dimarts, 27 de maig del 2014

A colònies amb pastís de poma sense ou ni llet



Avui és un dia especial pel Lluís, la Jana, el Carles, el Víctor, la Marta, la Gemma, el Gabriel, l'Emma, l'Uri, l'Esu, l'Abril, i l'Èlia. Aquest matí ben carregats amb les seves motxilles i acompanyats per tres mares han anat de colònies a Sant Celoni.
Per una decisió de l'escola, en Lluís, que és multialèrgic alimentari, no va poder gaudir dels dos dies de colònies amb els seus companys de classe. De res van servir les mobilitzacions de les famílies ametlleres ni les adaptacions de la casa de colònies, una part del claustre del Turó del Cargol ja havia pres una decisió i no pensava tirar enrera.
Avui, els pares hem fet possible una segona oportunitat, i durant aquests dos dies en Lluís i els seus companys de viatge podran gaudir d'un munt d'activitats, jocs i experiències a Can Putxet.


Entre bosses i motxilles s'han endut un parell de pastissos per esmorzar, tots ells sense ou ni llet de vaca.


Aquest pastís de poma ha quedat boníssim, al portar molta poma talladeta ben petitona li dóna una textura semblant a la crema pastissera. La recepta la podeu trobar en aquest enllaç.

Ingredients:

  • 4 pomes golden
  • 1 got de farina
  • 1 got de sucre
  • 1 got de suc de taronja
  • 1/2 got d'oli de girasol
  • 1 sobre de llevat (jo poso hacendado que no porta traces)
Preparació:
  1. Pelar i tallar 3 pomes a dauets.
  2. En un bol posar la farina, el sucre, l'oli, el suc de taronja, el llevat i remenar amb un batedor elèctric o a mà fins que quedi tot integrat.
  3. Afegir-hi la poma trossejada.
  4. Untar el motlle amb oli i espolvorejar amb una mica de farina.
  5. Abocar la mescla anterior al motlle.
  6. Pelar i tallar la poma que ens queda a làmines fines i decorar el pastís.
  7. Coure al forn, preescalfat a 200º, entre 30 i 40 minuts (15 minuts escalfor de baix i la resta amb l'escalfor per dalt i baix). Comprovar que està cuit punxant amb un escuradents.


dissabte, 24 de maig del 2014

"Montadito" a la catalana




Divendres passat vem fer el sopar de primavera amb els guanyadors del segon sorteig dels Ametllers Independents, aquesta vegada va tocar a les famílies de l'Uri i del Gabriel. Una molt bona vesprada al voltant de la taula i amb molt bona companyia.


Aquesta vegada em vaig estrenar en el món dels "montaditos" gràcies al blog "El pica-pica de Pati" que va ser la meva font d'inspiració. Avui us presento aquest "montadito" a la catalana, una manera diferent de menjar pa amb tomàquet i formatge. 

Aprofito per participar a Memòries d'una cuinera que dedica aquest més a les tapes.


Ingredients:
  • Pa de motlle, tantes llesques com "montaditos" vulguem fer
  • Formatge chedar, tantes làmines com "montaditos" vulguem fer
  • 4 tomàquets de pera
  • 4 fulles de gelatina
  • oli verge d'oliva
  • sal
  • pessic de sucre
Preparació:

Gelatina de tomàquet:
  1. Ratllar els tomàquets.
  2. Posar en un cassó amb una mica de sal i sucre, coure a mig foc sense arribar a bullir entre 10 i 15 minuts.
  3. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
  4. Retirar del foc el tomàquet i incorporar la gelatina ben escorreguda.
  5. Posar la salsa en un recipient que quedi una capa de mig centímetre i deixar refredar a la nevera un mínim de dos hores.
Muntatge del "montadito":
  1. Torrar les llesques de pa de motlle.
  2. Amb un cèrcol d'emplatar tallar el pa de motlle i el formatge chedar.
  3. Sobre de cada torrada posar una mica d'oli, la làmina de formatge i decorar amb la gelatina de tomàquet.
  4. Just abans de servir posar un rajolí d'oli.

dijous, 15 de maig del 2014

Les pilotes d'en Marcel


Amb aquestes pilotes de patata, ou i xoriç hem celebrat que en Marcel ha aprovat el batxillerat. L'esforç d'aquests dies ha valgut la pena i ja està a un pas de la universitat.



La recepta és del blog El pica pica de Pati, jo he substituit el pernil pel xoriç que és el que tenia a casa.


