dijous, 31 de desembre del 2020

Pastís de iogurt grec - benvingut 2021

 


Els CriJoArMaEl desitgem que aquest 2021 estigui ple de llum i il·lusions!!!

Avui deixem enrere el 2020, un any que serà recordat per paraules com pandèmia, confinament, toc de queda, PCR, COVID, grup bombolla, antígens, coronavirus, mascaretes, teletreball, zoom ... totes elles no formaven part del nostre vocabulari habitual i qui ho havia de dir que fins i tot als més petits ara els són familiars.
2020 ha estat un any complicat, però també hem de veure la seva cara positiva, he caminat més que mai, he conegut paisatges al costat de casa que m'eren totalment desconeguts i que ara ja formen part del dia a dia. He compartit amb els meus fills molts moments que ens han unit: excursions, jocs, xerrades... I hem dedicat temps a casa nostra: endreçar, pintar, netejar...
I amb els amics hem fet el que hem pogut: llargues caminades, videoconferències, trobades a la plaça, jugar per internet i xatejar molt.

Demà tornarem a celebrar l'entrada del 2021 amb el nostre grup bombolla i aquest pastís serà el que menjarem de postres, així que no us puc dir si està bo o molt bo. De moment té molt bona pinta.
La recepta és del blog Cocinando con Neus


Ingredients:
  • 500 gr de iogurt grec (jo n'he posat 4 i mig)
  • 140 gr de sucre
  • 3 ous
  • 40 gr de maicena
  • 1 culleradeta d'essència de vainilla
Preparació:
  1. Folrar un motlle d'uns 20 cm de diàmetre amb paper de forn. Perquè s'enganxi bé al motlle mullar-lo amb una mica d'aigua.
  2. Untar el paper de corn amb mantega.
  3. En un bol posar tots els ingredients i batre amb unes barnilles elèctriques o de mà si no en teniu.
  4. Abocar la massa al motlle.
  5. Coure al forn, preescalfat a 180º, durant 35 minuts. Abans de treure comprovar que estigui cuit punxant amb un escuradents, ha de sortir net.
  6. Deixar refredar abans de treure del motlle.


diumenge, 27 de desembre del 2020

Bombons de salmó i dàtils

 


Aquest any hem aprofitat que només erem els CriJoArMaEl per fer canelons per Sant Esteve, calia aprofitar l'ocasió de no tenir maniàtics entre els comensals i tornar fer uns bons canelons del rostit de Nadal. Com a entrant he fet una mica de pica-pica variat.


Això dels Nadals en petit comitè té les seves avantatges: no cal desmuntar la casa per enquibir-hi els convidats, cal fer menys quantitat de menjar, no hi ha tanta pressió per si alguna cosa no acaba de quedar bé, els dinars són ràpids i la sobretaula inexistent, així que el dinar s'acaba amb una bona migdiada!!!

Un dels entrants han estat aquests bombons de salmó que vaig trobar al blog Bocins de felicitat i que vaig deixar preparats fa dies quan encara pensàvem que podríem fer Sant Esteve amb tota la família. Són molt senzills de preparar i com que cal congelar-los els pots tenir preparats amb temps.

Ingredients:
  • salmó fumat
  • formatge tipus Philadelphia
  • dàtils
Preparació:
  1. Tallar els dàtils ben petitons i barrejar amb el formatge. Les proporcions al vostre gust.
  2. Per fer els bombons utilitzar una glaçonera. Tallar el salmó i folrar cada forat de la glaçonera i farcir amb la barreja de formatge i dàtils.
  3. Acabar de cobrir cada glaçó amb salmó i posar al congelador fins al dia que es necessiti.
  4. Desemmotllar i deixar descongelar abans de servir.



dimecres, 23 de desembre del 2020

Rosques de vi

 


Amb aquestes rosques de vi els CriJoArMaEl us desitgem que passeu un Bon Nadal.

Aquest Nadal serà ben diferent de tots els altres, els CriJoArMaEl el celebrarem en petit comité, però a taula no hi faltarà de res i acabarem l'àpat amb torrons, neules i aquestes rosques de vi.
De tot se n'ha de treure el cantó positiu, em va fer gràcia quan li vaig dir a l'Èlia que aquest any només seríem 5, pensava que li sabria greu però no, la seva resposta va ser: millor, així tindré més galets per mi!!!!

La recepta és del blog Maria Lunarillos.

Ingredients:

  • 150 gr de farina de força
  • 150 gr de farina normal
  • 50 gr de sèsam torrat
  • 120 gr de sucre glaç
  • 125 gr de llard
  • 1/4 de culleradeta de canyella
  • 1 culleradeta d'anís
  • 125 ml de moscatell
Preparació:
  1. Preescalfar el forn a 160º.
  2. Barrejar les farines i el sèsam i torrar-les al forn durant uns 25 minuts o fins que s'hagin daurat lleugerament.
  3. Retirar del forn, abocar en un bol, deixar refredar i a continuació barrejar-hi la canyella i 60 gr de sucre glaç.
  4. A continuació afegir-hi el llard i barrejar amb les mans fins que quedi ben incorporat.
  5. Afegir el moscatell i l'anís i amassar fins que quedi una massa homogènia.
  6. Amb l'ajuda d'un corró extendre la massa fins que tingui un centímetre de gruix.
  7. Amb l'ajuda d'un talla pastes o un got fer cercles de 5 centímetres i fer el forat del centre amb l'ajuda d'un despinyolador (no sé com es diu) de poma.
  8. Posar a una safata sobre de paper de forn i coure entre 15 i 20 minuts,
  9. Deixar refredar sobre d'una reixeta.
  10. Arrebossar amb sucre glaç.

dijous, 3 de desembre del 2020

Rotllets cruixents de massa brick farcits

 


Després d'uns dies molt intensos, de moltes reunions i molts nervis, ahir el Jordi va jurar el càrrec com a Conseller del districte de Gràcia per Junts per Catalunya. Els que el coneixeu ja sabeu que al Jordi li agrada estar a peu del carrer, parlar amb tothom i lluitar pel país. De ben segur que aquesta etapa la viurà amb intensitat i amb il·lusió de posar el seu granet de sorra al districte de Gràcia. Els CriArMaEl et desitgem molta sort!

A casa l'hem rebut amb els crits de Conseller, Conseller!!! I a la taula en comptes de la típica crema de verdures de cada dia s'ha trobat aquests rotllets cruixents farcits de truita de patates, bacó, frankfurt, pernil i mooooolt formatge i decorats amb els colors de la senyera.

