dimarts, 29 de març del 2011

Patates Alícia


Ja fa uns dies que en Marcel va anar amb l'institut al Món Sant Benet a la Fundació Alícia per realitzar el taller "No arribo, no arribo, què dino?". Un taller pràctic de cuina ràpida i saludable adreçat a adolescens. Els que coneixeu al Marcel ja us podeu imaginar que va tornar contentíssim amb un davantal de la fundació i el mateix dia ja volia posar en pràctica totes les receptes. Entre elles aquestes patates molt ràpides de fer que hem batejat amb el nom de "Patates Alícia".

Amb patates petites les podeu servir com a tapes.

Ingredients: (4 persones)
  • 4 patates
  • 2 pebrots del piquillo
  • una llauna de tonyina
  • maionesa
  • un tomàquet

Preparació:

  1. Tallar ben petit els pebrots i el tomàquet i barrejar amb la tonyina i una cullerada de maionesa.
  2. Rentar i punxar les patates.
  3. Posar les patates en un recipient que pugui anar al micoones junt amb un dit d'aigua i coure a màxima potència durant 5 minuts o fins que estiguin cuites.
  4. Tallar els "culs" de les patates per que s'aguantin dretes. Pelar el cul que hem tret i afegir les restes de patata a la barerreja de verdures.
  5. Partir les patates per la meitat i buidar una miqueta. Afegir la patata extreta a la barreja del farcit.
  6. Remenar el farcit i si cal afegir-hi més maionesa fins aconseguir una pasta consistent.
  7. Farcir les patates amb una mica de la pasta i servir.

diumenge, 27 de març del 2011

Coca de recapte


Aquesta és la meva aportació al bloc Memòries d'una cuinera, una iniciativa de la Judith i la Mònica que cada mes ens faran una proposta de recepta tradicional. Pel març la recepta escollida és la coca de recapte.


Jo en faig moltes vegades amb una base de pizza i verdura tallada ben petita, però avui m'ha fet gràcia remenar el llibre de receptes de la meva mare, ella en feia una de molt bona. Seguint les indicacions havia d'estar 3/4 d'hora al forn i si em descuido deprés de 25 minuts se'm crema tota!

Tot i que de presència no ha quedat molt maca estava boníssima i en un tres i no res ha desaparegut de taula.

Ingredients:
  • Dos pebrots verds petits
  • 3 cebes de Figueres
  • 3 alls
  • 3 tomàquets pelats i sense llavors
  • una lllauna de sardines
  • una tasseta de cafè amb oli
  • una tasseta i mitja de cafè amb aigua
  • una cullerada sopera de llard
  • 50 gr de llevat de forn
  • 300 gr de farina
  • mitja culleradeta de sal
  • formatge parmesà

Preparació:
  1. Tallar ben petits els pebrots, les cebes i els alls. Amanir amb oli i sal i reservar.
  2. Tallar ben petits els tomàquets i reservar.
  3. Barrejar l'oli, l'aigua, el llard, el llevat i la sal.
  4. Afegir la farina i pastar-ho fins que es desenganxi de la ma i es pugui fer una bola.
  5. Untar una safata de forn amb oli i amb l'ajuda d'un corró extendre la massa.
  6. Repartir per sobre les verdures i les sardines.
  7. Posar-ho al forn encès per sota durant 45 minuts i després gratinar fins que agafi una ica de color. Això és el que posava a la recepta, però jo amb 25 minuts ja se m'havia torrat la base i no he pogut posar el grill.
  8. Opcionalment es pot espolvorejar amb parma ratllat.

diumenge, 20 de març del 2011

Macarrons amb calamars



Aquest matí hem anat amb l'Ascen, el Paco i l'Adrià a la Fundació Miró a veure teatre, "Contes del cel" de la companyia Xirriquiteula. Us la recomano pels que tingueu nens petits, a nosaltres ens ha agradat molt. Han aconseguit tenir a l'Èlia 50 minuts asseguda en una butaca!!!


Després hem dinat tots a casa.

Amb aquesta recepta he estrenat el llibre de la Carme Ruscalleda "Cuinar per ser feliç" que em van portar els Reis. Uns macarrons ràpids i fàcils de fer amb un èxit assegurat.

