divendres, 27 de novembre del 2020

Coca de forner

 


Dimarts a la tarda, el Jordi i jo vam anar caminar, teníem pendent començar des de les xemeneies de Sant Adrià de Besós i anar cap a Badalona tot seguint el litoral. Com dic sempre, el confinament m'ha portat a descobrir la meva capacitat per caminar i nous paisatges que fins ara em resultaven desconeguts tot i tenir-los al costat de casa. Dimarts vaig descobrir que Badalona té port i un passeig marítim preciós que convida a caminar, anar amb bicicleta o fer tot tipus d'esport. Ara em queda anar-hi amb llum de dia i poder seure a fer un aperitiu en alguna terrasseta de la rambla.
A mitja caminada vam arribar al Pont del Petroli i els nas va quedar impregnat d'olor d'anís, així que vaig descobrir que la fàbrica de l'Anís del Mono està tocant a la platja. Aquí us deixo unes fotos de la caminada amb el mono i tot.




L'olor de l'anís se'm va quedar a la memòria i ahir no vaig poder evitar fer unes coques de forner amb anís que han servit per esmorzar i berenar.
La recepta és de la Mireia Carbó, i per tant l'èxit estava assegurat, aquí us deixo l'enllaç del programa Tot és possible de RAC1 on va explicar la recepta. 

Ingredients:
  • 500 gr de farina
  • 280 ml d'aigua
  • 50 gr de sucre (opcional)
  • 25 ml d'oli
  • 10 gr de llevat de forner
  • oli d'oliva per pintar la coca
  • sucre per decorar
  • anís
Preparació:
  1. En un bol barrejar la farina, l'aigua, el llevat, l'oli i el sucre (jo no n'he posat). Una vegada estigui tot barrejat deixeu reposar la massa dins del bol durant 15 minuts.
  2. A continuació, i dins del mateix bol fer uns plecs a la massa i deixar reposar 15 minuts més. Repetir el procés 4 vegades.
  3. Passat el temps fer una bola i embolicar-la amb film transparent i deixar-la reposar durant 1 hora.
  4. Passat el temps dividiu la bola en dues parts i doneu-li a cadascuna forma de coca, important posar-la a la safata de forn que prèviament haureu untat amb oli. Deixar reposar les dues coques 1 hora més.
  5. Després d'una hora pintar la coca amb oli i sucre.
  6. Coure al forn, preescalfat a 180º fins que estigui daurada. Jo l'he tingut casi una hora.
  7. Just sortir del forn pintar-la amb l'anís.







dissabte, 14 de novembre del 2020

Pastís de poma de tardor

 


Aquest matí l'hem començat amb una fantàstica excursió per Collserola amb l'Anna, la Nats i l'Àlex. Collserola ha estat un dels meus descobriments del confinament, m'agrada passejar-me pels camins, corriols, turons, fonts... desconeguts per mi després de més de mig segle vivint al costat. Si a més tens la sort de tenir un guia de luxe ja no necessito res més.

Si us dic que hem estat al Montseny cola, oi?

A la tarda hem quedat per fer un cafè-berenar a la terrassa de Can Coll-Ubia, amb totes les garanties de seguretat: a l'aire lliure, grup de 6, amb distància i mascaretes. Jo he col·laborat amb aquest pastís de poma de Recetas de esbieta que ens ha agradat molt a tots. En aquest enllaç podeu veure el video de recetas de esbieta.


Ingredients:
Per la massa:
  • 300 gr de farina
  • 140 gr de formatge tipus Philadelphia
  • 80 gr de mantega
  • 1 culleradeta de llevat tipus Royal
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 sobre de sucre de vainilla
Pel farcit:
  • 1,4 kg de pomes
  • 30 gr de mantega
  • 1 culleradeta de canyella
  • sucre al gust
  • suc de mitja llimona
Preparació:
De la massa:
  1. En un bol tamisar la farina.
  2. Afegir-hi el sucre, el llevat i la farina i barrejar-ho.
  3. Ratllar-hi la mantega, amb un ratllador gruixut i va bé arrebossar-la abans amb la farina que teniu al bol, així no rellisca.
  4. Afegir-hi el formatge i remenar-ho tot amb les mans fins que us quedi esmicolat. Sabreu que està a punt quan agafeu un grapat de molles i a l'apretar-les queden compactades en una bola.
  5. Reservar-ho a la nevera mentre prepareu el farcit.
Del farcit:
  1. Pelar i laminar les pomes, uns 2 mil·límetres de gruix. 
  2. En una paella posar la mantega a fondre.
  3. Afegir-hi les pomes, el suc de llimona, una mica de sucre i la canyella.
  4. Coure tapat fins que la poma estigui tova.
  5. Reservar. 