Ingredients:

  • massa brick 
  • mantega 
  • el que més us agradi per farcir, en el meu cas he utilitzat:
    • frankfurts
    • bacó
    • formatge de fondre
    • pernil salat
    • truita de patates
    • formatge brie
    • formatge emmental
    • formatge de cabra
Preparació:
  1. La massa brick l'he comprat en un rotllo i m'ha anat molt bé. He tallat quadrats d'uns 25 cm.
  2. Agafar un quadrat i en un dels extrems posar una tira dels ingredients per farcir, en el meu cas:
    • formatge emmental i truita de patates
    • formatge de cabra i pernil salat
    • formatge brie i frankfurt
    • bacó, formatge de fondre i frankfurt
  3. Enrotllat tot fent un xurro.
  4. Així fer-ho amb tots els quadrats de massa brick 
  5. Posar en una safata de forn coberta amb paper sulfuritzat.
  6. Fondre la mantega i amb un pinzell pintar tots els xurros.
  7. Coure al forn, preescalfat a 220º, fins que estiguin daurats.
  8. Treure del forn i amb un ganivet partir-los en dos.
  9. Tan són bons freds com calents.

divendres, 27 de novembre del 2020

Coca de forner

 


Dimarts a la tarda, el Jordi i jo vam anar caminar, teníem pendent començar des de les xemeneies de Sant Adrià de Besós i anar cap a Badalona tot seguint el litoral. Com dic sempre, el confinament m'ha portat a descobrir la meva capacitat per caminar i nous paisatges que fins ara em resultaven desconeguts tot i tenir-los al costat de casa. Dimarts vaig descobrir que Badalona té port i un passeig marítim preciós que convida a caminar, anar amb bicicleta o fer tot tipus d'esport. Ara em queda anar-hi amb llum de dia i poder seure a fer un aperitiu en alguna terrasseta de la rambla.
A mitja caminada vam arribar al Pont del Petroli i els nas va quedar impregnat d'olor d'anís, així que vaig descobrir que la fàbrica de l'Anís del Mono està tocant a la platja. Aquí us deixo unes fotos de la caminada amb el mono i tot.




L'olor de l'anís se'm va quedar a la memòria i ahir no vaig poder evitar fer unes coques de forner amb anís que han servit per esmorzar i berenar.
La recepta és de la Mireia Carbó, i per tant l'èxit estava assegurat, aquí us deixo l'enllaç del programa Tot és possible de RAC1 on va explicar la recepta. 

Ingredients:
  • 500 gr de farina
  • 280 ml d'aigua
  • 50 gr de sucre (opcional)
  • 25 ml d'oli
  • 10 gr de llevat de forner
  • oli d'oliva per pintar la coca
  • sucre per decorar
  • anís
Preparació:
  1. En un bol barrejar la farina, l'aigua, el llevat, l'oli i el sucre (jo no n'he posat). Una vegada estigui tot barrejat deixeu reposar la massa dins del bol durant 15 minuts.
  2. A continuació, i dins del mateix bol fer uns plecs a la massa i deixar reposar 15 minuts més. Repetir el procés 4 vegades.
  3. Passat el temps fer una bola i embolicar-la amb film transparent i deixar-la reposar durant 1 hora.
  4. Passat el temps dividiu la bola en dues parts i doneu-li a cadascuna forma de coca, important posar-la a la safata de forn que prèviament haureu untat amb oli. Deixar reposar les dues coques 1 hora més.
  5. Després d'una hora pintar la coca amb oli i sucre.
  6. Coure al forn, preescalfat a 180º fins que estigui daurada. Jo l'he tingut casi una hora.
  7. Just sortir del forn pintar-la amb l'anís.







dissabte, 14 de novembre del 2020

Pastís de poma de tardor

 


Aquest matí l'hem començat amb una fantàstica excursió per Collserola amb l'Anna, la Nats i l'Àlex. Collserola ha estat un dels meus descobriments del confinament, m'agrada passejar-me pels camins, corriols, turons, fonts... desconeguts per mi després de més de mig segle vivint al costat. Si a més tens la sort de tenir un guia de luxe ja no necessito res més.

Si us dic que hem estat al Montseny cola, oi?

A la tarda hem quedat per fer un cafè-berenar a la terrassa de Can Coll-Ubia, amb totes les garanties de seguretat: a l'aire lliure, grup de 6, amb distància i mascaretes. Jo he col·laborat amb aquest pastís de poma de Recetas de esbieta que ens ha agradat molt a tots. En aquest enllaç podeu veure el video de recetas de esbieta.


Ingredients:
Per la massa:
  • 300 gr de farina
  • 140 gr de formatge tipus Philadelphia
  • 80 gr de mantega
  • 1 culleradeta de llevat tipus Royal
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 sobre de sucre de vainilla
Pel farcit:
  • 1,4 kg de pomes
  • 30 gr de mantega
  • 1 culleradeta de canyella
  • sucre al gust
  • suc de mitja llimona
Preparació:
De la massa:
  1. En un bol tamisar la farina.
  2. Afegir-hi el sucre, el llevat i la farina i barrejar-ho.
  3. Ratllar-hi la mantega, amb un ratllador gruixut i va bé arrebossar-la abans amb la farina que teniu al bol, així no rellisca.
  4. Afegir-hi el formatge i remenar-ho tot amb les mans fins que us quedi esmicolat. Sabreu que està a punt quan agafeu un grapat de molles i a l'apretar-les queden compactades en una bola.
  5. Reservar-ho a la nevera mentre prepareu el farcit.
Del farcit:
  1. Pelar i laminar les pomes, uns 2 mil·límetres de gruix. 
  2. En una paella posar la mantega a fondre.
  3. Afegir-hi les pomes, el suc de llimona, una mica de sucre i la canyella.
  4. Coure tapat fins que la poma estigui tova.
  5. Reservar. 