Ingredients: (4 persones)

  • 250 gr de macarrons primets
  • 600 gr de calamars
  • 3 porros
  • 8 pebrots del piquillo
  • 100 gr d'avellanes torrades
  • 50 gr de formatge Parmesà
  • mantega
  • sal, pebre i oli

Preparació:

  1. Bullir els macarrons al dente, escórrer, refrescar, tornar a escórrer i reservar.
  2. Netejar els calamrs i tallar-los a quadradets de centímetre per centímetre.
  3. Netejar els porros i picar-los a dauets molt petits. Saltar-los en una paella amb oli, sal i pebre durant 3 minuts. Reservar.
  4. Tallar els pebrots del piquillo a dauets petits i saltar-los a la paella amb oli i sal durant 2 minuts. Reservar
  5. Picar les avellanes i reservar-les.
  6. En una cassola amb l'oli ben calent tirar-hi els dauets de calamar, salpebrar i coure'ls durant un minut. Afegir-hi el porro, el pebrot, els macarrons i les avellanes. Remenar i coure un minut.
  7. Posar-ho en una safata de forn. Espolvorejar amb el formatge ratllat, una mica de mantega i gratinar.

dissabte, 19 de març del 2011

Spiro dogs


Avui he canviat l'habitual pizza dels partits del Barça per aquests Spiro dogs recepta del bloc Panes del mundo. La propera vegada amb el frankfurt hi posaré una mica de mostassa i ketxup.


Per amassar he fet servir la Thermomix, però si no en teniu barregeu tots els ingredients i amasseu fins aconseguir una massa que es desenganxi de les mans.

Ingredients: (6 entrepans)
  • 400 gr de farina (jo he fet de força)
  • 20 gr de llevat de pa
  • 60 ml d'oli d'oliva
  • 200 ml de cervesa
  • sal
  • 6 salsitxes
  • 6 talls de bacó
  • 6 talls de formatge de fondre

Preparació:

  1. A la thermomix posar l'oli i la cervesa i programar un minut a 37º velocitat 2.
  2. Afegir el llevat i programar 15 segons a velocitat 2.
  3. Incorporar la farina i la sal durant 2 minuts a velocitat espiga.
  4. Treure de la thermomix i formar 6 boletes.
  5. Amb cada bola fer un triangle i a l'extrem ample posar el formatge, el bacó i la salsitxa. Enrotllar i tapar els extrems.
  6. Deixar reposar 30 minuts.
  7. Coure entre 10 i 15 minuts al forn preescalfat a 200º.

divendres, 18 de març del 2011

Pastís de Nutella


Avui en Marcel fa 15 anys i ho hem celebrat amb aquest pastís de Nutella que ens ha agradat moltíssim. MOLTES FELICITATS!!!!!


La recepta és del blog el cafè de nit, el dia que la Glòria el va publicar vaig tenir clar que era el pastís perfecte per l'aniversari d'en Marcel, ja que és un gran enamorat de la xocolata. Va quedar molt cremós i les profiteroles amagades van ser una gran troballa. Si em descuido em quedo sense foto del tall.



Ingredients:

Base:
  • un paquet de sobaos
  • profiteroles (jo he comprat un paquet de La Sirena)
  • 1/2 got d'aigua
  • 1/2 got de sucre
  • 1/2 got de Pedro Ximenez

Mousse:

  • 400 ml de nata
  • 2 clares d'ou
  • 200 gr de Nutella
  • 1/2 got de llet
  • 3 fulles de gelatina

Preparació:

Base:

  1. Primer de tot fer un almívar: en un cassó posar a bullir l'aigua, el sucre i el vi a foc lent durant 5 minuts. Reservar i deixar refredar.
  2. Cobrir el fons d'un motlle desmuntable amb els sobaos.
  3. Abocar-hi l'almívar per tal de remullar els sobaos.
  4. Repartir les profiteroles per sobre dels sobaos.

