diumenge, 27 de desembre del 2009

Tiramisú de torró amb estel de Nadal


Aquest és el primer any que faig postres pel dia de Nadal i la veritat és que van agradar molt!

La recepta la vaig aprendre al curs de cuina que va fer la Mireia Carbó al Club social Caprabo dedicat a plats de Nadal. Hi vaig anar amb el Marcel i a part de passar-ho molt bé he aprofitat tots els menús per aquestes festes.

Us recomano que ho feu, dóna molt poca feina i quedeu molt bé amb els convidats.


Si no us voleu complicar la vida amb l'estel de carmel ho podeu decorar amb mitja neula o unes ametlles torrades.

Ingredients (per 6 persones):

  • 75 gr de torró de Xixona
  • 1 cullerada de sucre
  • 2 ous
  • 250 gr de mascarpone
  • melindros (dels durs)

Per l'almívar:

  • 50 gr de sucre
  • 200 ml d'aigua
  • un bon rajolí de moscatell

Per l'estel de Nadal:
  • sucre
  • ametlles laminades
  • sucre de llustre


Preparació de l'almívar:
  1. En un cassó posar-hi el sucre, l'aigua i el moscatell.
  2. Posar-ho al foc sense remenar fins que bulli.
  3. Retirar i deixar refredar del tot.


Preparació del tiramisú:
  1. Muntar les clares a punt de neu.
  2. Amb unes varilles batre els rovells i el sucre fins que doblin el volum.
  3. Barrejar el mascarpone.
  4. Ratllar el torró i afegir-ho a la barreja anterior, remenar fins aconseguir una crema fina.
  5. Incorporar-hi les clares i remenar suaument.
  6. A dins de cada copa posar-hi un melindro remullat amb l'almívar. Jo he partit els melindros en tres parts i a cada gotet n'hi he posat dos trossos. El melindro no ha de quedar molt remullat, com deia la Mireia posem un tros a l'almívar i contem a tres i ja el podem col·locar a la copa.
  7. A continuació posar la crema cobrint els melindros.
  8. Deixar-ho reposar a la nevera i servir molt fred. Millor fer-ho d'un dia per l'altre.


Preparació de l'estel:
  1. Fer un sucre cremat amb una mica de sucre i una mica d'aigua (no remenar mai).
  2. Quan agafi color treure'l del foc i amb l'ajuda d'una cullera fer un estel a sobre d'un paper de forn.
  3. Abans que es refredi posar unes ametlles laminades que podem torrar al forn.
  4. Abans de servir escampar una mica de sucre de llustre per sobre i col·locar l'estel a sobre de la copa.

Per netejar el pot del sucre cremat ompliu-lo d'aigua i poseu-lo al foc a bullir, el sucre es disoldrà i es podrà netejar fàcilment.


divendres, 25 de desembre del 2009

Bon Nadal

Fa uns quants anys que el dia de Nadal organitzo un joc per decidir on s'asseu cadascú. Aquest any és de temàtica gastronòmica.

Quan arriben els convidats han d'agafar una tarja on hi ha una imatge d'un plat típic de Nadal: escudella, carn d'olla, gall d'indi, canelons, neules, torrons o tortell de Reis.


A la taula, al costat de cada plat hi ha uns pots de vidre omplerts amb un ingredient necessari per cuinar cada plat: galets, formatge, pinyons, farina, ametlles,cigrons i faves.


Cadascú ha de trobar quin ingredient és el que necessita per fer el seu plat i així poder seure per començar a menjar.

QUE PASSEU UN MOLT BON NADAL!!!

Me'n vaig a buscar el meu ingredient per poder entaular-me. Bon profit!

Galetes de mantega



Aquesta tarda hem anat a celebrar el Nadal a can Pibernat-Batet, la Roser i en Joan han organitzat una representació de teatre interpretada pels seus néts i en Marcel, La família BUS. Cada nen (perque tots 7 eren nens) era el responsable de moure un vehicle (autobús, microbús, camió, ambulància...) que havia fet la Roser amb cartrons i que fins hi tot tenien llums!! Ens ho hem passat molt bé.


Nosaltres hem portat aquestes galetes de mantega amb motius nadalencs, recepta del blog Cuina per a llaminers. Les de la Mercè són molt boniques ja que les ha decorat amb una mica de glaça, però jo no he tingut temps i de ben segur que no m'haurien quedat tan maques.