Muntatge del pastís:

  1. Engegar el forn a 200º, important que estigui ben calent abans de posar el pastís a dins.
  2. Folrar un motlle desmuntable amb paper de forn, untar amb mantega el fons i els laterals i empolsinar amb farina.
  3. Amb dues terceres parts de la massa i pressionat amb les mans cobrir el fons i els laterals del motlle.
  4. A continuació abocar la poma.
  5. Cobrir la superfície amb la massa restant esmicolada.
  6. Doblegar els laterals cap a dins.
  7. Coure 30 minuts al forn.
  8. Deixar refredar abans de desmotllar.




dilluns, 9 de novembre del 2020

Pastissets de canyella - Kanelbullar

 


Fa dies que tenia ganes de fer aquests pastissets de canyella i dissabte a la nit després de fer una caminada per tot Barcelona i veure a Instagram una foto d'aquests pastissets no se'm va acudir res més que ficar-me a la cuina i recordar el viatge a Estocolm de fa un any i mig.
Aquests pastissets són típics de Suècia, en diuen fer un "fika" a la pausa per prendre un cafè i una pasta tal com aquesta. 
A les 12 de la nit he tret la segona fornada, ja tenia l'esmorzar de diumenge preparat. L'endemà al matí van ser menyspreats per tothom, que si jo sóc de salat, que si em fa fàsic... Vist l'èxit vaig decidir fer paquetets i anar a fer de repartidora de Glovo a casa de cadascuna de les amigues amb qui vaig anar a Estocolm. La veritat és que va ser molt divertit, ja que picàvem al timbre dient que portàvem un paquet de Glovo i que havien de baixar a recollir-lo i cadascuna va reaccionar d'una manera diferent. A totes les cases han estat benvinguts i han volat.


La recepta és de thermomix, si ho feu sense màquina haureu de pastar a mà.

Ingredients:
Per la massa:
  • 300 ml de llet
  • 80 gr de mantega a temperatura ambient
  • 25 gr de llevat de forn
  • 550 gr de farina de força
  • 80 gr de sucre
  • mitja culleradeta de sal
Pel facit:
  • 110 gr de mantega
  • 20 gr de mantega per pintar
  • 150 gr de sucre
  • 170 gr de sucre morè
  • 2 cullerades de canyella molta
Per la cobertura:
  • 120 gr de sucre
  • 100 gr de formatge cremós tipus Philadelphia
  • 25 gr de mantega
Preparació:
De la massa:
  1. Posar al got de la thermomix la llet i la mantega i programar 3 minuts a 37º i velocitat 4.
  2. Afegir el llevat i programar 30 segons a velocitat 5.
  3. Afegir la farina, el sucre i la sal i amassar durant 4 minuts.
  4. Deixar reposar la massa dins del got tapat amb un drap fins que surti la massa pel bocal. (en el meu cas ha estat 1 hora).
  5. Col·locar la massa sobre d'una superfície enfarinada i estendre-la amb l'ajuda d'un corró fe 52 x 38 cm.
Del farcit:
  1. Fondre la mantega al microones.
  2. Afegir-hi els sucres i la canyella i remenar fins que quedi ben integrat.
  3. Repartir el farcit sobre de la massa amb una espàtula.
  4. Enrotllar com si féssim un braç de gitano i tallar rodanxes d'uns 3cm d'amplada.
  5. Col·locar els rotlles a una safata de forn folrada amb paper sulfurat. Vigilar no posar-los molt junts que sino al coure s'enganxaran.
  6. Deixar reposar 45 minuts.
  7. Fondre 20 gr de mantega al microones i pintar els pastissets.
  8. Coure al forn, preescalfat a 190º, durant 15-20 minuts.
De la cobertura:
  1. Posar tots els ingredients a la thermomix i coure 5 minuts a 37º i velocitat 2.
  2. Una vegada s'hagin tret els pastissets del forn i quan encara estiguin calents amb una cullera escampar la cobertura i deixar refredar.




dissabte, 31 d’octubre del 2020

Calamars farcits de bolets i gambes

 


Ahir vam celebrat el meu aniversari en semiconfinament, jo que vaig riure del Jordi i del Marcel al març i a l'abril quan les celebracions no es podien fer fora de casa i eren en la més estricte intimitat i m'he trobat amb el toc de queda, restaurants tancats, sense poder sortir del municipi, actes amb només 6 persones, sense poder-me depilar..... Està clar que qui riu últim riu millor.
Però qui no es conforma és perquè no vol, al final hem estat nosaltres 5, amb un sopar per llepar-se'n els dits, les espelmes al pastís i un bon regal que em permetrà fer les fotos molt més boniques.


Per sopar vaig preparar aquests calamars farcits de bolets i de gambes que vaig trobar al suplement dominical del Segre, em va semblar una recepta original i tot i que dona molta feina tenia tot el divendres per estar a la cuina. El resultat ha estat espectacular, a casa els hi ha agradat molt, segur que ho repetiré algun altre dia.

Ingredients per 6 persones:

  • 2200 gr de calamars 
  • 500 gr de ceba
  • 1 gra d'all
  • 500 gr de bolets variats
  • 150 gr  de cues de gambes pelades
  • 5 ous
  • 4 cullerades de tomàquet triturat
  • 1 got de vi banc
  • farina
  • oli
  • sal
  • pebre
Preparació:
  1. Netejar els calamars, separar les aletes i les potes i donar la volta al tub (per  mi el més complicat).
  2. Tallar les aletes i les potes a talls petits.
  3. Netejar els bolets i tallar-los a trossos.
  4. Fer els ous durs.
  5. En una cassola posar a sofregir 220 gr de ceba tallada ben menuda junt amb el gra d'all fins que la ceba estigui transparent.
  6. Afegir-hi els bolets i deixar coure uns minuts.
  7. Afegir-hi les aletes i potes que ja hem tallat una mica, les gambes, salpebrar i deixar coure una mica.
  8. Quan ja tinguem cuit el farcit passar-lo per un colador per reservar el líquid sobrant, triturar tota la farsa (jo ho he fet amb la thermomix) i afegir-hi els ous picats a trossets.
  9. Farcir els calamars deixant dos dits sense omplir i tancant amb un escuradents.
  10. Enfarinar els calamars i fregir-los en una cassola amb oli. Vigileu que esquitxen molt i són perillosos!!!
  11. Reservar els calamars, colar l'oli perquè no hi quedi restes de farina i ja podem fer la salsa.
  12. En la mateixa cassola on hem fregit els calamars sofregir la resta de la ceba ben petitona fins que agafi color daurat.
  13. A continuació posar-hi una cullerada de farina, remenar i deixar enrossir.
  14. Afegir-hi el tomàquet triturat, salpebrar i deixar coure uns minuts.
  15. Abocar-hi el vi blanc, deixar que s'evapori l'alcohol i afegir-hi el suc del farcit que tenim reservat.
  16. Deixar que bulli i llavors incorporar-hi els calamars que hauran de coure 15 minuts a foc mitjà i amb la cassola tapada. (a mi m'ha sobrat poc suc de la cocció del farcit i he afegit una mica d'aigua per allargar la salsa)
  17. Jo ho he servit acompanyat d'una mica d'arròs bullit.



    diumenge, 25 d’octubre del 2020

    Braç de gitano "red velvet"

     


    Ahir vem celebrar el sant de l'Arnau, vem brindar pel grau del Marcel i recordar a la meva mare que feia 19 anys que havia mort. Tal i com estan les coses cal aprofitar cada moment, no sigui que en 4 dies tornem a estar tots confinats a casa.


