dissabte, 28 de juny del 2025

Pastís de pinya

 


Avui, en plena onada de calor hem celebrat el sant del Marcel, i de postres he fet aquest pastís de pinya ben refrescant i que no necessita forn.


La calor a Barcelona és insuportable. Sort en tenim del pingüí de casa que ens ha permès fer uns quants jocs de taula i gaudir de la família.

El pastís és senzill de fer, només cal unes 5 hores de nevera i ja està llest per servir. Perfecte per als dies de calor. La recepta és una barreja de diferents versions que he trobat per la xarxa.

Ingredients:
  • 1 pot de 850 gr de pinya natural
  • 400 ml de nata per muntar
  • 30 gr de sucre
  • 1 sobre de gelatina de llimona o pinya
  • 1 paquet de "sobaos"
  • caramel líquid
Preparació:
  1. Untar la base d'un motlle amb caramel líquid. Amb l'ajuda d'una espàtula feu que tota la base en quedi coberta. Jo he utilitzat un motlle de 30 x 11 cm.
  2. Col·locar a sobre del caramel unes rodanxes de pinya, (en el meu cas, me n'hi han cabut 3). Reservar a la nevera.
  3. En un cassó, barrejar el suc de pinya amb la nata, el sucre i el sobre de gelatina. Portar-ho a ebullició tot remenant.
  4. Deixar temperar una mica i abocar-ho poc a poc damunt la pinya.
  5. Cobrir tot el sobre amb els "sobaos" de manera que no quedi cap forat buit.
  6. Deixar a la nevera un mínim de 5 hores.
  7. Desemmotllar, decorar i servir.
Us sobrarà pinya, ja que bàsicament es fa servir el suc.

diumenge, 15 de juny del 2025

Pastís de nespres

 


Ahir al vespre vam anar a casa dels Colomer-Artigas a celebrar l'aniversari del Miquel amb els "Mandarineros". 
Feia dies que tenia ficat al cap que havia de fer un pastís amb nespres, l'Artur i l'Anna ens n'havien portat una bona bossa de la seva collita, i quina millor ocasió que menjar-nos-els tots junts aquest dissabte.
L'aspecte del pastís a la foto no li fa justícia, era de nit i amb la humitat el sucre glaç es va fondre de seguida, però us asseguro que estava boníssim.


Per amenitzar la celebració vaig muntar el Catalanòmetre, un joc per demostrar la catalanitat del grup. Entre comarques, pronoms febles, gastronomia, literatura, música i festes tradicionals vam passar una bona vesprada ben entretinguts. 
El catalanòmetre va pujar ben amunt, i com a premi final, unes galetes Trias per compartir entre tots.



Pel que fa al pastís, és un clafoutis, a la recepta posa que millor servir tebi, però com que el vaig fer al matí estava fred del tot.
La recepta és del blog de La cuina de casa.



Ingredients:
  • 250 gr de nespres pelats i sense pinyols
  • 2 ous
  • 150 ml de llet
  • 100 ml de nata
  • 100 gr de farina
  • 100 gr de sucre
  • 1 cullerada de licor de préssec (jo no en tenia i he posat anís)
  • sucre de llustre per decorar
Preparació:
  1. Pelar i tallar els nespres per la meitat. Això és el més entretingut de tot.
  2. Untar un motlle amb mantega i farina.
  3. Repartir els nespres per tota la base del motlle.
  4. Barrejar la resta d'ingredients: ous, llet, nata, farina, sucre i licor amb una batedora elèctrica.
  5. Abocar la barreja sobre la fruita, veureu que els nespres pugen.
  6. Coure al forn, preescalfat a 200º durant 25 minuts.


diumenge, 11 de maig del 2025

Pastís de formatge i Nutella

 


Avui hem celebrat l'aniversari del Jordi, i com a regal el Barça ha guanyat al Madrid per 4 a 3 i pràcticament ja té la lliga a la butxaca.


Per molts anys!!!


Amb algú que també volia sortir a la foto i preparada per la partida blaugrana.

