dilluns, 24 d’octubre del 2011

Brotxeta de llom i pebrot de Padrón


Ahir va ser el sant de l'Arnau, més ben dit, el 23 d'octubre nosaltres celebrem Sant Arnau. L'atzar va fer que entre el seu aniversari i el seu sant només hi hagués 6 dies de diferència, així que al néixer vam decidir que ho celebraríem per Sant Arnold, que és el 23 d'octubre, i  així repartíem més les celebracions al llarg de l'any.

Com és costum a casa, ser l'homenatjat et dóna el poder d'escollir el dinar o el sopar. L'Arnau com sempre va voler fideus a la cassola i per fer alguna cosa diferent vaig preparar aquestes brotxetes per obrir la gana. En Jordi el divendres va portar del Bar La Cabaña, que és d'uns amics, un grapat de pebrots de Padrón per que fes aquesta tapa que tant li agrada quan hi va a dinar.

Ingredients:
  • Pebrots de Padrón
  • Llom de porc tallat a daus
  • Brotxetes
  • Oli
  • Sal i pebre
Preparació:
  1. Salpebrar els daus de llom.
  2. Muntar les brotxetes amb un pebrot i un dau de llom. També es pot fer intercalant pebrots i llom.
  3. Fregir les brotxetes amb abundant oli.
  4. Escórrer sobre paper de cuina.
  5. Salar els pebrots i a taula!

dissabte, 22 d’octubre del 2011

Llom amb raïm i most


Aquest divendres han vingut a sopar els Llansà i els Carreras, amics des de que els nostres fills anaven a l'escola bressol i d'això només en fa 15 anys!!!!!!
Avui he aprofitat alguns plats que ja havia fet altres vegades i de segon he fet aquest llom que vaig veure el dilluns al programa Cuines de TV3, aquesta setmana dedicat a les cuineres del Bages. He de confessar que no les tenia totes, em preocupava que el llom quedés molt sec i en canvi va resultar molt tendre i gustós, segur que el repetiré altres vegades, va tenir molt èxit!!



El menú va consistir en unes tartaletes de confitura de tomàquet i formatge i unes de codonyat i brie, xips de moniato, trenetes de gambes i xampinyons, llom amb raïm i most i per acabar pastís de Nutella.

Ingredients: (per a 4 persones)
  • 12 talls de llom de dos colors gruixuts
  • 600 cc de most
  • 250 gr de cansalada viada fresca
  • 300 gr de raïm combinant blanc i negre
  • 12 ametlles torrades
  • 4 nous de mantega
  • farina
  • sal, pebre i oli
Preparació:
  1. Tallar la cansalada a trossos petits i enrossir a una cassola amb una mica d'oli. Vigileu que espetega molt i una mica més i surto ferida. Reservar.
  2. En el mateix oli fregir una miqueta els talls de llom que prèviament haurem salpebrat i enfarinat i reservar.
  3. A la mateixa cassola posar el most i deixar reduir a la meitat, us quedarà una salseta clara amb certa consistència.
  4. Afegir la cansalada i la mantega al most, remenar-ho bé i incorporar el llom. Deixar coure uns 10 minuts.
  5. Per acabar afegir els grans de raïm i les ametlles picades i deixar coure un parell de minuts més i està llest per servir.


dimecres, 19 d’octubre del 2011

Mató amb magrana


Després d'un parèntesi d'estiu el Brugui ha tornat a obrir les portes per oferir els Sopars del divendres, aquesta vegada han vingut la Laura i en Josep, feia temps que no ens vèiem i aquest sopar ha servit per  posar-nos al dia de les nostres vides.
Tot i que encara fa calor he preparat un menú amb productes típics de tardor: tartaletes de codony i formatge, tartaletes de tomàquet i formatge, raïm amb roquefort, rissotto de bolets, pollastre amb figues i xips de moniato i per acabar aquest mató amb magrana.


Aquesta recepta és del llibre Cuinetes de Fermí Puig que quan puc segueixo des de Rac1, és una combinació ben senzilla i molt bona. El mató l'ha comprat en Jordi a la Granja Viader, us el recomano!