    Moltes felicitats, per tu aquest pastís!!

    Pel que fa al dinar vaig fer un pica pica i un Arròs a la Milanesa tal i com el feia la meva mare cada dia que hi anàvem a dinar, va ser el que va triar l'Arnau com a record de l'àvia. Em va fer il·lusió ja que no n'havíem parlat i se'n va recordar.
    Els postres em tocava a mi buscar recepta, cada vegada em resulta més complicat, ja tinc publicats molts pastissos i he de buscar molt i molt per trobar alguna cosa que satisfaci a tot@s. Des de feia temps que em feia gràcia fer un red velvet, però les proves que havia fet amb el color vermell no m'acabaven de convèncer, així que me'n vaig anar a buscar nou colorant i aquesta vegada sí que ha funcionat i el més important, tot i les crítiques prèvies a la cata els ha agradat a tots!!!!


    Em sap greu perquè la recepta és per thermomix.

    Ingredients pel pa de pessic:
    • 120 gr de farina
    • 15 gr de cacau pur en pols
    • 1 culleradeta de llevat en pols tipus Royal
    • polsim de sal
    • 4 ous
    • 100 gr de sucre
    • 50 gr de sucre morè
    • 30 ml d'oli de gira-sol
    • 30 ml de buttermilk (si no en trobeu, que va ser el meu cas, barregeu llet amb gotetes de suc de llimona i de seguida queda tallada)
    • 1 cullerada de vinagre de vi blanc
    • 1 culleradeta de colorant vermell
    • 2 culleradetes d'extracte de vainilla
    Preparació:
    1. Preescalfar el forn a 180º.
    2. Untar amb mantega una safata de forn i cobrir-la amb paper sulfurat i reservar.
    3. Al got de la thermomix posar-hi la farina, el cacau, el llevat i la sal i programar 10 segons a velocitat 3. Reservar-ho en un bol.
    4. Netejar el got de la thermomix amb un paper de cuina, posar la papallona, els ous i els sucres. Programar 6 minuts a 37º i velocitat 3.
    5. A continuació programar 6 minuts més a velocitat 3.
    6. Afegir l'oli, el buttermilk, el colorant i l'extracte de vainilla i programar 30 segons a velocitat 2.
    7. Afegir la barreja de farina i cacau i programar 15 segons a velocitat 2.
    8. Acabar de remenar amb l'espàtula i abocar a la safata vigilant que quedi ben repartit per tota la superfície. Doneu un copet perquè surtin les bombolles d'aire.
    9. Enfornar durant 15 minuts.
    10. Treure del forn i posar la planxa de pa de pessic sobre d'un drap humit, retirar el paper sulfurat i enrotllar amb el drap . Deixar refredar sobre d'una reixeta.
    Ingredients per la crema de mascarpone:
    • 300 gr de sucre
    • 1 cullerada de sucre de vainilla
    • 160 gr de mantega pomada (que estigui fora de la nevera)
    • 400 gr de mascarpone
    Preparació:
    1. Al got de la thermomix posar-hi el sucre i el sucre de vainilla i programar 30 segons a velocitat progressiva 5-7-10.
    2. Afegir-hi la mantega a trossets i programar 3 minuts a velocitat 3 i 1/2.
    3. Baixar amb l'espàtula el que s'hagi quedat enganxat al got i tornar a programar 1 minut a velocitat 3.
    4. Afegir el mascarpone i programar 1 minut  a velocitat 3 i 1/2.
    5. Reservar a la nevera una quarta part en una mànega pastissera per decorar i la resta en un bol.
    Muntatge del braç de gitano:
    1. Quan tinguem el braç de gitano fred estendre-la sobre una superfície plana.
    2. Repartir la crema de mascarpone deixant un dit per cada costat perquè no surti quan s'enrotlli.
    3. Enrotllar amb compte i embolicar amb film i reservar a la nevera (si és d'un dia pel l'altre millor).
    4. Abans de servir decorar amb sucre de llustre i amb la crema de mascarpone que hem reservat.



    dijous, 22 d’octubre del 2020

    Crema de llenties vermelles amb puré de ceba i mandonguilles de llenties i arròs

     


    Avui en Marcel ha aprovat el Grau en Arquitectura i hem fet una mini celebració a l'hora de dinar amb aquests gotets que ja tenia mig preparats el dia abans.


    Felicitats, segur que seràs un bon arquitecte!!!!

    I ja que parlem d'arquitectura em va semblar adequat fer aquesta deconstrucció de les típiques llenties amb verduretes que vaig trobar al blog Els fogons de la Bordeta, de ben segur que un arquitecte valora el joc amb les diferents textures, capes i colors jejejeje!!!

    Crema de llenties vermelles:

    Ingredients:

    • llenties vermelles
    • mitja ceba
    • 1 pastanaga
    • aigua
    • pimentó de la Vera
    • oli, sal i pebre
    Preparació:
    1. En una cassola posar a sofregir la ceba i la pastanaga.
    2. Quan comencin a daurar-se afegir el pimentó, remenar i cobrir amb l'aigua (3 mides més d'aigua que de llenties) .
    3. Quan comenci a bullir afegir-hi les llenties i deixar coure durant 25 minuts.
    4. Salpebrar i triturar fins que quedi una crema ben fina.
    Puré de ceba:

    Ingredients:
    • Una ceba grossa
    • oli i sal
    Preparació:
    1. Tallar la ceba en juliana i coure amb força oli i amb sal a foc baix deixant que vagi suant. ben bé durant 25 minuts.
    2. Triturar amb la batedora.
    Mandonguilles de llenties i arròs:

    Ingredients:
    • llenties pardines cuites
    • arròs bullit
    • un rajolí de llet
    • pa ratllat
    • comí
    • sèsam blanc i negre
    • sal i pebre
    Preparació:
    1. Triturar les llenties amb l'arròs, no cal que quedi molt fi.
    2. Afegir-hi un rajolí de llet, sal, pebre i comí i barrejar-ho tot.
    3. Anar afegint pa ratllat fins aconseguir una textura que permeti fer les mandonguilles.
    4. Reservar a la nevera i abans de servir fer les boles, arrebossar amb el sèsam i fregir amb una mica d'oli.
    Preparació del gotet:
    1. Posar una primera capa de puré de ceba.
    2. A continuació posar la crema de llenties.
    3. Amanir amb una mica d'oli de xoriç (posar a fregir una mica de xoriç amb oli).
    4. Decorar amb les mandonguilles.



    dijous, 10 de setembre del 2020

    Pastís mousse de Nutella

     

    Avui celebrem els 12 anys de l'Èlia. El seu aniversari sempre marca l'inici de curs i aquest serà important, justament avui ha arribat del viatge de final de curs de 6è que es va haver d'ajornar pel covid i dilluns comença una nova etapa a l'institut. I mentrestant nosaltres ens estem esperant per una nova adolescència a la família.... sense comentaris jejejeje!!!



