diumenge, 30 de maig del 2010

Pans variats


El divendres vaig anar a un taller de cuina del David Lienas que organitzava Bonpreu, aquesta vegada estava dedicat al pa i vaig disfrutar moltíssim. Va fer diferents varietats de pa, coca de recapte i pizza i ens va explicar moltíssimes coses sobre els diferents tipus de farines i el procés de fermentació del llevat. Va ser una classe molt interessant.

Quan del forn van sortir els diferents panets que havia fet en David em van entrar moltes ganes de fer-los llavors mateix i quan els vaig provar vaig decidir que aquest cap de setmana ens els menjaríem a casa. A ell li van sortir molt macos i molt esponjosos, sembla tan fàcil quan ho fa un altre!! Jo encara he de millorar moltíssim, però de moment la panera feia el seu goig.


He fet pa de llet amb nous i olives, pa de formatge amb pebre vermell i pa de bacó amb cervesa negra.


Ingredients pa de llet amb nous i olives:

  • 250 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat premsat
  • 125 gr de llet
  • 5 gr de sucre
  • 10 gr de sal
  • 15 gr de nous trossejades
  • 15 gr d'olives negres
  • 20 gr de mantega fosa

Ingredients pa de formatge amb pebre vermell:

  • 250 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat premsat
  • 125 gr d'aigua
  • 5 gr de sucre
  • 10 gr de sal
  • 25 gr de formatge ratllat emental
  • pebre vermell picant

Ingredients pa de bacó amb cervesa negra:

  • 250 gr de farina de força
  • 15 gr de llevat premsat
  • 125 gr de cervesa negra
  • 5 gr de sucre
  • 10 gr de sal
  • 40 gr de bacó picat
  • un rajolí d'oli d'oliva verge extra

Preparació:

  1. Per qualsevol varietat de pa cal desfer el llevat amb els líquids (aigua, llet o cervesa segons la varietat que es faci).
  2. A part barrejar la farina, la sal, el sucre i el reste d'ingredients segons la varietat.
  3. Afegir el llevat desfet amb el líquid al bol de la farina i treballar la massa fins que sigui elàstica, 15 minuts aproximadament.
  4. Fer una bola i deixar en un bol tapat amb paper de film en un lloc on no hi hagi corrent d'aire i amb una temperatura d'entre 20 i 40 graus, a més temperatura llevarà abans. Jo ho vaig deixar sota d'un llum durant una hora.
  5. Una vegada la massa hagi fermentat pastar-la una mica per que deixi anar l'aire i donar forma al pa, posar-los en una safata de forn enfarinada i deixar fermentar durant un quart d'hora.
  6. Abans de coure el pa es pot pintar amb aigua o ou.
  7. Coure el pa entre 220 i 250 graus els primers 5 minuts i baixar uns 30 graus la temperatura per que es cogui per dins durant uns 10 minuts.
  8. Deixar refredar i ja està llest per ser menjat.

dijous, 27 de maig del 2010

Paella valenciana


Avui us poso la recepta de la paella valenciana que ens van fer aquest cap de setmana el Santi i l'Oriol.


Cada any per la segona Pasqua la colla d'amics ens trobem a algun càmping a mig camí entre Castelló i Barcelona, cada família lloga una caseta de fusta i passem uns dies molt agradables tant pels grans com pels petits. Ja fa tres anys que anem a Vinyols del camp, un càmping ecològic que està a Vinyols i els Arcs molt aconsellable per a famílies amb nens petits. Aquest any a part de fer les activitats que organitza el càmping (donar menjar als animals, recollir els ous de les gallines, fer una passejadeta amb carro, netejar les males herbes,...) vaig organitzar un taller de piruletes de xocolata que va tenir molt d'èxit.



La tradició diu que el diumenge algú és el responsable de cuinar per a tots i aquest any el xef ha estat el Santi (últimament sempre ho fa ell i vist el resultat ho pot fer cada any!) i com a ajudant compta amb l'Oriol, que és un gran cuiner. Aquest any han fet paella valenciana, com que erem 30 ha calgut fer-ne dues, una cada cuiner, amb la recepta i supervisió d'en Santi.



