dimecres, 19 de febrer del 2020

Patates amb salsa romesco i allioli


Dissabte passat, aprofitant que no tenia fills, vem obrir les portes d'El Brugui. Els afortunats van ser els que ens trobem cada dissabte i/o diumenge al Bar Perdem el Nord dels Lluïsos de Gràcia on xerrant i xerrant ens acompanyen unes patates amb salsa romesco i allioli. Si en una cosa estem d'acord és que aquestes patates són les "braves" més bones que hi ha.
Quan vaig decidir fer aquest sopar em vaig posar com a objectiu preparar unes patates el més semblants a les de Lluïsos, així que calia fer proves amb receptes de salses i cocció de les patates.
Al primer intent, amb la família, em van quedar massa picants, però a la segona vaig triomfar, només de veure-les es van pensar que les havia comprat a Lluïsos!!!! És el millor que et poden dir d'un plat!!


El menú va consistir en un pica pica a base de: tartaletes de codony i gorgonzola, tartaletes amb ou de guatlla i sobrassada, mini burguers de salmó, fos de Philadelphia amb verduretes, piruletes de parma, piruletes de babybel, trinxat, coca de vidre amb pernil, torradetes amb foie i gambes al cava.
De postres un pastís de formatge i xocolata blanca amb maduixes.


La salsa romesco la vaig fer amb la thermomix, però la podeu fer amb una picadora o un pimer. La recepta és de la web Directo al paladar. Fins la setmana passada no n'havia fet mai, només de pensar en escalivar tomàquets i alls ja em feia mandra, però he de dir que no va ser tan pesat com em pensava i vist el resultat segur que en faré més vegades.

Ingredients per la salsa romesco:

  • 3 tomàquets madurs
  • 1 llesca de pa gran de pagès torrada o fregida
  • 1 nyora
  • 1/2 cabeça d'alls
  • 1 gra d'all
  • 150 ml d'oli d'oliva
  • 25 ml de vinagre
  • 50 gr d'ametlles torrades
  • 25 gr d'avellanes torrades
  • sal
Preparació:
  1. Posar la nyora en remull un mínim de 3 hores. Jo com que no tenia 3 hores la vaig escaldar.
  2. Fer una creu al cul dels tomàquets i posar-los en una safata que pugui anar al forn amb els talls cap amunt i coure al forn juntament amb la mitja cabeça d'alls, preescalfat a 180º, durant 40 minuts. Reservar i deixar refredar.
  3. En el got de la thermomix posar-hi el pa, les ametlles, les avellanes, la sal i el gra d'all cru. Triturar durant 30 segons a velocitat 7. Si no teniu thermomix feu-ho amb una picadora.
  4. Obrir la nyora i amb un ganivet rascar per treure la polpa i afegir-la al got de la thermomix.
  5. Pelar els tomàquets i els alls escalivats i afegir-ho tot al got de la thermomix junt amb el vinagre i triturar durant 30 segons a velocitat 7.
  6. A velocitat 4 i 1/2 i sense programar temps anar deixant caure l'oli d'oliva sobre de la tapa del got perquè caigui lentament i emulsionar així la salsa. Sense thermomix feu-ho amb el pímer.
Ingredients per les patates:
  • Patates
  • Salsa romesco
  • Allioli (o maionesa)
  • Escames de sal maldon
  • Oli per fregir
Preparació:
  1. Pelar i tallar les patates a trossos que no siguin molt grans.
  2. Fregir a baixa temperatura perquè es vagin coent a poc a poc. Quan estiguin toves, punxeu amb una forquilla, retirar de l'oli i reservar. Les patates han de quedar toves i blanques.
  3. Abans de servir escalfeu l'oli a alta temperatura i acabar de fregir les patates fins que estiguin rosses.
  4. Posar-les a la safata on les volgueu servir, salar una mica i repartir les dues salses per sobre.
  5. Per acabar poseu unes escames de sal maldon i si voleu donar una mica de color verd poseu cibulet tallat ben menut.