Avui era un diumenge tranquil·let, sense fills ni activitats, així que hem decidit anar a comprar floretes i omplir les jardineres de primavera que ja tocava. Mentre en Jordi feia de jardiner jo he anat a preparar el dinar, tenia una col que feia dies que esperava entrar a l'olla, començo a netejar-la per fer-la bullida amb patates i de cop i volta se m'ha girat la pinça i he pensat que podia fer farcelletes. Sincerament no entenc d'on ha sortit la idea, només recordo haver-ne menjat una vegada que en va fer la meva mare i ni tan sols sé si em van agradar.
He començat a buscar receptes i de seguida m'ha agradat la proposta d'Els fogons de Can Sibina, no semblava complicada però no podia perdre temps, ja que eren les 13h i abans calia anar a comprar carn picada. Així que en un pim pam m'he calçat per anar al súper i a cuinar a contrarellotge. A les 14.30 tenia els farcellets a taula amb un resultat espectacular. De ben segur que hi repetiré un altre dia.
Ingredients:
- 1 col o 12 fulles de col
- 400 gr de carn picada meitat porc meitat vedella
- 1 ou
- 1 llesca de pa del dia anterior o una de pa de motlle
- un rajolí de llet
- 5-6 xampinyons
- 1 ceba
- 400 gr de tomàquet triturat
- 1 got de vi ranci
- farina
- un grapat d'ametlles
- sal i pebre
- oli
Preparació:
- Netejar les fulles de col i bullir-les durant 5 minuts en aigua amb sal. Deixar-les assecar sobre d'un drap de cuina net.
- En un bol posar a estovar el pa amb l'ou batut i el rajolí de llet.
- Quan el pa ja estigui tou afegir-hi la carn picada, els bolets trossejats, sal i pebre. Amassar tota la barreja fins que quedi ben remenat.
- Una vegada tinguem les fulles seques, treure'ls-hi la tija central, posar al centre una cullerada de la massa de carn i embolicar com si féssim paquetets.
- Arrebossar amb farina i fregir amb oli fins que estiguin rossos i reservar.
- Tallar la ceba ben petitona i posar-la a sofregir amb una mica d'oli.
- Quan la ceba agafi color afegir-hi el tomàquet, salpebrar i deixar que cogui.
- Afegir al sofregir un got de vi ranci i deixar evaporar l'alcohol.
- Posar un dit d'aigua a la cassola i afegir-hi els farcellets que teníem reservats. Deixar coure uns 15 minuts.
- Fer una picada amb les ametlles i abocar-la a la cassola. Acabar de coures 5 minuts i rectificar si cal de sal.