Ingredients per a 8 persones: (paella de 60 cm de diàmetre)
  • 800 gr d'arròs
  • 4 carxofes
  • 400 gr d'anec a trossejat
  • 400 gr de conill trossejat
  • 600 gr de pollastre trossejat
  • 100-150gr de cap de costella
  • 400 gr de mongeta tendra o bajoca com diu el Santi
  • 250 gr de garrofó o bajocó
  • 200 gr de tomàquet ratllat
  • 3 grans d'all
  • romaní, farigola, sal i colorant
  • oli
  • aigua

Preparació:
  1. Un parell d'hores abans posar a macerar el tomàquet ratllat amb els alls trinxats, una mica de romaní i de farigola.
  2. Netejar les carxofes, tallar-les a quarts i coure-les a la paella amb una mica d'oli i sal. Quan ja estiguin torradetes reservar-les.
  3. A continuació coure el pollastre, l'ànec, el conill i el cap de costella, important posar-hi sal. A mida que es vagi coent apartar els trossos de carn fent un cercle al voltant de la paella.
  4. Quan ja tinguem tota la carn ben feta afegir la mongeta tendra i passar-la una mica. Una vegada cuita posar-la a les vores junt amb la carn.
  5. Afegir el tomàquet ratllat i deixar que tregui l'aigua.
  6. Quan el tomàquet ja estigui cuit afegir els garrofons, les carxofes i remenar junt amb la carn i les mongetes.
  7. Cobrir la paella amb aigua fins arribar a tapar els claus de les nanses i salar. Bullir a foc fort fins que l'aigua estigui just per sota dels claus de les nanses. Més o menys mitja hora.
  8. Posar el colorant i rectificar de sal si cal.
  9. L'arròs s'ha de tirar formant un cavalló que vagi de nansa a nansa de la paella i deixant que sobresurti 2 dits de l'aigua. El cavalló és la muntanyeta que es fa als horts per poder-hi sembrar. Veure la foto.
  10. Amb l'ajuda d'una espàtula repartir l'arròs per tota la paella i deixar coure a foc ràpid durant 7 minuts i a poc foc els deu minuts següents.
  11. Abans de servir deixar reposar uns 5 minuts.

diumenge, 23 de maig del 2010

Amanida de pollastre amb vinagreta d'olives



El dimecres vaig anar a un taller de cuina de l'espai del consum Bonpreu que donava en Pep Nogué. Era la primera vegada que hi anava i em va agradar moltíssim per que a part d'aprendre receptes noves en Pep ens va explicar trucs per aplicar a la cuina de cada dia i anècdotes molt divertides.

Mentre ens ensenyava a fer aquesta amanida ja tenia clar que la la faria per dinar aquest dissabte, i al final del taller quan la vaig provar ja no en tenia cap dubte.


La vinagreta que acompanya aquest pollastre ens pot servir per acompanyar qualsevol amanida, la veritat es que a casa ha tingut molt èxit i els plats han quedat ben nets de tant sucar-hi pa.

Ingredients (per a 4 persones):

  • 1 mango
  • 2 pomes golden
  • 3 pebrots verds
  • 2 pits de pollastre
  • oli, sal i pebre
Preparació:

  1. Tallar a tires els pebrots i saltejar-los amb una mica d'oli i sal en una paella i reservar.
  2. Tallar a tires les pomes i el mango.
  3. Salpebrar el pollastre, coure'l a la planxa i deixar-lo refredar.
  4. En un bol barrejar les fruites amb els pebrots i servir-ho d'acompanyament del pollastre amanit amb una vinagreta d'olives. També es pot barrejar tot en un bol i servir a taula els plats.
Ingredients per a la vinagreta:
  • 200 ml d'oli extraverge
  • 50 ml de vinagre de mòdena
  • 100 gr d'olives negres sense pinyol
  • sal
Preparació:

  1. En un pot posar tots els ingredients menys la sal i triturar amb un batedor elèctric.
  2. Rectificar de sal si és necessari.

diumenge, 16 de maig del 2010

Coca de formatge de cabra i amanida


Últimament vaig molt cansada, a les 10 de la nit ja no m'aguanto dreta i no tinc masses ganes de fer res. Celebrar l'aniversari d'en Jordi se'm feia una muntanya, em veia incapaç d'anar a comprar, buscar algun plat diferent dels de cada dia i complicar-me la vida a la cuina que després jo mateixa hauria de recollir.

Per altra banda també em sabia greu pel Jordi, ell no en tenia la culpa del meu cansament i una celebració per petita que sigués calia fer-la. Així que buscant receptes vaig trobar aquesta coca de formatge amb amanida al blog de la Mercè cuina per a llaminers que vaig trobar fàcil de fer i que em solucionava el sopar de dilluns passat.


El resultat fantàstic, no en va sobrar ni una engruna i els vaig sorpendre a tots!!!

