dimecres, 30 de novembre del 2011

Púding de melindros


Aquest púding el vaig fer diumenge que venia el meu pare a dinar, ell no m'havia dit res i va comparèixer amb un pastís de poma, així que teníem postres de sobres i aquest púding es va quedar a la nevera sense que ningú li fes cas. Ahir amb en Marcel vam decidir guarnir-lo i menjar-ne un tall. Estava boníssim!

Avui sí que ningú té excusa per no fer aquest pastís, és moooooolt senzill i els nens ens poden ajudar.

Ingredients:
  • 1 litre de llet
  • 1 paquet de flam Royal (els de 8 flams)
  • caramel líquid
  • melindros tipus sobaos
Preparació:
  1. Untar el fons d'un motlle amb el caramel líquid.
  2. Fer una capa de melindros.
  3. Barrejar els polvos del flam amb la llet i escalfar fins que bulli.
  4. Avocar el líquid per sobre dels melindros fins que quedin ben empapats.
  5. Fer una segona capa de melindros.
  6. Avocar el reste de flam.
  7. Si us hi cap i heu guardat líquid podeu fer una tercera capa de melindros.
  8. Refredar a la nevera unes 5 hores com a mínim.
  9. Desmotllar i servir ben fred.



dissabte, 26 de novembre del 2011

Sopa amb mandonguilletes


Per aquest mes de novembre el blog Memòries d'una cuinera ens proposa receptes de sopes i de seguida m'ha vingut al cap l'olor que feia la casa cada vegada que la meva mare feia brou. A l'hivern no hi havia setmana que la meva mare agafés la seva olla a pressió i fes un bon brou que ens servís per uns quants dies de sopar i aprofités el pollastre per fer unes croquetes boníssimes que jo mai aconseguiré repetir.
Així que aquí el meu homentge a la meva mare que tant i tant li hauria agradat poder seguir el meu blog.

He fet el brou tal i com el feia ella i amb la mateixa olla exprés que he heredat, que tot i ser molt més vella que la meva he de reconèixer que els menjars surten més gustosos. La meva mare pels dies de cada dia sempre feia sopa de fideus amb unes quantes mongetes seques i si era festa hi afegia unes mandonguilletes de vedella o pollastre que ens agradaven moltíssim. Segons ella era bàsic fer un sofregit de ceba, posar uns bons porros i l'os de pernil, en canvi no hi posava mai col ja que podia fer que el brou es piqués.

Ingredients pel brou:
  • 1 ceba
  • 2 pastanagues
  • 1 nap
  • 1 xirivia
  • 2 patates
  • 2 porros
  • una miqueta d'api
  • mig pollastre
  • un os de pernil
  • opcionalment botifarra negre
  • oli i sal
Ingredients per a la sopa:
  • brou
  • 250 gr de fideus o qualsevol altra pasta
  • 250 gr de mongetes seques cuites
  • carn picada de pollastre o vedella
  • una mica de farina per arrebossar les mandonguilles
Preparació del brou:
  1. Tallar o ratllar la ceba ben petitona i sofregir-la en una olla ben gran (així tindrem brou per més vegades que si volem podem congelar) fins que comencia a agafar color.
  2. Afegir a l'olla totes les verdures netes i les carns.
  3. Salar i omplir l'olla amb aigua.
  4. Si teniu olla a pressió tancar i deixar coure durant 15 minuts, sino deixar bullir un parell d'hores.
Preparació de la sopa:
  1. Posar el brou a bullir.
  2. Afegir la pasta i coure el temps que indiqui el fabricant.
  3. Mentrestant agafar la carn picada, salar-la i fer unes mandonguilletes ben petitones, enfarinar i quan faltin 3 minuts per acabar la cocció de la pasta ficar-les dins de l'olla.
  4. Un minut abans de treure la sopa del foc afegir les mongetes seques.
  5. I corrents cap a taula que es refreda!

     
     
     

dimecres, 23 de novembre del 2011

Macarrons amb tonyina



Aquest blog està adherit a la campanya "Blogs contra la fam", un esdeveniment nascut al facebook per promoure la campanya de recollida d'aliments que durà a terme el Banc dels Aliments de Catalunya durant els dies 25 i 26 de novembre de 2011 als mercats i supermercats de Catalunya.