    Per molts anys!!!!

    Aquest any no he deixat que escollís el pastís, ja estava cansada de fer formes estranyes, només ha pogut escollir el gust i ha decidit xocolata. Buscant per la xarxa vaig trobar aquesta bomba de xocolata que amb la thermomix es fa molt ràpid, només cal tenir paciència perquè es fa en tres fases. 

    Ingredients:
    Per la base de galetes:
    • 300 gr de napolitanes
    • 80 gr de mantega
    Per la mousse:
    • 9 fulls de gelatina
    • 4 clares d'ou
    • 800 gr de nata per muntar
    • 200 ml de llet
    • 100 gr de xocolata per fondre
    • 400 gr de Nutella
    Per la cobertura:
    • 3 fulls de gelatina
    • 60 ml d'aigua
    • 110 gr de sucre
    • 75 gr de xocolata per fondre
    • 15 gr de cacao pur
    • 30 gr de nata líquida
    Preparació:
    De la base:
    1. Posar al got de la thermomix les galetes i triturar 15 segons a velocitat 8.
    2. Afegir la mantega a trossos i programar 3 minuts a 50 graus i velocitat 3.
    3. Sense thermomix tritureu les galetes i barregeu-les amb la mantega fosa.
    4. Cobrir la base d'un motlle desmuntable d'uns 25 cm de diàmetre amb la massa i deixar refredar a la nevera. Per facilitar el desmotllament cobreixo la base del motlle amb un paper sulfuritzat.
    De la mousse:
    1. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
    2. Posar la papallona i muntar les clares a punt de neu (2 minuts a velocitat 3 i 1/2) i reservar a la nevera.
    3. Sense rentar el got de la thermomix muntar la nata (a velocitat 3 i 1/2 i vigilant de no passar-vos ja que faríeu mantega) i reservar a la nevera.
    4. A la thermomix posar la llet i escalfar 2 minuts a 70 graus i velocitat 3.
    5. Afegir la xocolata i la Nutella i remenar 10 segons a velocitat 4.
    6. Afegir la gelatina escorreguda i remenar 10 segons a velocitat 4. 
    7. Posar la barreja de xocolata en un bol i afegir-hi la nata, anar remenant suaument fins que quedi tota incorporada.
    8. Afegir les clares a la barreja i remenar suaument fins que quedi tot homogeni.
    9. Abocar la mousse al motlle i reservar d'un dia per l'altre a la nevera.
    10. Congelar durant dos o tres hores i així serà més fàcil desemmotllar. 
    De la cobertura:
    1. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
    2. Posar l'aigua i el sucre al got de la thermomix i programar 5 minuts a 105 graus i velocitat 2 i 1/2. 
    3. Afegir la xocolata i programar 20 segons a velocitat 2 i 1/2.
    4. Afegir la nata i programar 20 segons a velocitat 4.
    5. Afegir la gelatina escorreguda i programar 20 segons a velocitat 4.
    6. Retirar el cubilet i programar 15 segons a velocitat 2.
    7. Reservar i deixar refredar uns 30 minuts.
    8. Desemmotllar el pastís, repartir la cobertura amb una cullera per sobre i decorar al gust.





    diumenge, 30 d’agost del 2020

    Albergínies a la parmesana

     


    Per celebrar santa Mònica hem anat a Palafrugell a menjar pizzes del Marc, els meus fills porten tot l'estiu esperant aquest dia per posar-se les botes menjant pizzes excel·lents cuites en el forn que s'ha fet ell mateix. 


    D'allà n'hem sortit amb la panxa ben plena i una bona caixa amb tomàquets, albergínies, patates, mongetes i pebrots del seu hort que ens ha fet molta il·lusió.


    Amb els tomàquets i les albergínies he fet aquest plat que ha quedat boníssim i ho dic jo que no sóc amant d'aquesta hortalissa. 

    Ingredients:

    • 2 albergínies
    • salsa de tomàquet casolana (jo la vaig fer sense triturar els tomàquets i amb una mica d'all)
    • mozzarella en talls o ratllada
    • parmesà ratllat
    • alfàbrega fresca
    • oli i sal
    Preparació:
    1. Tallar les albergínies longitudinalment a làmines de mig centímetre i posar-les en un colador amb una mica de sal perquè deixin anar l'aigua i no quedin amargants. Deixeu-les així ben bé mitja hora.
    2. Assecar les albergínies amb paper de cuina i coure-les com més us agradi: fregides, al forn o al vapor. Jo les vaig fregir i deixar assecar l'oli amb paper absorbent.
    3. A continuació en una safata que pugui anar al forn anar fent capes: albergínies, mozzarella, salsa de tomàquet i parmesà.
    4. Acabar amb una bona capa de parmesà i les fulles d'alfàbrega i posar a gratinar al forn. 

    dijous, 6 d’agost del 2020

    Coca de pipes


    L'Arnau se'ns ha fet cantautor i diumenge vinent farà el seu primer concert a les piscines de Vilopriu, abans del seu debut "professional" ha fet un assaig general amb públic de confiança al jardí de casa i per endolcir-ho jo he preparat aquesta coca de pipes. La vetllada ha estat tot un èxit, el públic entregat ha corejat la cançó de l'estiu Piulem que de ben segur triomfarà a les xarxes si algun dia es publica!!! 

    La coca de pipes és fàcil i ràpida de fer, la recepta me la va passar la Teresa, podeu veure el vídeo a l'instagram @teresacuina. 
    Com ja he dit altres vegades a Gaüses el forn és una merda i no puc regular la temperatura i només té foc per sota, així que és complicat fer pastissos i poques vegades m'atreveixo a fer-ne. La coca d'avui no tenia clar que sortís bé, però al fer-la només per sota ha quedat una capa de caramel que ha donat un toc cruixent molt bo.