Mousse:

  1. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
  2. Desfer la Nutella al bany Maria
  3. Escalfar la llet al microones, escórrer la gelatina i disoldre-la amb la llet.
  4. Barrejar la llet amb la Nutella i deixar-ho refredar una mica.
  5. Afegir la nata muntada i les clares d'ou a punt de neu a la xocolata i remenar suaument.
  6. Posar la mescla sobre de la base i deixar refredar durant dues hores al congelador.
  7. Reservar a la nevera fins a l'hora de servir i decorar al gust.

dilluns, 14 de març del 2011

Escuma de crema catalana


Aquest mes la Recepta del 15 que organitzen els blocs Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta, està dedicada a la Crema catalana, com que jo ja la tinc penjada he aprofitat per fer una escuma catalana que vaig aprendre a una de les classes del David Lienas que va organitzar Bonpreu.


Per poder-la fer és imprescindible tenir un sifó i com que no en tenia la recepta va quedar guardada en un calaix, pel que es veu els Reis van estar atents i aquest any me l'han regalat.

Aquestes van ser les postres que vaig portar a casa de la Mònica i l'Oriol que van arrodonir el gran sopar amb que ens van obsequiar.

Ingredients:

  • 50 ml de llet
  • 350 ml de nata per muntar
  • 3 rovells d'ou
  • 75 gr de sucre
  • la pell d'una llimona
  • un canó de canyella

Preparació:

  1. Posar a bullir la llet amb una mica de nata, el sucre, la pell de llimona i la canyella.
  2. Tapar i deixar refredar.
  3. Colar i afegir la resta de la nata.
  4. Incorporar els rovells i remenar fins que quedi ben fi.
  5. Omplir un sifó de 500 ml i posar una càrrega de gas.
  6. Deixar-ho a la nevera fins al moment de servir.

dimarts, 8 de març del 2011

Caramels de truita


Aquest any ha coincidit Dijous gras amb el dia de Sant Medir que és festa gran al barri de Gràcia i tothom surt al carrer a recollir els caramels que tiren les colles. Haurieu de veure com va arribar de carregat l'Arnau, tenim caramels per passar tot l'any i més!!
Per sopar vaig intentar fer un plat que representés les dues tradicions, els caramels i la truita. D'aquesta idea en van sortir els paquetets de pasta brick (volen simular caramels) farcits d'ou remenat amb tomàquet, sobrassada, espinacs i com no la típica botifarra d'ou.


Ingredients:
  • 8 làmines de pasta brick
  • 8 ous
  • un grapat d'espinacs cuits
  • 1 tomàquet
  • una mica de sobrassada
  • un tros de botifarra d'ou
  • mantega fosa

Preparació:

  1. Fer un remenat d'ous amb cada ingredient (espinacs, tomàquet, sobrassada i botifarra d'ou passada una mica per la paella) i reservar.
  2. Untar les làmines de pasta brick amb la mantega i col·locar al centre la mitat de l'ou remenat d'un tipus i enrotllar.
  3. Coure al for a 180º durant 8 minuts aproximadament.

dimecres, 2 de març del 2011

Arròs negre ràpid


Ja fa anys que la Gemma i en Santi , uns bons amics de Castelló, em van ensenyar a fer aquest arròs negre amb calamars de llauna. L'he fet moltíssimes vegades, als meus fills els hi agrada molt i en mitja hora tens el plat a taula.


Ingredients per 5-6 persones:
  • Una ceba
  • Un pebrot verd
  • 3 llaunetes de calamars amb la seva tinta
  • 500 gr d'arròs
  • si tinc una sépia al congelador també la poso
  • un litre d'aigua
  • oli i sal

Preparació:
  1. En el cas de tenir sépia netejar-la, tallar-la a trossets i sofregir-la amb oli a la cassola o paella on hem de fer l'arròs i reservar-la.
  2. Picar la ceba i ofegar-la amb una mica d'oli. A mitja cocció afegir-hi el pebrot picat ben petit.
  3. Afegir els calamars directament de la llauna (si tenim sépia també) i l'arròs. Deixar coure un minut i tirar-hi l'aigua calenta i la sal.
  4. Quan bulli deixar-ho a foc fort durant 5 minuts i a foc lent 12 minuts més.
  5. Retirar del foc, tapar i deixar reposar durant 5 minuts abans de servir.