Muntatge del pastís:

  1. Engegar el forn a 200º, important que estigui ben calent abans de posar el pastís a dins.
  2. Folrar un motlle desmuntable amb paper de forn, untar amb mantega el fons i els laterals i empolsinar amb farina.
  3. Amb dues terceres parts de la massa i pressionat amb les mans cobrir el fons i els laterals del motlle.
  4. A continuació abocar la poma.
  5. Cobrir la superfície amb la massa restant esmicolada.
  6. Doblegar els laterals cap a dins.
  7. Coure 30 minuts al forn.
  8. Deixar refredar abans de desmotllar.




dilluns, 9 de novembre del 2020

Pastissets de canyella - Kanelbullar

 


Fa dies que tenia ganes de fer aquests pastissets de canyella i dissabte a la nit després de fer una caminada per tot Barcelona i veure a Instagram una foto d'aquests pastissets no se'm va acudir res més que ficar-me a la cuina i recordar el viatge a Estocolm de fa un any i mig.
Aquests pastissets són típics de Suècia, en diuen fer un "fika" a la pausa per prendre un cafè i una pasta tal com aquesta. 
A les 12 de la nit he tret la segona fornada, ja tenia l'esmorzar de diumenge preparat. L'endemà al matí van ser menyspreats per tothom, que si jo sóc de salat, que si em fa fàsic... Vist l'èxit vaig decidir fer paquetets i anar a fer de repartidora de Glovo a casa de cadascuna de les amigues amb qui vaig anar a Estocolm. La veritat és que va ser molt divertit, ja que picàvem al timbre dient que portàvem un paquet de Glovo i que havien de baixar a recollir-lo i cadascuna va reaccionar d'una manera diferent. A totes les cases han estat benvinguts i han volat.


La recepta és de thermomix, si ho feu sense màquina haureu de pastar a mà.

Ingredients:
Per la massa:
  • 300 ml de llet
  • 80 gr de mantega a temperatura ambient
  • 25 gr de llevat de forn
  • 550 gr de farina de força
  • 80 gr de sucre
  • mitja culleradeta de sal
Pel facit:
  • 110 gr de mantega
  • 20 gr de mantega per pintar
  • 150 gr de sucre
  • 170 gr de sucre morè
  • 2 cullerades de canyella molta
Per la cobertura:
  • 120 gr de sucre
  • 100 gr de formatge cremós tipus Philadelphia
  • 25 gr de mantega
Preparació:
De la massa:
  1. Posar al got de la thermomix la llet i la mantega i programar 3 minuts a 37º i velocitat 4.
  2. Afegir el llevat i programar 30 segons a velocitat 5.
  3. Afegir la farina, el sucre i la sal i amassar durant 4 minuts.
  4. Deixar reposar la massa dins del got tapat amb un drap fins que surti la massa pel bocal. (en el meu cas ha estat 1 hora).
  5. Col·locar la massa sobre d'una superfície enfarinada i estendre-la amb l'ajuda d'un corró fe 52 x 38 cm.
Del farcit:
  1. Fondre la mantega al microones.
  2. Afegir-hi els sucres i la canyella i remenar fins que quedi ben integrat.
  3. Repartir el farcit sobre de la massa amb una espàtula.
  4. Enrotllar com si féssim un braç de gitano i tallar rodanxes d'uns 3cm d'amplada.
  5. Col·locar els rotlles a una safata de forn folrada amb paper sulfurat. Vigilar no posar-los molt junts que sino al coure s'enganxaran.
  6. Deixar reposar 45 minuts.
  7. Fondre 20 gr de mantega al microones i pintar els pastissets.
  8. Coure al forn, preescalfat a 190º, durant 15-20 minuts.
De la cobertura:
  1. Posar tots els ingredients a la thermomix i coure 5 minuts a 37º i velocitat 2.
  2. Una vegada s'hagin tret els pastissets del forn i quan encara estiguin calents amb una cullera escampar la cobertura i deixar refredar.