    Ingredients:
    • 250 gr de pipes fregides i amb sal
    • 250 gr de sucre
    • 1 ou
    Preparació:
    1. Batre l'ou i barrejar amb el sucre i les pipes.
    2. Posar en una safata de forn folrada amb paper sulfurat fent que quedi una capa ben fina.
    3. Coure al forn, preescalfat a 180º, durant 14 minuts.
    4. Deixar refredar abans de partir. 

    diumenge, 21 de juny del 2020

    Pastís de préssec


    Els CriJoArMaEl hem descobert el mercat del préssec de Sant Pau d'Ordal, i ja portem dos diumenges matinant i anant a buscar caixes de préssecs. El primers van ser per nosaltres, però avui ja hem carregat 7 caixes per repartir entre la família i amics.


    El millor d'aquests préssecs, sense tenir en compte el gust, l'olor..., ha estat descobrir que al Jordi no li fan al·lèrgia i després de més de 20 anys ha pogut menjar-ne un rere l'altre. Quan divendres a la tarda els Coll-Ubia ens van convidar a sopar a la seva terrasseta i havíem de portar postres no m'ho vaig pensar dues vegades, faria el meu primer postre de préssec. La recepta la vaig trobar a electraquaranta i va quedar boníssim, tot i que l'aparença necessita millorar.


    Ingredients: 

    • 2 ous
    • 150 gr de sucre
    • 150 gr de mantega fosa
    • 150 ml de llet
    • 1 raig de vainilla líquida
    • la pell d'una llimona
    • 250 gr de farina
    • 1 sobre de llevat
    • 6 préssecs madurs
    • 2 cullerades de sucre
    • sucre de llustre
    • 1/2 got de moscatell

    Preparació:

    1. Amb un batedor o barnilles elèctriques blanquejar els ous amb el sucre (batre fins que quedi blanquinós)
    2. A continuació anar afegint la resta d'ingredients mentre seguiu batent: la mantega fosa al microones, la llet, la pell ratllada d'una llimona, la vainilla, i per acabar la farina tamisada junt amb el llevat.
    3. Pelar i tallar dos préssecs a dauets i barrejar amb la mescla anterior.
    4. Untar un motlle d'uns 22 cm amb mantega i abocar-hi la massa. Donar uns copets perquè quedi uniforme.
    5. Pelar i tallar la resta de préssecs a mitges llunes i posar per sobre de la massa.
    6. Escampar les 2 cullerades de sucre per sobre (jo ho he fet amb sucre morè).
    7. Coure al forn, preescalfat a 180º, durant 50 minuts. Abans de treure comprovar que estigui cuit punxant amb un escuradents, si no surt sec deixar-ho una mica més.
    8. Deixar refredar, desmotllar i emborratxar amb el moscatell.

    dimecres, 27 de maig del 2020

    Torrades divertides


    Aquesta setmana l'Èlia tenia el viatge de final de 6è i l'escola ha decidit fer un viatge virtual preparant activitats lúdiques per fer conjuntament cadascú a casa seva.
    Aquesta tarda tocava preparar un berenar original. Cadascú havia de presentar el seu i les mestres eren el jurat.
    Des d'ahir que amb l'Èlia estàvem buscant alguna opció divertida i a la pàgina Tot nens vem trobar moltes propostes fàcils de fer i molt atractives.
    Aquest matí a primera hora l'Èlia ens ha preparat l'esmorzar i així posava a prova les receptes i se n'ha sortit molt bé tota sola.
    A la tarda hi ha tornat i juntament amb aquests ossets ha fet aquest porquet (també pot ser un gos).


    Estava molt contenta perquè ha triomfat amb els seus animalets. Tant a les mestres com als companys de viatge els ha agradat el seu berenar.

    Os de xocolata: torrada untada amb xocolata i decorada amb gerds, plàtan i conguitos.
    Os de formatge: torrada untada amb formatge i decorada amb formatge chedar i olives negres.
    Porquet: panet de burguer amb pernil dolç i formatge d'untar decorat amb frankfurts i olives negres.

    diumenge, 24 de maig del 2020

    Risotto vermell amb espàrrecs verds


    Aquest cap de setmana havia d'anar a Roma amb les meves amigues, però aquest virus està capgirant tots els plans i ens hem hagut de quedar confinades a casa, jo sóc de fàcil conformar i he decidit portar la cuina italiana a casa. A part de la típica pizza avui he fet per dinar risotto.
    Aquesta recepta la vaig sentir a RAC1 un dia que hi havia la Mireia Carbó, quan encara érem lliures d'anar pel carrer sense mascareta. Tot i ser un programa de ràdio de seguida em vaig imaginar com seria aquell arròs de color vermell i em vaig guardar la recepta per alguna ocasió especial. Ahir vaig anar a comprar al mercat i al veure la remolatxa vaig recordar aquesta recepta i de seguida em va lligar tot amb Itàlia, així que avui hem dinat a "Roma", en un restaurant ben casolà!!!
    El tema de la remolatxa em feia una mica de por, a mi no m'agrada i no tenia clar que a casa els fes gràcia. La Mireia va insistir que a ella tampoc li agradava però que l'arròs quedava boníssim. Així que com sempre, plena confiança i sense dir què era m'he presentat a taula amb els plats de risotto vermell que ha triomfat.
    La Mireia l'acompanya amb rúcula però jo no en tenia.

    Ingredients:(4 persones)
    • 400 gr d'arròs carnaroli o arborio
    • 2 remolatxes fresques
    • 1 manat d'espàrrecs verds
    • 1 ceba
    • 1 litre de brou de verdures
    • 80 gr de parmesà ratllat
    • 25 gr de mantega
    • un raig de vi blanc
    • oli d'oliva
    Preparació:
    1. Pelar les remolatxes. Una tallar-la en dauets de mig centímetre i l'altre triturar-la amb dos gots d'aigua.
    2. Pelar i tallar la ceba ben petitona (també la podeu triturar si voleu).
    3. Amb un bon raig d'oli d'oliva sofregir la ceba, vigilant que no s'enrosseixi.
    4. En un pot a part posar a escalfar el brou.
    5. Una vegada la ceba estigui cuita afegiu-hi una mica de vi blanc i deixeu que s'evapori l'alcohol. La recepta original no en portava, però a mi m'hi agrada.
    6. Afegir la remolatxa tallada a dauets i els espàrrecs tallats a rodanxes. Coure tot junt durant 5 minuts.
    7. A continuació afegir la remolatxa triturada i quan bulli afegir-hi l'arròs.
    8. A partir d'aquí coure durant 18 minuts anant remenant i afegint brou bullint a mesura que l'arròs es quedi sense líquid.
    9. Afegir la mantega i el parmesà i ja es pot servir.

    dilluns, 11 de maig del 2020

    Ensaïmada de nata


    Avui és l'aniversari del Jordi i com sempre fem els CriJoArMaEl ell era l'encarregat d'escollir el sopar. El noi és poc original i ha demanat pèsols ofegats com casi cada any i pel pastís ho ha deixat a la meva elecció, així que he buscat alguna recepta nova, he comprat tots els ingredients i quan ja l'anava a fer em diu que té massa mare a la nevera i que vol fer alguna cosa diferent de pa. Coses del confinament, ara es dedica a fer pa i està practicant amb la massa mare.
    Navegant per la xarxa he anat a parar a la recepta d'ensaïmada del blog Robot cocina Mallorca i ves per on complia amb tot: calia massa mare, teníem tots els ingredients i al Jordi li ha semblat un bon repte. Així que hem decidit acceptar el repte i hem convertir l'ensaïmada en el pastís d'aniversari.