Aquesta campanya consisteix en publicar una recepta el dia 24 de novembre, que sigui barata i senzilla, utilitzant un dels ingredients bàsics que es recolliran aquest cap de setmana.

A mi de seguida em van venir al cap aquests macarrons, un plat únic que utilitza ingredients bàsics: macarrons, oli, tonyina de llauna i tomàquet de llauna. Només caldrà afegir una ceba i opcionalment podem fer un gratinat amb una mica de formatge.

Ingredients: (per a 5 persones)
  • 500 gr de macarrons
  • 1 pot de mig kilo de tomàquet triturat
  • 1 ceba
  • 3 llaunes petites de tonyina (o una de gran)
  • oli, sal i pebre
Preparació:
  1. Posar un raig d'oli en una cassola i sofregir la ceba tallada ben petita o ratllada.
  2. Quan comenci a agafar una mica de color afegir-hi el tomàquet triturat, la sal, una mica de pebre i deixar coure uns 10 minuts a foc lent.
  3. Afegir la tonyina ben escorreguda, coure un minut junt amb el sofregit i reservar.
  4. Bullir els macarrons amb sal (seguir les instruccions del paquet), escórrer i barrejar amb el sofregit.
  5. Opcionalment: posar en una safata de forn, escampar una mica de formatge ratllat per sobre i gratinar al forn.

dimecres, 16 de novembre del 2011

Burritos de l'Arnau


Avui l'Arnau ha estat el cuiner, la seva especialitat són aquests Burritos que va aprendre a fer a casa d'un amic seu i que molt de tant en tant ens prepara per a tota la família.


Aquesta entrada coincideix amb la recepta 200 que he publicat, un número rodó per un plat rodó!

Ingredients: (8 burritos)
  • 2 pebrots verds
  • 1 pebrot vermell
  • 1 ceba
  • 3 pits de pollastre
  • "tortas" per burritos
  • sal, pebre i oli
Preparació:
  1. Tallar les verdures i el pollastre a daus o tires.
  2. Coure cada cosa per separat amb una mica d'oli, sal i pebre.
  3. Barrejar tot junt i acabar de coure. Les "tortas" que hem comprat portaven una barreja d'espècies que hem barrejat amb les verdures.
  4. Escalfar les "tortas" seguint les indicacions del paquet.
  5. Omplir les "tortas" amb el farcit, enrotllar i servir.
  6. Es pot acompanyar d'alguna salsa picant. 


dimarts, 15 de novembre del 2011

Pa


De 15 a 15 i un nou repte! Aquest mes de novembre la Recepta del 15 té com a protagonista el pa. 

Les poques vegades que havia provat de fer pa a casa havien acabat amb fracàs, bonic per fora però moooolt atapeït per dins. Aquest repte em donava una segona oportunitat per provar noves receptes fins aconseguir un pa amb una molla ben esponjosa. Per evitar sorpreses d'última hora he dedicat aquest cap de setmana a fer de fornera i a la tercera va la vençuda, m'han calgut tres proves per encertar-la!!! Veient que no me'n sortia he acabat fent la recepta bàsica de la thermomix, així que li dec totes les gràcies a aquest petit robot que resideix a la meva cuina mig mort d'avorriment.


Ingredients:
  • 350 ml d'aigua
  • 2 culleradetes de sal
  • 1/2 culleradeta de sucre
  • 40 gr de llevat premsat
  • 600 gr de farina de força
Preparació: th21
  1. Posar a la thermomix l'aigua, la sal i el sucre i programar 2 minuts a 40º i velocitat 2.
  2. Afegir la meitat de la farina i el llevat i deixar durant 8 segons a velocitat 6.
  3. Acabar de posar la farina i programar 2 minuts a velocitat espiga.
  4. Retirar la massa amb les mans untades d'oli, donar forma de pa i posar en una safata apta per a forn amb una mica de farina per evitar que s'enganxi.
  5. Posar al forn preescalfat a 50º i amb un got amb aigua en un racó (generarà humitat) fins que dobli el seu volum (uns 30 minuts).
  6. Sense obrir el forn augmentar la temperatura a 225º i coure 30 minuts més.
  7. Per donar brillantor dos minuts abans d'acabar la cocció pintar el pa amb aigua amb sal o una mica de llet.


divendres, 11 de novembre del 2011

Galetes de Nutella i avellanes


Ja fa dues setmanes que en Marcel i jo vam anar al curs de la Mireia Carbó que organitza el Club Social Caprabo que aquesta vegada estava dedicat a les galetes. En Marcel l'endemà mateix va posar en pràctica les seves habilitats culinàries i va fer aquestes galetes per tots els seus companys i companyes del CAU que no en van deixar ni una. 
Com va dir la Mireia el més difícil d'aquestes galetes es recordar-te de treure la mantega de la nevera perquè tingui consistència de pomada. A nosaltres se'ns va oblidar!

