dilluns, 24 de febrer del 2020

Pastís de poma sense ou, llet ni fruits secs


Tenir amics que viuen de la improvisació té avantatges i inconvenients. Per una banda mai sabem fins unes hores abans què farem el cap de setmana, té el seu morbo organitzar en 15 minuts un sopar, una excursió, un llarg cap de setmana a la muntanya o qualsevol activitat i arrossegar a un piló de nens i nenes que s'adapten a tot. Però per altra banda la meva planificació familiar queda feta miques i durant la setmana cal que em reorganitzi per fer tot el que he deixat de fer i tornar a la rutina després del caos.
Aquest cap de setmana, per alguns llarg cap de setmana, no teníem plans, semblava que serien uns dies de relax i tranquil·litat per passar en família. El divendres a la nit arriba un whatsApp: voleu venir diumenge a passar el dia a Sant Julià? I ja tenim el cap de setmana organitzat: dissabte fent pastissos i diumenge a la muntanya per menjar-nos-els!!!



Dia complert a Sant Julià de Cerdanyola amb temperatura de primavera i barbacoa a Falgars.
Dissabte el vaig dedicar a fer pastissos, tots ells sense ou, llet ni fruits secs: una coca de llardons, un pa de pessic i aquest pastís de poma que vaig trobar boníssim. 


El de pa de pessic estava dedicat a la Sira que amb tanta improvisació es va descuidar les claus de casa a Barcelona!!!!
Pel que fa a la recepta d'avui la vaig treure de celíacs Catalunya, porta molta poma i queda com una compota molt fina. El més complicat va ser trobar les galetes per fer la base que no tinguessin ous ni traces de fruits secs, al final ho vaig fer amb els minicereals Angry Birds de Gullón. 
Aquesta vegada vaig tenir com a ajudant de luxe a l'Èlia i com podeu comprovar va col·locar les làmines de poma molt ben arrenglerades.



Ingredients:
  • 6 pomes golden
  • 240 ml de llet de civada (avena)
  • 180 gr de farina
  • 240 gr de sucre
  • suc d'una llimona
  • 200 gr de galetes sense ou ni llet (en cas d'al·lèrgies)
  • 50 gr de margarina 100% vegetal
Preparació:
  1. Primer de tot preparar la base triturant les galetes i barrejant amb la margarina fosa al microones. 
  2. En un motlle desmuntable cobrir la base amb paper de forn i cobrir amb les galetes apretant amb una forquilla.
  3. Reservar a la nevera.
  4. Posar a escalfar el forn a 170º.
  5. Pelar i treure els cors a 4 pomes i triturar-les. En ala thermomix 10 segons a velocitat 5.
  6. A continuació afegir la llet, la farina, el sucre i el suc de la llimona i triturar (10 segons a velocitat 5). No cal que us quedi una massa fina, la poma s'acabarà desfent al forn.
  7. Abocar la barreja al motlle.
  8. Pelar la resta de pomes, tallar-les a làmines fines i col·locar per sobre per decorar el pastís.
  9. Espolsinar amb una mica de sucre i coure durant 45-60 minuts a 170º. Abans de treure del forn comproveu que el pastís estigui cuit punxant amb una agulla i que surti neta.
  10. Si voleu que la poma quedi lluenta, una vegada estigui fred podeu pintar el pastís amb melmelada d'albercoc o amb un almívar.