    Us poso unes fotos del procés de l'ensaïmada.





    Ingredients:
    • 100 ml d'aigua
    • 75 gr de sucre
    • 2 ous
    • 50 gr de llard + per escampar
    • 150 gr de massa mare
    • 450 gr de farina de força
    • 1 culleradeta de sal
    • 2 cullerades d'oli

    Preparació:
    1. En el got de la thermomix posar l'aigua, el sucre, els ous, el llard, la massa mare, la farina i la sal, barrejar 30 segons a velocitat 6.
    2. A continuació programar 3 minuts de velocitat espiga.
    3. Tornar a programar 3 minuts de velocitat espiga i tirar l'oli pel forat del got.
    4. Retirar la massa de la thermomix i posar sobre la taula de treball untada lleugerament amb oli.
    5. Fer una bola i amb l'ajut d'un corró estirar la massa formant un rectangle i deixant una capa ben fina.
    6. Amb la mà untar tota la superfície amb llard i començar a enrotllar. Us ha de quedar una tira ben llarga.
    7. Col·locar a la safata del forn, folrada amb paper de forn, i donar forma de cargol. Deixeu una separació d'uns tres centímetres entre cada volta.
    8. Deixar reposar dins del forn apagat entre 8 i 12 hores (nosaltres l'hem tingut tota la nit).
    9. Passades aquestes hores veureu que haurà triplicat el volum i ja estarà llesta per enfornar.
    10. Preescalfeu el forn a 180º durant 10 minuts, a baix de tot poseu una safata amb aigua per generar vapor.
    11. Espolvorizar l'ensaïmada amb una mica d'aigua i coure entre 20 i 25 minuts, fins que agafi color.
    12. Deixar refredar, farcir amb nata i cobrir amb sucre de llustre.


    dilluns, 4 de maig del 2020

    Coques de Montserrat


    Avui és l'aniversari del David i ja havíem dit que quedaríem un moment per celebrar-ho amb uns "nevaditos", ara que podem sortir a passejar de dos en dos a partir de les 8 podíem deixar els nens a casa i veure'ns en alguna plaça o carrer proper.
    Aquesta tarda he pensat que estaria bé fer aquestes coques de Montserrat, tenia la recepta pendent des de feia uns dies, i les portaria a la trobada nocturna amb unes espelmes per apagar sense bufar.
    Quan ja ho tenia tot preparat el David i la Mariona ens diuen que ja ho celebrarem un altre dia que avui han estat tot el dia treballant, que ho volen celebrar amb el Lluís.... vaja, que m'han esguerrat el pla. I què feia jo amb tantes coques???? I llavors se'ns ha acudit anar-hi igualment amb els Alcalde i Rivera però sense que ells sabessin res i fer-los baixar al carrer a bufar les espelmes.
    I aquí ha començat la festa sorpresa de les mascaretes que hem preparat a la porteria i menjat al carrer, respectant els dos metres de separació entre cadascú de nosaltres.


    David, d'aquest aniversari segur que te'n recordes tota la vida. Feliços 44!!!

    Us poso la recepta del blog de La cuina de sempre que és la que jo he seguit. Ha quedat molt flonja i bona.

    Ingredients:

    • 500 gr de farina de força
    • 200 ml d'aigua
    • 1 ou
    • 10 gr de sal
    • 35 gr de llard
    • 25 gr de sucre
    • 25 gr de llevat fresc
    • 1 cullerada d'essència de vainilla
    • colorant d'ou (jo he posat colorant groc)
    • sucre
    • ou batut per pintar
    Preparació:
    1. En un bol desfer el llevat amb el sucre, l'ou, el colorant i la vainilla.
    2. Afegir la farina, la sal, el llard i l'aigua.
    3. Amassar durant uns 15-20 minuts fins que la massa quedi flexible. Jo he utilitzat les barnilles d'amassar, crec que les he estrenat, i he estat una mica més d'un quart.
    4. Fer una bola i deixar reposar  minuts.
    5. Partir la bola en porcions d'uns 200 gr, a mi me n'han sortit 4. De cada porció fer una bola i donar forma a la coca amb un corró. Per evitar que se'us enganxi posar una mica d'oli a la taula de treball i al corró.
    6. Col·locar les coques en una safata de forn folrada amb paper de forn i deixar-les reposar unes 3  hores dins del forn apagat.
    7. Treure les coques del forn i posar a escalfar a 190º.
    8. Pintar-les amb compte amb l'ou batut i escampar una bona capa de sucre per damunt.
    9. Coure al forn entre 20 i 25 minuts.

    dimecres, 22 d’abril del 2020

    Cupcakes de xocolata amb buttercream de vainilla - Sant Jordi 2020


    Aquest any les roses les hem fet amb l'Èlia a la cuina i aquí en teniu el resultat. Els CriJoArMaEl us desitgem que tingueu un Sant Jordi ben dolç.


    Una tarda més de confinament que l'hem passat a la cuina tot fent aquestes cupcakes. A mi la veritat és que no m'agrada massa aquesta crema de mantega, però a l'Èlia sí i no hi ha com fer les coses amb il·lusió perquè la tarda passi més ràpid.



    La recepta és del blog delicietas, ens ha sorprès la massa de les magdalenes que ha quedat molt espessa i pensàvem que no ens quedarien bé, però la veritat és que han pujat molt i han quedat fantàstiques.

    A nosaltres ens han sortit 10 cupcakes.

