dimecres, 18 de gener de 2017

Tortell de Reis vegà




Tot i estar a mitjans de gener. aquest diumenge hem fet el ja tradicional dinar de Nadal a Can Rivera, sopa de galets, pollastre amb prunes, garlandes nadalenques, regalets i fins i tot els nens han fet cagar al tió i la tiona, com podeu veure no ens hem estat de res.
Jo era l'encarregada dels postres i com que la festa més propera era reis què millor que un bon tortell amb figureta, fava i corona. Per temes d'al·lèrgies només tenia una restricció, res de llet, ous ni fruits secs.
La recepta me la va passar la Mariona del blog Thermomix vegetarianos y veganos, va quedar molt bo i no en va sobrar gens ni mica. La propera vegada hi posaré més sucre per sobre i quedarà més maco.

Ingredients:
  • 120 gr de sucre
  • pell d'una taronja
  • pell d'una llimona
  • 260 ml de llet d'arròs
  • 30 ml d'oli de gira-sol
  • 40 gr de margarina
  • 30 gr de llevat fresc
  • 30 ml d'aigua de flor del taronger
  • 460 gr de farina de força
  • un pessic de sal
  • fruites confitades
  • ametlles laminades o pinyons....
Preparació:
  1. Posar al got de la thermomix el sucre i pulveritzar durant un minut augmentant la velocitat progressivament de 5 a 10.
  2. Afegir la pell de taronja i llimona (no poseu la part blanca) i tornar a programar 1 minut a velocitat 5-10.
  3. Afegir la llet, l'oli i la margarina i programar 1 minut a 37º a velocitat 4 i tot seguit 30 segons a velocitat 10.
  4. Afegir el llevat i l'aigua de flor del taronger i programar 20 segons a velocitat 3.
  5. A continuació posar velocitat 3 i anar afegint la farina junt amb el pessic de sal pel bocal. A mesura que la massa sigui més densa augmentar la velocitat a 4 i a continuació programar dos minuts a velocitat espiga. Mentre va amassant afegir 4 cullerades de farina de força pel bocal.
  6. Deixar llevar dins del got de la thermomix fins que la massa surti pel bocal. En el meu cas ha trigat una hora, el temps depèn molt de la temperatura ambient.
  7. Amb l'ajuda de l'espàtula baixar la massa i tornar a programar 2 minuts a velocitat espiga.
  8. Retirar del got i amassar una mica amb les mans untades de farina o d'oli, la massa és molt enganxifosa.
  9. Fer una bola, tirar farina per sobre i donar forma de tortell. Ara és el moment d'amagar la figureta i la fava. Posar en una safata de forn sobre de paper de forn. Tingueu en compte que el tortell és molt gran i que encara ha de doblar el seu volum, així que deixeu un bon forat al mig.
  10. Pintar amb oli o llet i decorar amb les fruites confitades, sucre mullat amb aigua i pinyons o ametlles. Tapar amb un drap i deixar que dobli el seu volum (en el meu cas ha trigat hora i mitja).
  11. Fornejar entre 20 i 25 minuts a 180º i deixar refredar sobre d'una reixa. Tingueu cura de tenir el forn encès 15 minuts abans.