Des d'aquí us vull desitjar molt bones festes!!!!

Ingredients:
  • 250 gr de mantega a temperatura ambient
  • 250 gr de sucre de llustre
  • 1 ou gran a temperatura ambient
  • 650 gr de farina tamissada
  • 2-3 cullerades de llet
  • 2 culleradetes d'essència de vainilla (és el que jo tenia)

Preparació:
  1. Amb unes varilles elèctriques fer una crema de mantega fins que quedi amb una textura molt suau. És imprescindible que la mantega estigui a temperatura ambient i no freda de la nevera.
  2. Afegir-hi el sucre i continuar batent.
  3. Incorporar-hi l'ou i continuar batent.
  4. Afegir-hi l'essència i barrejar-ho tot.
  5. Tamissar la farina i incorporar-la poc a poc tot treballant la massa amb una mà. Si la massa no queda prou lligada s'hi pot afegir una cullerada de llet.
  6. Una vegada la massa ja no enganxi fer una bola i partir-la en quatre parts, embolicar-ne cada una amb film i deixar-la reposar a la nevera un mínim d'una hora.
  7. Extendre una porció de la massa en un paper de forn i amb l'ajuda del corró fer una capa de 0,5 cm.
  8. Donar forma a les galetes.
  9. Enfornar a 180º durant uns 10 minuts.
  10. Tornar al pas 7 fins que s'acabi la massa.
  11. Deixar refredar.

dimarts, 22 de desembre del 2009

Croquetes de pollastre


Una de les meves assignatures pendents eren les croquetes. La meva mare en feia molt sovint i quan li demanava les proporcions de farina i llet em deia que ho feia a ull i que no tenia ni idea de les quantitats. Això ha fet que durant molts anys hagi anat provant amb més o menys farina sense acabar-ho d'encertar.

Els meus fills tampoc m'hi han ajudat, ja que cada vegada que en feia em deien que les congelades eren molt millor. Amb la feinada que donen que et diguin que són millors les que venen congelades és una mica frustrant, i per tant vaig decidir que a casa ja no es ferien més croquetes.

En un dels cursos que he anat del Caprabo amb la Mireia Carbó va dir que les mares passem a la història pels canelons i les croquetes, i això ja em va preocupar més. Passaria a la història com la mare que no sabia fer croquetes?... Així que vaig escriure a la Mireia a veure si era possible que em passés la seva recepta que segur que no em fallaria. La meva sorpresa va ser quan l'endemà m'escriu la Mireia amb la fórmula magistral. No m'ha faltat temps fer una bona croquetada i he sorprès als meus fills, segons ells estan tan bones com les congelades, pels adults estan boníssimes.

Gràcies Mireia, va ser un dels millors regals del meu aniversari!

Per totes aquelles mares que voleu passara la història per les vostres croquetes aquí teniu la recepta!!


Ingredients:
  • 1 pit de pollastre
  • 50 gr de pernil
  • 150 gr de farina
  • 75 gr de mantega
  • 600 ml de llet
  • 1 ceba
  • 1 ou
  • farina
  • farina de galeta
  • oli
  • pebre
  • sal

Preparació:

  1. Filatejar el pit de pollastre, salpebreu-lo i coure'l en una cassola amb oli, reservar-lo i passar-lo per la picadora.
  2. Picar o tallar la ceba i coure-la una mica.
  3. Afegir-hi el pernil ben picat.
  4. Incorporar-hi la mantega i la farina i deixar-ho coure uns minuts.
  5. Afegir-hi la llet i coure-ho fins que s'espesseixi sense deixar de remenar.
  6. Afegir el pollastre, la sal i el pebre.
  7. Deixar refredar la pasta tapada amb film transparent.
  8. Quan estigui ben freda donar forma a les croquetes. Si ho feu amb una màiga pastissera us sortiran totes iguals i anireu més ràpid.
  9. Arrebossar amb farina, ou i farina de galeta.
  10. Fregir-les amb oli ben calent.

dimarts, 15 de desembre del 2009

Llom amb sal



Per mi aquesta recepta té totes les virtuts, és ràpida de fer, surt bé de preu, embrutes molt poc, es pot deixar fet el dia d'abans, es pot menjar fred i no té greixos afegits.