Per celebrar els 58 anys he preparat aquest pastís de formatge i Nutella recepta de Bocatus.
Mireu com són a casa meva que quan l'Arnau ha vist el pastís ha dit "Ja era hora que fessis un pastís com cal", sort que no li faig massa cas.
Malgrat el comentari impertinent, aquesta vegada tots han estat d'acord i els ha agradat.
Pastís fàcil de fer i que no necessita forn, només cal tenir en compte fer-lo el dia abans.

Ingredients:
  • 400 gr de formatge d'untar, tipus Philadelphia
  • 200 gr de Nutella
  • 200 ml de nata per muntar ben freda
  • 30 ml de llet
  • 3 fulles de gelatina
  • 50 gr d'avellanes torrades
  • 150 gr de galetes tipus digestive
  • 80 gr de mantega
Preparació:

De la base:
  1. Triturar les galetes amb les avellanes.
  2. Fondre la mantega.
  3. Barrejar les galetes amb la mantega.
  4. Cobrir la base d'un motlle desmuntable de 18 cm amb la massa de galeta i anar pressionant amb les mans fins que quedi ben atapeït. Jo primer he folrat la base del  motlle amb paper de forn.
  5. Reservar a la nevera.
Del farcit:
  1. Muntar la nata i reservar-la a la nevera.
  2. Posar a hidratar la gelatina amb aigua ben freda.
  3. Barrejar la Nutella amb el formatge fins a obtenir una crema ben fina.
  4. Escalfar la llet al microones.
  5. Escórrer la gelatina i dissoldre-la a la llet, a continuació afegir-ho a la crema de xocolata i formatge i remenar.
  6. Incorporar la nata a la barreja i remenar suaument fins que quedi tot ben integrat.
  7. Abocar la barreja al motlle, allisant la superfície.
  8. Deixar a la nevera d'un dia per l'altre.
  9. Desemmotllar i decorar al gust.


dissabte, 29 de març del 2025

Calamarsons amb carxofes

 


Aquest matí ens hem llevat ben d'hora ben d'hora i hem anat cap a El Prat al partit de volei de l'Èlia. A les 11 del matí ja teníem la feina feta, 3 puntets més al sarró d'aquest equip disposat a guanyar-ho tot. 


Aprofitant que érem a El Prat hem parat a comprar unes carxofes fresques i típiques de la zona.
La recepta l'he anat improvisant sobre la marxa, ha quedat un plat exquisit que segur que repetiré una altra vegada.

Ingredients: 
  • 4 carxofes
  • 500 gr de calamarsons
  • 1 ceba
  • 2 tomacons
  • farina
  • 2 grans d'all
  • julivert
  • oli
Preparació:
  1. Netejar molt bé les carxofes vigilant que no quedin fulles dures i partir-les a octaus (si són petites a quarts). Perquè no s'oxidin, a mida que les aneu netejant, deixeu-les en un bol amb aigua i llimona.
  2. Arrebossar-les amb farina i fregir-les en abundant oli fins que quedin torradetes. Reservar en paper absorbent per eliminar l'excés d'oli.
  3. Tallar la ceba en juliana i coure amb una mica d'oli fins que es vagi caramel·litzant. Reservar.
  4. Triturar els alls amb el julivert amb una mica d'oli.
  5. Saltejar els calamarsons.
  6. Afegir la ceba, les carxofes, els tomacons ratllats i un parell de cullerades d'oli d'all i julivert als calamarsons, salpebrar i deixar coure tot junt uns 5 minuts.
  7. Servir amb unes gotes d'oli de julivert.

dimecres, 19 de març del 2025

Bomba de xocolata

 


Ahir va ser l'aniversari del Marcel i ho vam celebrar amb aquest pastís apte només per a xocolaters.


Màxima concentració per pensar el desig.


L'auto-homenatge que s'ha fet després de bufar les espelmes. Moltes felicitats!!!

