divendres, 27 d’agost del 2010

Botifarra dolça


Tota la meva vida l'he passat estiuejant a l'Empordà i sempre he sentit a parlar de la botifarra dolça però no l'havia tastada mai. Aquesta botifarra és típica de les comarques gironines i tant es ven crua com seca, us adjunto un enllaç a la gastroteca on en parla.

La meva cosina Anna en fa molt sobint i em va passar la seva recepta que he posat en pràctica aquest vespre. Com que la botifarra té sucre al coure-la va fent un carmel que queda enganxat a la paella, per poder-la rentar cal posar-hi aigua i deixar-la al foc que vagi bullint i anirà desenganxant el sucre.

Ingredients:
  • Botifarra dolça crua
  • Una poma
Preparació:
  1. En una paella posar-hi les botifarres cobertes d'aigua i la poma pelada i tallada a trossets.
  2. Deixar reduir l'aigua, donar la volta a la botifarra i afegir una miqueta més d'aigua, així la botifarra agafarà color pels dos costats i la poma quedarà caramelitzada.

dimecres, 25 d’agost del 2010

Cremat


Ahir hi havia lluna plena i vam organitzar un sopar amb entrepans a la platja amb un bany de lluna i un cremat que feia il·lusió tant a grans com a petits. El dia va ser molt calurós, però a mida que anava avançant la tarda cada vegada hi havia més núvols, fins al punt que semblava que acabaria amb un xàfec. Quan vam arribar a la platja era negra nit, la lluna estava tapada per un bon gruix de núvols però la temperatura era molt agradable. Els nens s'ho van passar molt bé jugant a la sorra i fins i tot en Pere, en Mateu i en Raimon es van banyar aprofitant un raig de lluna.

En Jordi va començar els preparatius del cremat i com que jo no vaig deixar-li escalfar el rom a casa no va haver-hi manera d'encendre'l, així que vam recollir per acabar fent el cremat al jardí de casa on fins i tot es va obrir una clariana i vam poder gaudir de la lluna plena.


Ingredients:
  • 1l de ron
  • 2 tassetes de cafè
  • 150 gr de sucre
  • 12 grans de cafè
  • pell de 2 llimones
  • 1 canó de canyella
Preparació:
  1. En una cassola de terra posar tots els ingredients menys el cafè.
  2. Encendre la cassola i remenar fins que es redueixi una tercera part. Per facilitar l'encesa podeu escalfar una mica el ron.
  3. Apagar el foc afegint-hi el cafè i servir en gotets.

diumenge, 22 d’agost del 2010

Deconstrucció d'empedrat


Ahir es va fer la tradicional sardinada de cada estiu a casa de l'Albert i la Isabel. Aquest any erem més de 60 i com sempre l'organització ha estat perfecte i s'ha allargat fins a altes hores de la matinada.

Jo vaig portar aquests gotets amb una deconstrucció d'empedrat recepta d'una classe que vaig fer fa un parell de mesos amb el David Lienas en una de les seves classes de l'Espai del consumidor de Bonpreu. Com que em vaig deixar la recepta a Barcelona he fet servir la que ha penjat la Mercè del blog Destapant cassoles.

Ingredients: per 4 persones

  • 500 gr de mongetes del ganxet
  • 100 gr d'olives negres
  • 200 gr de tomàquet
  • 200 gr de ceba de figueres
  • 100 gr de pebrot vermell
  • 100 gr de pebrot verd
  • bacallà esqueixat
  • oli, sal, julivert i vinagre de mòdena

Preparació:
  1. Escórrer les mengetes i posar-les en un pot per triturar amb el pímer junt amb el vinagre, l'oli, la sal, el pebre i una mica d'aigua.
  2. Passar per un colador i reservar a la nevera.
  3. A part, tallar ben petit els tomàquets, els pebrots, la ceba, les olives, el julivert i el bacallà (després de dessalar). Amanir-ho amb oli, sal i pebre i deixar amaserar a la nevera durant una hora.
  4. Servir-ho en unes copes amb la crema de mongeta de fons i la barreja de verdures a sobre. Jo vaig fer-ho en gotets petits que van fer de bon repartir.

dimarts, 17 d’agost del 2010

Amanida "grega"


Com podeu veure a casa meva a l'estiu cada dia hi ha tomàquet, una de les amanides que agrada més als meus fills és aquesta que nosaltres anomenem grega.

