dissabte, 17 de desembre del 2011

Gall dindi farcit


A casa nostra ens agrada molt seguir les tradicions i al dinar de Nadal mai hi pot faltar una bona Escudella i Carn d'Olla i un Gall dindi farcit.
De ben petita que recordo anar cada 24 de desembre a la tarda, a casa de la meva àvia per ajudar a farcir el gall, m'agradava moltíssim posar les prunes, salsitxes, pinyons... a dins i després empastifar la pobra bèstia de llard. Al voltant d'aquella taula ens ajuntàvem uns quants, molts mirant i pocs treballant però jo sempre tenia les mans apunt per fer el que calgués i si al final podia picar uns quants pinyonets no deia que no. Així que ben aviat em vaig convertir en la farcidora oficial de la família i la meva àvia va passar a ser la meva ajudanta. 
Després de tants anys aquesta tradició se segueix fent a casa meva i ara són els meus fills els que m'ajuden i jo la que vigilo que ningú s'emporti una salsitxa o un bon grapat de pinyons....
El Jordi ha substituit a la meva àvia com a cosidor oficial.


Aquí podeu veure el gall just abans d'entrar al forn.



Ingredients: (les quantitats són aproximades ja que ho faig a ull)
  • Un gall dindi sencer (sense les vísceres)
  • 10 salsitxes de porc
  • 4 talls de llom
  • prunes sense pinyol
  • panses sense pinyol
  • orellanes
  • un bon grapat de pinyons
  • paté de llauna
  • 2 pastanagues
  • 2 porros
  • 1 ceba
  • 1 tomàquet
  • llard
  • canyella en pols
  • sal
  • pebre
  • vi ranci
  • un parell de cullerots de brou
  • una cullerada de farina
  • fil i agulla
Preparació:
  1. Fregir les salsitxes.
  2. Fregir els talls de llom i tallar-los en dos o tres trossos.
  3. Si es vol, deixar les prunes en remull amb una mica de conyac.
  4. Salpebrar i posar canyella al gall dindi per dins, tant per l'obertura del coll com per la de la panxa.
  5. Amb la mà escampar el paté per les parets interiors del gall dindi.
  6. Començar a farcir pel cul tot posant salsitxes, llom, panses, prunes, orellanes i pinyons. També hi podem tirar una mica de l'oli de fregir les salsitxes. Vigileu no omplir-lo del tot que després se'us pot estripar quan es cou.
  7. Tancar l'obertura fent un sorgit amb fil i agulla.
  8. Repetir el mateix procediment per l'obertura del coll.
  9. Salpebrar i posar canyella per fora del gall i untar amb llard, important posar-ne als plecs (entrecuix i sota les ales) i amb cordill lligar les cuixes i les ales per que quedin juntes al cos. Fins aquí és el que faig el dia 24 i ho deixo a la nevera fins l'endemà al matí.
  10. En una cassola per anar al forn posar el gall dindi, les pastanagues, els porros, la ceba tallada a quarts i un tomàquet tallat per la meitat.
  11. Coure al forn a 200º entre 3 i 4 hores. Cada hora donar-li la volta (per mi el més complicat) i anar tirant per sobre l'oli que es va generant. A mitja cocció tirar-hi el vi ranci o conyac i si veieu que no hi ha prou líquid podeu posar-hi una mica de brou.
  12. Una vegada ja estigui cuit (si el punxeu ho notareu) posar en un cassó l'oli i les verduretes, junt amb la farina desfeta amb una mica d'aigua, portar a ebullició i passar pel colador xinès i us quedarà una salseta fantàstica per acompanyar.
  13. Servir un tall de gall amb una mica de farcit i la salseta.

9 comentaris:

GEMMA ha dit...

Nosaltres, a casa, la tradició es l'escudella i carn d'olla i el pollastre farcit. El farciment es quasi igual pero jo hi agefeixo poma. Es que el gall d'indi no els hi agrada a tothom...
T'ha quedat molt be i es tan bó...
Petonets.

La cuina de l'Eri ha dit...

Tinc moltes ganes de fer-lo... A casa no som massa de les tradicions, però aquest me'l menjaria bén a gust! PEtonets

Anònim ha dit...

Doncs a casa mai hem farcit mai pollastre ni gall dindi! La tradició és el pollastre rostit amb prunes i pinyons... i ma mare m'obliga a fer-lo a mi! jajaja Però algun dia en provaré de farcir un, ha de quedar genial!
Petonets
sandra

Gemma ha dit...

Jo no faig mai el pollastre sencer, em fa por que no em quedi bé... Però amb aquest farcit ha de quedar melós i molt gustós, es nota que la tradició us ve de lluny ;)

starbase ha dit...

Uau quin farcit, jo gall d'indi només n'he farcit un i en canvi pollastres si que en faig molts. El que no tinc és cosidor oficial hahahaha.

Anònim ha dit...

Hola Cristina,
Doncs jo no he menjat mai gall dindi farcit, ha de ser boníssim! Un gall dindi no ser si el faré, solen ser molt grossos, no?, però un pollastre petitet potser si que ho provaré.
Que passeu un molt bon nadal i que vagin molt bé tots els àpats! encara que tu jugues amb avantatge amb aquests ajudants!
Una forta abraçada i a gaudir de les festes!!!WE

Cristina ha dit...

M' encanten les tradicions!. A casa també som de galets,escudella i pollastre. I pel que veig la teva es conservarà per molt temps.

mercè ha dit...

APA DONCS, JA PODEM SEURE A TAULA!, quin bloc dius que fa l'escudella?, jo porto la gana, val?. Déu n'hi dó quin pollastre tan ben farcit. Us felicito per la pinta tan estupenda d'aquest pollastre. Una abraçada familia!

Alfons ha dit...

renoi!! aquests gall té un aspecte de lo més temptador...!!!
Bones festes