Ingredients:
  • una làmina de pasta de full
  • dos ous
  • 400 ml de llet
  • 400 gr de formatge de cabra
  • una bossa d'amanida de diferents enciams
  • 12 filets d'anxoves
  • tomàquets cherry
  • oli i sal

Preparació:
  1. Preescalfar el forn a 180º.
  2. Forrar un motlle amb la pasta de full, cobrir-la amb paper d'alumini o de forn i posar-hi a sobre cigrons o mengetes per fer pes i que no s'infli.
  3. Enfornar durant 15 minuts.
  4. Mentrestant en un bol posar la llet, els ous, el formatge tallat a trossos i una mica de sal.
  5. Batre-ho tot amb un pimer fins que quedi una crema.
  6. Abocar-ho sobre de la pasta de full que ja haurà fet la primera cocció i enfornar durant 20 minuts.
  7. Deixar refredar a la nevera i abans de servir cobrir amb l'enciam (que ja haurem amanit), els tomàquets, les anxoves tallades a trossets i una mica de formatge de cabra.

dilluns, 10 de maig del 2010

Pastís cremós de xocolata blanca i formatge


Avui hem celebrat l'aniversari d'en Jordi i com que comença a fer calor he volgut fer un pastís refrescant. Buscant per la xarxa he trobat el blog Las comiditas de Cris d'on he tret aquesta recepta que combina el formatge (al Jordi li agrada molt) i la xocolata blanca (que jo en sóc bona amant).

És un pastís fàcil de fer però cal tenir en conte que ha d'estar a la nevera durant un dia.



De moment els 43 anys no l'hi senten molt bé, ja que els ha començat amb febre. A veure si amb aquest pastís es recuperi ben aviat. Felicitats Jordi!!!!

Ingredients:

Per a la base:

  • 250 gr de galetes digestive
  • 100 gr de mantega
  • un rajolí de llet

Per a la capa intermitja:

  • 200 gr de xocolata blanca
  • 300 gr de nata líquida
  • 300 gr de llet
  • 300 gr de formatge Philadelphia
  • 3 cullerades de sucre
  • 2 sobres de cuallada Royal

Per a la cobertura:

  • mig pot de melmelada de maduixa
  • un sobre de gelatina neutra

Preparació:

  1. Triturar les galetes i barrejar amb la mantega i un rajolí de llet.
  2. Treballar tota la barreja i forrar el fons d'un motlle desmotllable amb la mescla.
  3. Posar a la nevera perque s'endureixi.
  4. Per a fer la capa intermitja posar a escalfar la nata i la llet.
  5. Quan estigui calent afegir la xocolata trossejada i remenar fins que es fongui.
  6. A continuació afegir-hi el formatge i els sobres de cuallada i remenar fins aconseguir una crema fina i sense grumolls.
  7. Apartar-ho del foc i afegir-hi el sucre remenant fins que quedi dissolt.
  8. Posar a sobre de la base de galetes, deixar refredar una mica i posar-ho a la nevera fins que cualli (unes 2 hores).
  9. Per fer la cobertura escalfar la melmelada al microones o al bany maria. Si la melmelada té trossos abans d'escalfar-la tritureu-la.
  10. Disoldre el sobre de gelatina en 100 gr d'aigua freda.
  11. Afegir-hi la melmelada calenta i remenar amb unes barilles elèctriques.
  12. Posar la cobertura sobre del pastís i tornar a posar a la nevera fins al dia següent.

dimecres, 5 de maig del 2010

Cuetes de rap amb salsa de pinyons


Ara feia uns quants dies que no penjava res, entre que he tingut nens malalts, molta feina acumulada i que hem estat el cap de setmana a l'Empordà aïllats sense cobertura no he pogut trobar un moment per dedicar al meu quart fill.

La setmana passada tenia dues cuetes de rap per cuinar, com faig molt sovint em vaig connectar a la xarxa a veure si algun company blocaire em suggeria una recepta fàcil, ràpida i bona per fer. De seguida vaig trobar aquesta al blog El cafè de nit que complia totes les condicions i a més tenia els ingredients a casa. Com diu la Glòria és molt fàcil de fer i la salseta amb una mica d'arròs està per llepar-se'n els dits.

Ingredients: per 4 persones
  • 4 cuetes de rap
  • 100 gr de pinyons (jo no en tenia prous i he posat una part d'ametlles)
  • 1 got de vi blanc
  • 1/2 got d'oli
  • 1 ceba
  • 1 tomàquet
  • 2 grans d'all
  • julivert
  • 1 culleradeta de farina
  • 1 culleradeta de pebre vermell dolç
  • sal

Preparació:
  1. Netejar i salar el rap.
  2. En el pot del batedor elèctric posar-hi la ceba, el tomàquet, els pinyons, els alls, el julivert, el vi, l'oli, la farina i el pebre vermell i triturar fins tenir una salsa ben espessa.
  3. En una cassola posar una capa de la salsa, les cuetes de rap o cobrir al el reste de la salsa.
  4. Tapar i coure-ho durant 8 o 10 minuts i ja està llest per menjar.