Aquest patís el vaig veure a l'Instagram de l'Ada Parellada, i de seguida em va fer pensar que seria una bona opció per a l'aniversari del Marcel, així que me'l vaig baixar esperant que arribés el dia.
Amb el vídeo de l'Ada es veu molt fàcil de fer: en un pim-pam fa la massa de la base i té folrat el motlle perfectament. Però quan em vaig posar a fer-ho, a mi se m'enganxava i es trencava tota l'estona, i va ser impossible estirar la massa. Així que amb paciència vaig fer el que vaig poder perquè tot el motlle quedés cobert.
Quan va arribar l'hora de menjar el pastís, tots van dir el mateix: el pastís molt bo, però la galeta no valia res. A mi em va sembla que li faltava sucre, però com que la recepta no en portava......
Ara quan he anat a recuperar la recepta per penjar-la al blog, me n'adono que la massa portava 100 gr de sucre que jo vaig obviar. Aquí l'explicació de tot!!!!!

Ingredients:
Per a la massa:
  • 250 gr de farina
  • 150 gr de mantega ben freda
  • 20 gr cacau en pols
  • 100 gr de sucre
  • 1 ou
Pel pastís:
  • 400 ml de nata per muntar
  • 300 gr de xocolata de cobertura
  • un raig de conyac
  • 2 ous
Preparació:
De la massa:
  1. Barrejar la farina amb la mantega i anar desgranant amb les mans fins a obtenir una textura sorrenca.
  2. Afegir el cacau i el sucre i integrar-ho bé.
  3. Afegir l'ou, i amb les mans anar treballant la massafins a formar una bola.
  4. Amb l'ajuda d'un corró, estirar la massa i folrar el motlle. Abans, untar-lo amb mantega i posar-hi un paper de forn a la base.
Del pastís:
  1. Posar a escalfar la nata fins que agafi el bull.
  2. Trossejar la xocolata i abocar-hi per sobre la nata ben calenta.
  3. Quan la xocolata estigui fosa, incorporar un raig de conyac i els ous.
  4. Barrejar-ho tot i abocar-ho al motlle.
  5. Coure 30 minuts a 180 graus al forn que haurem preescalfat.
  6. Decorar al gust.


dissabte, 8 de març del 2025

Gotets de pastís de formatge amb nabius

 


Les dones som com flors,
que desitgen el sol,
que busquen la llum,
que obren els braços a la vida,
que viuen amb coratge 
malgrat les tempestes.

Joana Raspall

Aquest gotet, que si es remena adquireix una tonalitat lila, el vull dedicar a totes les dones que, dia a dia, lluitem per la igualtat i la llibertat de totes les persones. Sembla mentida que, malgrat els anys que passen, sigui tan difícil aplicar el sentit comú.

La recepta d'avui l'he tret del blog Pa amb vi i sucre, en comptes de fer un crumble he posat galeta trossejada al fons del got. Es fa ràpidament i si a casa vostre teniu un públic agraït segur que triomfareu.

Ingredients:

  • 250 gr de formatge mascarpone
  • 50 gr de nata muntada
  • 25 gr de sucre
  • 250 gr de nabius
  • 60 ml d'aigua
  • 50 gr de sucre
  • suc de mitja llimona
  • 3 galetes digestive trossejades
Preparació:
  1. Començar amb el coulis de nabius: en un cassó posar els nabius, l'aigua, el suc de la llimona i 50 gr de sucre. Deixar bullir lentament 10 minuts. Triturar i deixar refredat.
  2. Barrejar la nata amb el mascarpone i 25 gr de sucre i reservar-ho a la nevera.
  3. Muntar els gots posant una mica de galeta trossejada al fons del got, una mica de formatge, una mica de coulis, una mica de formatge, una mica de coulis i acabar amb uns nabius.

dissabte, 1 de març del 2025

Falàfel amb maionesa de safrà

 


Cada dia, després de dinar, miro el Cuines de TV3. Moltes vegades penso que faré aquells plats, però quan arriba l'hora de la veritat, me n'oblido i acabo fent sempre el mateix.
La setmana passada, la Gessamí va fer uns falàfels que em van cridar l'atenció perquè es fan amb cigrons crus posats en remull. Crec que el més difícil és recordar de posar-los a remullar dotze hores abans; després es fan molt ràpid.
Aquí us deixo enllaç al cuines on podeu veure el vídeo.