Ingredients per a 2 persones:
  • 100 gr de mató
  • 2 magranes
  • 1 cullerada sopera de sucre
  • 1 raig de moscatell
Preparació:
  1. Partir les magranes per lameitat i amb l'ajuda d'una mà de morter picar la pela perquè en surtin les llavors. Us recomano que utilitzeu  guants, sino us quedaran les mans tacades.
  2. Tirar-hi un raig de moscatell i una cullerada de sucre. Remanar bé i deixar-ho mitja hora a la nevera.
  3. Posar un tall de mató i cobrir amb les magranes.

dissabte, 15 d’octubre del 2011

Xips de moniato


Si avui és 15 en aquest bloc no hi pot faltar la recepta del 15 que organitzen els bloc Els fogons de la Bordeta i Xocolata desfeta, aquest mes dedicat al moniato.

Aquest tubercle em porta records d'infantesa, a la meva mare li agradaven molt i en canvi a mi gens, quan arribava a casa i sentia l'olor de moniato al forn em venien tots els mals i se'm passaven les ganes de sopar. Així que us podeu imaginar la cara que vaig posar quan vaig veure el tema de la recepta del 15!!!!
Fins avui només havia menjat moniatos al forn, com els que venen les castanyeres, i després de buscar i buscar em vaig decidir per provar de fer xips, he de confessar que les meves espectatives eren molt baixes. El resultat excel·lent, vaig començar fent-ne quatre per provar i vaig acabar fent tot un moniato sencer, són de vici!

Ingredients:
  • Moniato
  • Oli
  • Sal
Preparació:
Aquesta recepta no té cap dificultat, només cal pelar el moniato i tallar-lo a làmines ben fines amb una mandolina o un tallador de patates, fregir amb oli ben calent i salar. Com que xupen molt oli escórrer sobre de paper de cuina.

diumenge, 9 d’octubre del 2011

Coca de figues


Avui hem anat amb el CAU dels meus fills a la Rectoria de la Vespella aprop de Vic, com cada any a començament de curs es fa l'excursió de passos, el dissabte hi van els nens amb els caps i el diumenge pugem els pares per fer conjuntament la cerimònia de canvi d'unitat dels que els hi toca per edat. Aquest any hem fet el cim i ja tenim a l'Arnau a Truc!!
Cada any m'agrada portar postres per compartir, i ahir em va venir a la memòria aquesta coca de figues que tenia pendent des de feia molt temps i que havia vist al bloc Cuina, cuina, cuina.

La coca no ha quedat molt afavorida a les fotos, en directe feia molt més goig.

Ingredients:
  • 2 làmines de pasta de full (us recomano les del Lidel que són rectangulars)
  • 625 ml de llet
  • pell d'una llimona
  • un canó de canyella
  • 5 rovells d'ou
  • 125 gr de sucre
  • 50 gr de Maizena
  • 1 ou
  • unes 10 figues
Preparació:
Primer de tot fer la crema pastissera:
  1. Posar a bullir la llet amb la pell de llimona i el canó de canyella. Retirar del foc i deixar refredar una miqueta.
  2. A part barrejar bé els rovells i el sucre i a continuació afegir-hi la Maizena i barrejar.
  3. Avocar la llet als ous, barrejar amb un batedor de mà, colar la mescla i posar-ho al foc sense parar de remenar fins que faci una primera bullida, i s'hagi espessit.
  4. Deixar refredar en una safata coberta amb film transparent tocant la crema per evitar que s'assequi la superfície.
Muntatge del pastís:
  1. En una safata de forn i sobre paper de forn, extendre una làmina de pasta de full i amb una forquilla punxar la base per evitar que s'infli quan estigui al forn.
  2. A sobre fer una capa gruixuda de crema, deixar un dit sense crema les vores per després poder cobrir la coca.
  3. Rentar bé les figues i tallar-les a mitges llunes i repartir-les per sobre de la crema. Ha de quedar tot ell ple.
  4. Amb la segona làmina de pasta de full fer l'enreixat amb un ganivet, cal fer talls separats un centímetre i intercalats.
  5. Amb un pinzell pintar amb aigua tot el marc que ha quedat buit de crema, ens servirar per segellar la coberta.
  6. Tapar la coca amb la segona làmina de pasta de full pressionant una mica les vores.
  7. Pintar amb ou batut.
  8. Posar al forn preescalfat a 180º durant uns 30 minuts.