Aquesta vegada l'he fet amb tomates del pebrot, són uns tomàquets molt carnosos i allargats que tenen forma de pebrot amb un toc una mica dolç i fantàstics per fer amanits. Aquesta varietat només la trobo quan vinc a l'Empordà. Com que em vaig oblidar de fer la foto poso aquesta que he trobat a internet.

Ingredients:

  • Tomàquets per amanir
  • Formatge fresc
  • Pinyons
  • Olives negres
  • Salsa pesto

Preparació:

Aquesta vegada no calen moltes explicacions, tallar el tomàquet i el formatge i barrejar-ho amb les olives i els pinyons, amanir amb una mica de sal i la salsa pesto. Deixar-ho una estoneta a la nevera perque estigui fresquet. A casa nostra és imprescindible tenir un bon bocí de pa, el suquet que queda a la safata és fantàstic!

dijous, 12 d’agost del 2010

Crema de carbassó


Aquesta tarda ha caigut un aiguat que ha fet que les temperatures hagin baixat en picat i que calgui un jersei per sortir al jardí. Ja en teníem ganes!!! a casa nostra fa molta calor i avui podrem dormir bé. Ho he aprofitat per fer per sopar una crema calentona de carbassó.

Ahir a la tarda vaig anar a la paradeta que la Maria Antonia d'Ullà ha posat al seu camp per vendre fruita i verdura acabada de collir. Els carbassons que avui ens hem menjat els vaig poder escollir directament de l'hort, pels que som de ciutat un gran luxe!!


Mentre compràvem ens va explicar que ha hagut de posar la paradeta per poder pagar el jornal als treballadors que els ajudaran a recollir les pomes d'aquesta temporada, als pagesos només se'ls hi paga 16 cèntims per kilo de pomes i amb això ni tan sols cobreixen les despeses. Una vergonya!!!!

Ingredients: (per 6 persones)
  • 4 carbassons
  • 2 cebes tendres
  • 2 patates
  • 1 pastilla de brou concentrat
  • un formatget per persona
  • oli, sal i pebre

Preparació:
  • Pelar (opcional) i tallar els carbassons a daus.
  • Pelar i tallar les cebes a daus.
  • En una olla amb una mica d'oli posar-hi el carbassó i la ceba i sofregir-ho sense que agafi color.
  • Pelar i tallar les patates a daus.
  • Afegir les patates a l'olla i cobrir amb aigua, posar-hi la pastilla de brou (també es pot fer substituint l'aigua per brou), sal i pebre i deixar bullir durant uns 20 minuts.
  • Afegir-hi un formatget per persona i triturar amb el pimer fins que quedi una crema ben fina.

dijous, 5 d’agost del 2010

Tomàquet amanit


Un senzill plat de tomàquet de pagès madurat a la planta i amanit amb un bon oli és un bon àpat d'estiu. A casa meva durant els mesos de juliol i agost mai faltava una safata de tomàquet amanit a taula i sempre ens barallàvem per sucar pa amb el suc que quedava.
Avui hem comprat a una pagesa d'Ullà un tomàquet de 600 gr que només de veure'l ja et veinien ganes de fer-li una queixelada. A la tarda hem anat a comprar oli al Mas Bordas de Siurana a l'Alt Empordà. I per sopar hem ajuntat tots els ingredients i hem fet aquest tomàquet amanit que ha agradat tant a grans com a petits.


Ingredients:
  • Tomàquets
  • All
  • Bon oli i sal
Preparació:
Tallar el tomàquet a rodantxes o grills i amanir amb l'all tallat ben petitó, oli i sal. Queda més bo sense pell, per fer-ho només cal escaldar els tomàquets.