Ingredients:
  • 300 gr de cigrons secs pedrosillano (són molt menuts)
  • 2 grans d'all
  • 2 cebes tendres
  • 1 ou
  • 1 llimona
  • coriandre
  • julivert
  • comí en pols
  • sal
  • pebre
  • caiena molta
  • brins de safrà
  • oli
  • farina de cigró
Preparació:
  1. Posar els cigrons a remullar amb aigua mineral i deixar-los un mínim de 12 hores a la nevera.
  2. Escórrer-los i triturar-los amb una batedora fins que quedi una pasta sense grumolls.
  3. Tallar les cebes tendres ben petites i afegir-les al bol dels cigrons.
  4. Trinxar el coriandre i el julivert i afegir-los al bol.
  5. Ratllar els dos alls i afegir-los al bol.
  6. Especiar amb una cullerada de comí, sal, pebre i  caiena molta.
  7. Barrejar-ho tot i deixar-ho refredar 30 minuts a la nevera.
  8. Mentrestant, preparem una maionesa amb l'ou, safrà, sal, comí, raig de llimona i oli.
  9. Passats els 30 minuts, podem fer boletes amb la pasta i aplanar-les per donar forma al falàfel.
  10. Arrebossar-les amb farina de cigró i fregir-les en oli ben calent.
  11. Deixar-les sobre paper absorbent per retirar l'excés d'oli.
  12. Servir-les amb la maionesa al costat.


dimarts, 4 de febrer del 2025

Pastís de formatge, xocolata blanca i festucs

 


L'aniversari de l'Arnau sempre em fa reflexionar; ell em va donar el títol de mare, que porto amb il·lusió des de fa més de mitja vida. D'aquell dia, tan llunyà i tan proper alhora, podria explicar el que vaig fer minut a minut. Aquell nen tan esperat va néixer un dia que ningú l'esperava i va provocar un enrenou a tota la família. De tant petit que n'era, no el vaig poder conèixer fins l'endemà al matí, quan la ginecòloga, molt indignada, el va anar a buscar a la sala de nadons i me'l va posar als braços.


Per molts anys Arnau!!

L'Arnau, pel seu sant, em va demanar un pastís de festucs i jo, que sóc molt obedient, vaig voler complir amb el seu desig. El resultat va ser un fracàs total, i el pastís va acabar a les escombraries. Vaig improvisar-ne un altre amb el que tenia per casa. 
El seu aniversari em donava una segona oportunitat, i vaig buscar una altra recepta, amb tanta mala sort que, al moment de començar, me n'adono que el pastís de festucs no diu quan ni on s'han de posar els festucs, així que he tirat pel dret i els he afegit a la barreja de formatges. 
Com ja va sent habitual, el pastís ha rebut moltes queixes: que si només té gust de llimona, que no passarà a la història com el millor pastís, el millor del pastís la base de galeta...... Uns desagraïts.

Ingredients:
  • 100 gr de xocolata blanca
  • 200 gr de galetes tipus digestive
  • 500 gr de mascarpone
  • 200 gr de iogurt natural sense sucre
  • 3 ous
  • 100 gr de sucre de llustre
  • ratlladura d'una llimona
  • el suc de mitja llimona
  • 1/2 culleradeta d'essència de vainilla
  • 50 gr de festucs  i 50 més per decorar
Preparació:
  1. Cobrir la base d'un motlle desmuntable de 20 cm amb paper de forn i untar amb mantega (base i laterals)
  2. Fondre la xocolata al microones.
  3. Barrejar les galetes triturades amb la xocolata i un pessic de sal. Amb la barreja cobrir la base del motlle i els laterals i reservar a la nevera un mínim de 20 minuts.
  4. En un bol batre el mascarpone, el iogurt, els ous, el sucre, la ratlladura de llimona, el suc de llimona i l'essència de vainilla fins que quedi ben integrat.
  5. Afegir-hi els 50 gr de festucs picats a trossos grans (suposo que la recepta original havia de dir això).
  6. Abocar la mescla al motlle i coure a 140 º durant 45 minuts o fins que només quedi per quallar el centre. En el meu cas al cap de 45 minuts estava totalment cru, vaig augmentar una mica la temperatura i coure-ho 30 minuts més.
  7. Apagar el forn i deixar que es refredi totalment a dins amb la porta entreoberta.
  8. Decorar amb la resta de festucs i sucre de llustre.