    Ingredients:
    Per les magdalenes
    • 110 gr de mantega pomada (treta de la nevera el dia abans)
    • 110 gr de sucre
    • 2 ous
    • 110 gr de farina
    • 3 cullerades de cacao en pols
    • 1 culleradeta de llevat
    • 1 culleradeta d'essència de vainilla
    • càpsules de paper per les magdalenes
    De la buttercream
    • 125 gr de mantega pomada
    • 225 gr de sucre de llustre
    • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
    • 1 cullerada de llet
    • colorant vermell
    Preparació de les magdalenes:
    1. Engegar el forn a 150º.
    2. En un bol barrejar la farina, el cacao i el llevat i remenar.
    3. En un altre bol posar la mantega i el sucre i amb unes barnilles elèctriques batre fins aconseguir una mescla cremosa.
    4. Sense deixar de batre afegir un ou i quan hagi quedat ben integrat afegir l'altre.
    5. A continuació anar afegint de mica en mica la barreja de les farines i acabar afegint l'essència de vainilla. Us quedarà una massa espessa.
    6. Emplenar les càpsules de paper fins a la meitat, us recomano utilitzar una safata per magdalenes, així no s'obriran.
    7. Coure al forn 20 minuts o fins que estiguin cuites.
    8. Deixar refredar sobre d'una reixeta.
    Preparació de la buttercream:
    1. En un bol posar-hi la mantega, el sucre, l'essència de vainilla i la llet i batre amb les barnilles elèctriques fins tenir una mescla fina.
    2. Afegir el colorant i acabar de barrejar.
    3. Posar la mescla en una màniga pastissera amb una "boquilla" arrissada.
    4. Decorar les magdalenes amb aquesta crema tot donant forma de flor.

    diumenge, 19 d’abril del 2020

    Galtes de porc amb olla a pressió


    Ja portem 5 setmanes confinats i això s'està fent llarg. El dia a dia teletreballant, fent de mare, de mestre, de dona de la neteja, de cuinera... és dur. I a tot això cal afegir temps per fer videotrucades amb els amics i familiars, l'estona de fitness de cada dia i si és possible 45 minuts de caminada per dins de casa!!!! Sort en tinc que m'agrada mirar les coses pel costat positiu i penso que ja queda un dia menys!!!
    Per la compra, aprofitem que en Jordi ha de sortir per fer algunes de les seves escapades solidàries repartint mascaretes, robes, gomes, bates, llençols, gel.... i passa pel mercat de la Boqueria i així tenim fruita, verdura, carn i peix de bona qualitat. El problema és la quantitat i els extres que porta. Aquesta setmana ha arribat amb aquestes galtes de porc de La Moianesa que calia cuinar.
    Altres vegades les havia fet rostides durant hores, però tot buscant recepta per internet he trobat aquesta del blog sofregidet per fer-les amb olla a pressió que m'ha sorprès per la facilitat i rapidesa. Jo les vaig fer ahir, 24 hores de repòs fan que quedin més bones.
    Les he acompanyat d'aquestes patates fregides arrodonides que vaig veure ahir a un vídeo d'instagram de Nandu Jubany, us recomano que seguiu les seves receptes de confinament.

    Ingredients:

    • 4 galtes
    • 2 cebes
    • 2 pastanagues
    • 6 grans d'all
    • 2 fulles de llorer
    • 2 gots de vi blanc
    • 1 raig de Pedro Ximenez (jo he posat moscatell)
    • oli
    • sal i pebre
    Preparació:
    1. Salpebrar les galtes i fer dos talls en forma de creu a la part més carnosa de la galta.
    2.  Enrossir-les amb una mica d'oli a l'olla a pressió. Quan estiguin daurades reservar-les.
    3. Tallar la ceba a quadradets, la pastanaga a rodanxes i pelar els alls.
    4. Sofregir la ceba, pastanaga i alls fins que quedi tou.
    5. Afegir a l'olla les galtes, el llorer, els vins, sal i pebre i coure 35 minuts amb l'olla tapada.
    6. Si voleu podeu triturar tota la salsa o servir-la sense fer res.

    dimecres, 15 d’abril del 2020

    Pastís de flor - Adéu Carles



    Ahir va ser un dia trist, el Carles, germà de la meva mare va morir de forma inesperada. 
    Perdre algú sempre és trist, però en aquests moments que no pots acompanyar a la família ni fer un comiat com cal encara ho és més, així que el millor és recordar tot el que hem viscut amb ell i com a gran llaminer li dedico aquest pastís en forma de rosa que he fet amb el que tenia a casa.

    Amb en Carles en un dinar de Nadal a casa dels avis

    Amb en Carles he compartit molts moments, ja de petita me'n recordo quan anava a dormir a casa dels avis i ell treballava al laboratori fotogràfic que hi tenia amb en Felip, m'agradava estar al seu costat i ajudar en el que podia o anar amunt i avall a repartir fotos per botigues de Barcelona. 
    També tinc molt bons records dels estius, anàvem al càmping a fer-los visites o venien a Mas Carbó a veure'ns i banyar-nos a la piscina. 
    La meva primera feina la vaig fer a casa seva donant classes particulars als meus cosins o fent de cangur.
    I després vaig començar a la Coral d'Horta, ell en va ser fundador i "culpable" que els meus pares hi cantessin i després nosaltres. Durant molts anys vaig compartir amb ell i tota la colla de família Capdevila grans moments, viatges, concerts, assajos ... que sempre recordarem.

    El cor de la família Capdevila a Hongria

    Aquest pastís és típic de Grècia i la recepta és d'un canal de Youtube Anna recetas fáciles. Com podeu veure el pastís ha quedat una mica esquifit perquè no tenia més massa filo. Hauré de repetir-lo una altra vegada.

    Ingredients:
    • un paquet de massa filo
    • 50 gr de mantega
    • 125 gr de sucre
    • 3 ous
    • 400 ml de llet
    • pell d'una llimona
    • un canut de canyella
    • sucre de llustre per empolsinar
    Preparació:
    1. Posar la llet junt amb la pell de llimona i la canyella a bullir. Deixar bullint un minut i reservar.
    2. Fondre la mantega al microones.
    3. Untar amb mantega un motlle desmuntable, jo he folrat el cul amb paper de forn i així m'ha costat menys desemmotllar.
    4. Amb molt de compte, ja que la massa filo és molt delicada, anar untant les làmines de massa filo de mantega amb un pinzell, doblegar-les com si fos un acordió i anar col·locant en el motlle com si fos una ensaïmada. Us recomano veure el vídeo que hi ha a l'enllaç.
    5. Coure 10 minuts al forn amb l'escalfor de dalt i de baix a 175º.
    6. Mentrestant batre els ous amb el sucre.
    7. Afegir la llet colada als ous i remenar.
    8. Passats els 10 minuts de la cocció del forn abocar la barreja dels ous i la llet al motlle i coure 20 minuts més, ara amb l'escalfor de baix.
    9. Comprovar que el flam està cuit, sinó coure 5 minuts més.
    10. Deixar refredar, desemmotllar i decorar amb sucre de llustre.