Per acompanyar la carn es pot fer qualsevol salsa: de rostit, d'ametlles, de pinya, de taronja, panses i prunes, de verduretes..... o senzillament amb una amanida.




Aquesta vegada com que no tenia molt temps amb 15 minuts vaig improvisar una salsa amb xampinyons, una mica de crema de llet i una picada d'ametlles. La combinació de la carn freda amb la salseta calenta i una mica d'arròs blanc va resultar exquisit.

Ingredients:

  • Una canya de llom de dos colors d'un kilo aproximadament
  • 2 kg de sal gruixuda
Preparació:

  1. En una safata de forn fer una base de sal d'un dit de gruix.
  2. A sobre posar-hi la canya de llom.
  3. Cobrir-ho amb la resta de sal. Jo la humitejo una mica perque s'aguanti millor.
  4. Posar al forn, preescalfat a 180º, fins que la sal s'esquerdi (uns 45 minuts).
  5. Deixar refredar i treure la sal.
  6. A última hora tallar-ho en talls primets.
  7. Es serveix fred.

divendres, 11 de desembre del 2009

Flors de canapés


Fa un mes em van proposar que el meu blog formés part del portal criatures. Quan l'Eva em va enviar un correu amb la proposta no m'ho podia ni creure, com es podien haver fixat amb el meu blog! Em va fer molta ilusió però se'm van plantejar tota una sèrie de dubtes, que passaria amb el Crijoarmael? Tot i que els continguts no es perdien calia fer un nou disseny i buscar un altre nom, i així és com ha nascut Amanida de receptes que ha partir d'avui s'ha convertit en el germà bessó del Crijoarmael. Com a mare de tots dos intentaré que segueixin creixent agafats de la mà i que tinguin una llarga vida.

Per donar la benvinguda al nou blog he aprofitat aquests canapés que vaig fer pel diumenge que venia la meva germana a dinar, és una recepta molt senzilla i perfecte per fer amb l'ajuda de les criatures. Són els canapés de tota la vida amb una presentació diferent que els fan més atractius.

Ingredients:

  • Pa de motlle sense crosta
  • Paté
  • Formatge d'untar
  • Sobrassada
  • Olives verdes i negres


Preparació:

  1. Untar dues llesques de pa de motlle amb paté.
  2. Posar-les una sobre de l'altra.
  3. Amb un tallador de pasta o de galetes donar-li la forma de flor.
  4. Decorar amb mitja oliva.
  5. Fer el mateix amb la sobrassada i el formatge.

dilluns, 7 de desembre del 2009

Banda de fruita


Aquest divendres a la feina vam celebrar l'aniversari de la Sandra, la Irene i l'Esther. Jo era l'encarregada de portar alguna cosa per poder esmorzar. Havia de ser alguna cosa que es pogués portar bé i que no necessités nevera, així que em vaig connectar al blog de La cuina de casa, un dels meus referents pels postres, i em vaig inspirar amb la banda de pasta de full i cabell d'angel que havia fet la Gemma. Com que erem uns quants vaig decidir fer una banda de cabell d'àngel i provar de fer-ne una altra amb crema i fruita que és un dels meus pastissos preferits.

La veritat és que no en va quedar ni un bocí i estaven molt bons, res a veure amb els de pastisseria. I per cert, és molt fàcil de fer.
Ingredients:
  • Pasta de full
  • Crema pastissera (veure Coca de Llavaneres)
  • Almívar (veure Almívar)
  • Fruites variades (maduixes, kiwi, mandarines, pinya, raïm, gerds...)
  • Un ou
  • Sucre
Preparació:
  1. Per cada làmina de pasta de full en surten dues bandes, és per això que cal tallar-la en dos rectangles allargats.
  2. Punxar cada rectangle deixant un dit pels laterals.
  3. Posar al forn a escalfar a 180º durant 10 minuts.
  4. Pintar amb ou els laterals de la pasta de full i escampar una mica de sucre a la zona central.
  5. Coure-ho al forn durant uns 20 minuts.
  6. Una vegada fred cobrir la part central amb crema pastissera.
  7. Tallar les fruites i empapar-les amb l'almívar.
  8. Col·locar les fruites a sobre de la crema i acabar amb una pintada d'almívar.