diumenge, 5 de maig del 2019

Mandonguilles sueques "Köttbullar"


El cap de setmana passat me'n vaig anar a Estocolm amb 6 amigues. Tres dies que recordaré sempre a una ciutat preciosa i amb un temps fantàstic que ens ha permès voltejar i voltejar fins a l'esgotament. El primer que ens va sorprendre d'Estocolm és el silenci, pocs cotxes, els seu carrers nets i els transports públics impecables. És una ciutat petita que de pont en pont vas canviant d'illa i des de tot arreu veus aigua. Fantàstica per visitar en 3 dies i si tens la sort com nosaltres de coincidir amb la nit dels museus encara millor.
El centre històric, situat a la petita illa  Gamla Stan, és preciós. No em cansaria mai de passejar pels seus petits carrerons empedrats amb edificis de color ocre, així com el Palau Reial i la Catedral. Dissabte vem fer la visita amb una guia que ens va explicar moltes curiositats, una de les que em va cridar més l'atenció és que a sobre de la font de la plaça Stortorget hi ha com un forn qua a l'hivern l'encenen i així l'aigua no es congela. També vaig trobar curiós que hi ha un gran monument de Sant Jordi matant el drac, i jo que em pensava que aquesta llegenda era catalana i resulta que a Suècia també l'expliquen igual, menys la sang que es va convertir en rosa.
El més complicat de tot és retenir els noms dels llocs, l'excés de consonants fa que a nosaltres ens resulti impronunciable. Per sort la nostra estació de metro era Telefonplan, l'única que sabíem recordar i pronunciar, jejejeje!!!!
Us deixo aquí una petita mostra de fotografies.


Es va fent fosc i es comencen a encendre els llums


Vista de l'illa de Gamla Stan


Foto de grup a la porta de casa nostra


Posta de sol


Carrer més estret d'Estocolm


Stortorget, una meravella de plaça

Una de les coses que volíem fer era menjar les típiques mandonguilles sueques, dissabte a la nit vem anar de restaurant en restaurant buscant taula per sopar, però anàvem tan tard (ells a les 17 ja sopen) que tot estava ple o ja tancaven el local. Així que finalment vem acabar en un burger.
Diumenge en un últim intent i quan ja estàvem disposades a menjar les d'Ikea ho vem aconseguir, no sé si era el millor lloc, però el nostre últim àpat a Estocolm va ser un bon plat de mandonguilles amb salsa, puré de patata, melmelada de grosella i cogombre.
Aquest dimecres vaig voler transmetre una mica d'aire suec a casa i què millor que fer-ho a taula amb unes mandonguilles que serveixen de plat únic. Com que va ser una mica improvisat no tenia per fer melmelada de grosella ni cogombres, però l'efecte a mandonguilles d'Ikea ja el tenia. He de dir que la salsa em va quedar una mica massa espessa, però les mandonguilles molt més bones que les d'Estocolm. La recepta la vaig treure de diferents pàgines i ara no sé trobar-les.

Ingredients per a 4 persones:

  • 500 gr de carn picada ( jo he fet mitat porc i mitat vedella)
  • 4 cullerades de farina de galeta
  • 4 cullerades de llet (la mateixa quantitat que de farina de galeta)
  • 1 ceba
  • 1 ou
  • sal
  • pebre blanc
  • 2 cullerades de mantega
Per a la salsa:
  • 25 gr de mantega
  • 25 gr de farina
  • 250 ml de brou de carn
  • 50 ml de nata per cuinar
  • 2 cullerades de salsa de soja
  • pebre blanc
Per acompanyar:
  • Puré de patata
  • Melmelada de grosella
Preparació de les mandonguilles:
  1. En un bol barrejar la farina de galeta amb la llet. Deixar absorbir durant 5 minuts, si us queda molt pastarada grumollosa afegir-hi més llet. Us ha de quedar una pasta que es pugui remenar bé amb una cullera.
  2. Tallar la ceba petitona, en algunes receptes he vist que la posen crua, en d'altres que es fregeixi una mica, jo he optat per aquesta segona opció.
  3. Afegir al bol la car, la ceba, sal i pebre. Barrejar-ho fins que quedi tot ben integrat.
  4. Formar les boles amb les mans, perquè no s'enganxi a les mans humitejeu-vos-les amb una mica d'aigua.
  5. Fregiu-les en una paella amb mantega.
Preparació de la salsa:
  1. Fondre la mantega.
  2. Afegir la farina de cop i deixar coure uns minuts.
  3. Afegir el bou de carn i la salsa de soja i coure durant 5 minuts sense deixar de remenar.
  4. Afegir la nata i deixar que bulli. A mi m'ha quedat massa espessa, jo afegiria una mica més de nata.
  5. Salpebrar.
Emplatar les mandonguilles amb la salsa per sobre i acompanyades de puré de patata i de melmelada de grosella o de nabius.