Ingredients:

  • 200 gr de farina
  • 50 gr de Nutella
  • 100 gr de mantega pomada
  • 100 gr de sucre
  • 1 ou
  • avellanes torrades
Preparació:
  1. Batre la mantega amb el sucre i la Nutella fins aconseguir una crema.
  2. Afegir-hi l'ou.
  3. Incorporar-hi la farina tamisada.
  4. Remenar fins aconseguir una massa homogènia.
  5. Embolicar la massa amb paper de cuina transparent donant-li forma de botifarró i deixar-ho reposar 30 minuts a la nevera.
  6. Tallar la pasta en rodanxes i decoreu-les amb Nutella i avellanes.
  7. Coure-les al forn ja calent a 180º fins que sigui daurades (uns 10 minuts en el meu cas).
  8. Deixar refredar a sobre d'una reixa.

diumenge, 6 de novembre del 2011

Cuscús al curri amb samfaina

Un dels plats estrella d'aquest estiu ha estat aquest cuscús acompanyat de samfaina que tant  és bo fred com calent. Des de que he conegut el cuscús que a casa en faig sovint, combina amb tot, és fantàstic com acompanyament i en un moment està preparat.
Com sempre que anem a Gaüses fem una càrrega de carn i verdura de Torroella de Montgrí, la qualitat no té res a veure amb la que trobo a Barcelona, i he aprofitat per fer aquesta samfaina que ha quedat boníssima.  

Ingredients: (per a 5 persones)

  • 2 gots de cuscús sec
  • 1 culleradeta de curri
  • una miqueta de mantega
  • un carbassó
  • una albergínia
  • un pebrot verd
  • un pebrot vermell
  • una ceba
  • 2 tomàquets madurs
  • oli, sal i pebre
Preparació:
  1. Per a la samfaina tallar les verduretes a dauets i coure-les amb una mica d'oli, sal i pebre. Afegir els tomàquets ratllats i acabar de coure tot junt.
  2. Pel cusús posar a bullir dos gots d'aigua amb sal i la culleradeta de curri. Quan bulli abocar per sobre del cuscús, tapar i deixar reposar durant 5 minuts. Afegir la mantega i remenar amb l'ajuda d'una forquilla.
  3. Servir barrejat fred o calent.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Pastís de Ferrero Rocher


Ahir va ser el meu aniversari, entre panallets, castanyes i moniatos fa 47 anys que vaig néixer!!!

Però la mala sort es va apoderar de mi, després d'un matí frenètic fent panellets de totes menes vaig comencar a trobar-me malament i a tenir febre obligant-me a passar la tarda al sofà, quan vaig anar a comprar espelmes pel pastís, a la botiga n'hi havia de tots els números menys quatres i sets, així que em vaig quedar sense bufar les espelmes reglamentàries i per tant sense desig. Com diu el Marcel sóc una DESGRI!!! Sort que el pastís l'havia fet el dia abans i estava boníssim!

Per a aquesta ocasió vaig fer un pastís fet amb Ferreros Rocher que no podeu deixar de tastar els amants d'aquests bombons, és com menjar-se'n a cullerades!


La recepta és del bloc de la Gemma La cuina de casa que en tantes i tantes ocasions em serveix de referència.

Ingredients:
  • 13 bombons Ferrero Rocher
  • 500 ml de nata
  • 1 sobre de flam Royal (per 4 flams)
Preparació:
  1. Amb el túrmix triturar els bombons.
  2. En un cassó posar la nata, els polvos del flam i els bombons triturats.
  3. Posar al foc fins que faci una bullida sense deixar de remenar.
  4. Avocar la barreja en un motlle de silicona i deixar refredar a la nevera fins al moment de servir.