixeu que s'evapori l'alcohol.
  10. Afegir les carxofes, donar un parell de voltes.
  11. Afegir els bolets que haurem netejat i tallat a trossos (els meus eren congelats). Un parell de voltes més.
  12. Afegir les mandonguilles que teníem reservades, salar al gust i cobrir amb aigua.
  13. Quan arrenqui el bull deixar coure 15 minuts amb la cassola tapada.
  14. Mentrestant preparar la picada amb un gra d'all, una mica de julivert, una torradeta (o pa fregit o una galeta maria o uns bastonets) i unes ametlles o avellanes...Quan faltin 2 minuts afegir la picada a la cassola.
  15. Si deixeu reposar d'un dia per l'altre està molt millor.
  16. Jo ho vaig acompanyar d'arròs blanc i em va servir de plat únic.