Ingredients per a 5 pilotes:
  • 3 patates
  • 5 ous de guatlla
  • xoriç
  • un rajolí de vinagre
  • oli de gira-sol
  • 1 ou
  • farina de galeta
  • sal
  • pebre vermell
Preparació:
  1. Pelar les patates, tallar-les a trossos grans i posar a bullir 15 minuts. 
  2. Un cop cuites fer un puré tot aixafant-les amb u a forquilla, rectificar de sal i deixar refredar.
  3. En un cassó petit posar aigua i un rajolí de vinagre i posar al foc. Quan bulli posar-hi l'ou (sense closca) i deixar coure uns 40 segons, retirar amb l'esqumadora i refredar amb aigua freda per tallar la cocció. Feu els ous d'un en un. Reservar sobre de paper absorbent. 
  4. Tallar el xoriç a dauets ben petits.
  5. Amb el puré fer 5 boles i posar-les sobre de film.
  6. Aixafar les boles i al centre posar els dauets de xoriç i un ou.
  7. Amb l'ajuda del film fer les pilotes.
  8. Arrebossar amb ou i farina de galeta.
  9. Fregir amb abundant oli espolvorejar am pebre vermell dolç i servir  calent.



diumenge, 11 de maig del 2014

Pastís de formatge amb coulis de maduixa



Avui hem celebrat l'aniversari del Jordi. Hem gaudit d'un bon dinar tot i que els astres s'han confabulat perquè no sortís bé.
Tot va començar amb el pastís, el motlle era massa baix i a mida que pujava baixava pels costats, us podeu imaginar l'olor que feia de cremat i la cara que se'm va quedar quan vaig obrir la porta del forn. Sort del coulis que ha servit per donar-li bona presència.
La segona tragèdia ha estat amb les espelmes, tinc una caixa plena de tots colors, mides i formes. Us podeu creure que no hi ha hagut manera de trobar un 7! Sort de la imaginació!!
I per acabar-ho d'adobar, 15 minuts abans del dinar, estava preparant unes crestets i al farcir la tercera m'ha caigut tot per terra i ens hem quedat sense aperitiu. Un desastre!!
Sort que la bufera de l'Èlia no ha fallat i ha ajudat al Jordi a apagar les espelmes.


Per molts anys!!!!

Tot i el que m'ha passat amb el pastís us el recomano, estava molt bo i tothom que l'ha tastat se n'ha llepat els dits.
La recepta del pastís és del blog Misthermorecetas i el coulis de maduixa és del blog La cuina de sempre.
Pels que no teniu thermomix segur que ho podeu fer amb un batedor elèctric.


Pastís:
Ingredients:
  • 1 base de pasta brisa
  • 350 gr de formatge Philadelphia
  • 250 gr de formatge Mascarpone
  • 200 gr de sucre
  • 2 ous grans
  • 80 gr de farina
  • 180 gr de farina
Preparació:
  1. Folrar el motlle amb la massa brisa. Per que no se'us enganxi unteu el motlle amb mantega o poseu paper de forn. El motlle que sigui de 26 o 28 cm, sino tindreu problemes.
  2. En el got de la thermomix posar els formatges, el sucre, la llet, els ous i la farina. Programar 30 segons a velocitat 5.
  3. Fondre la mantega al microones i afegir-la al got i programar 20 segons a velocitat 5.
  4. Abocar la mescla sobre de la massa brisa i coure al forn, preescalfat a 180º, durant 60 minuts. 
  5. Deixar refredar.
Coulis de maduixes (salsa de maduixes)
Ingredients:
  • 300 gr de maduixes
  • el suc de mitja llimona
  • unes gotes d'essència de vainilla
  • 100 gr de sucre
  • 70 ml d'aigua
Preparació:
  1. Netejar les maduixes i partir-les en 4 trossos, afegir-hi el suc de llimona i la vainilla.
  2. A part, fer un almívar. Posar al foc el sucre amb l'aigua i deixar bullir 5 minuts.
  3. Abocar l'almívar sobre les maduixes, deixar reposar 5 minuts i triturar amb el batedor elèctric.
  4. Colar la salsa i deixar refredar.
Servir el pastís amb el coulis de maduixes i a llepar-se'n els dits.

dissabte, 3 de maig del 2014

Crestetes tocades per la tramuntana d'espàrrecs de bosc i bolets


Amb els espàrrecs que ahir vem trobar al bosc he preparat aquestes piruletes de crestetes que han servit d'aperitiu per inaugurar el jardí.
Amb un cop de tramuntana les piruletes han sortit volant i sort n'hem tingut de lÈlia que les ha agafat ben fort  i repartit per a tothom.


Ingredients:
  • Un bon manat d'espàrrecs de bosc
  • 5 xampinyons o altre tipus de bolet
  • Una cullerada sopera de formatge Philadelphia
  • 1 paquet de crestetes
  • Oli
  • Sal
  • Pebre
  • Broxetes
Preparació:
  1. Netejar i tallar ben petitons els espàrrecs i passar-los per la paella amb una mica d'oli.
  2. Netejar i tallar a dauets els xampinyons, afegir-los a la paella amb els espàrrecs, salpebrar i coure uns 3 minuts.
  3. Afegir una bona cullerada de Philadelphia, remenar bé i quan el formatge s'hagi fos retirar del foc.
  4. Omplir les crestetes amb una mica del farcit i enrotllar.
  5. Fregir amb abundant oli, vigileu que de seguida estan cuites.
  6. Punxar amb una bruixeta i servir.