dilluns, 17 de gener del 2011

Tortell de Sant Antoni


Ahir tenia previst fer dos tortells per celebrar Sant Antoni, un per casa i l'altre per portar a la feina, però porto tot el cap de setmana engripada i no m'hi vaig veure en cor. Quan ja havia desistit en Jordi es va oferir voluntari per fer-l'ho. Els més perjudicats els de la feina que s'han quedat sense tortell i amb la meva baixa.
La recepta és la mateixa que vaig fer pel dia de Reis, una adaptació que vaig fer de la recepta de l'any passat però aquesta vegada utilitzant la thermomix.
Us he de dir que a la una de la matinada quan ha vingut al llit amb la safata del tortell per ensenyar-me'l m'he quedat impressionada, tenia una pinta espectacular i l'ha fet fet ell sol!
El tortell l'ha farcit amb crema pastissera (made in Jordi) i amb una figureta d'un gosset per commemorar Sant Antoni. Visca, ja tinc pastisser "avançat" a casa!

Ingredients:

Per a la massa mare:
  • 10 g de llevat premsat
  • 35 g d'aigua tébia
  • 75 g de farina de força

Per a la segona massa:

  • 35 g de sucre
  • 20 g de llard a temperatura ambient
  • 250 g de farina
  • 2 g de sal
  • 1 ou
  • ratlladura de llimona
  • 65 g d'aigua
  • massapà, crema, nata, xocolata......

Per decorar:

  • fruites confitades
  • sucre volat
  • ou
  • anís sec

Preparació de la massa mare:

  1. En un bol desfer amb les mans el llevat amb l'aigua.
  2. Afegir-hi la farina i remenar-ho fins aconseguir una massa homogènia.
  3. Fer una bola, tapar-ho amb un drap i deixar-ho reposar durant uns 30 minuts en algun lloc sense corrents a uns 22ºC (en el forn).

Preparació de la segona massa:

  1. En el got de la thermomix posar el sucre, la sal, el llard, la ratlladura de llimona, l'ou i l'aigua i programar 15 segons a velocitat 5
  2. Afegir-hi la mitat de la farina tamisada i programar 15 segons a velocitat 5.
  3. Afegir-hi la resta de la farina i programar dos minuts a velocitat espiga.
  4. Incorporar la massa mare i tornar a programar dos minuts a velocitat espiga.
  5. Fer una bola i deixar reposar sobre una superfície enfarinada i tapat amb un drap durant 15 minuts.
  6. Untar una safata per anar al forn amb oli i amb l'ajuda del curró extendre la massa donant forma de rectangle.
    En un extrem posar el farcit (massapà, crema, ...) amb la fava i la figura i enrotllar tot fent un cilindre.
  7. Amb les mans fer una botifarra i juntar els dos extrems, un dins de l'altre formant un cercle.
  8. Pintar amb ou i deixar en repòs durants unes 2 hores en un lloc tebi i sense corrents d'aire fins que dobli el seu volum (unes 2 hores).
  9. Tornar a pintar amb ou, humitejar amb anís sec i decorar amb les fruites i el sucre volat.
  10. Fornejar a 180º durant 20 minuts.

10 comentaris:

Bon Tiberi ha dit...

Mmmmm!!!ai, quina cosa més bona!! una abraçada, Paula

El cullerot Festuc ha dit...

WOWWWWWWW!!! Ja m'agradaria a mi que em fessin aquest tortell!!! Tens un alumne avançat a casa! jejeje!!
Millora't!
Petunets,
Eva.

La cuina de l'Eri ha dit...

Ostres, quina sort! Quin cuiner més bo que tens a casa! Li ha quedat perfecte. Millora't i a gaudir del tortell! Petonets,

mercè ha dit...

Primer: espero estiguis més recuperada!
Segon: coll...amb en Jordi!,vaja un tortell!, ja m'agradaria a mi fer-lo!Ha quedat espectacular, de debò,de llibre!FELICITATS!

Glòria ha dit...

Recupera't ben aviat i no pateixis, que el Jordi ha fet un bon paper!

Miquel ha dit...

Digo lo mismo que Gloria recuperate y tranquila que Jordi ha cumplido de sobras,tienes un recambio en casa
Una abraçada
miquel

Anònim ha dit...

Quina pinta!!! Felicita al pastisser! ;)

Gemma ha dit...

Li ha quedat sensacional! QUina sort tenir un pastisser tan apanyat a casa ;)

ANNAFS ha dit...

Felicitats! Li ha quedat molt BE. No sabia que per St. Antoni també es feia tortell...

La cuina de la Isabel ha dit...

Felicitats per en Jordi!
Quina pinta té aquest tortell.
Ja m'agradaria a mi que en sortis tan bé.
Millorat o fes com el anunci del Frenadol...............
Tenin aquet cuiner...............
Petons
ISABEL