diumenge, 30 de setembre del 2018

Galetes salades de formatge de cabra - Ni oblit ni perdó


Aquest matí, per sorpresa, han arribat les urnes i les paperetes en forma de galeta per commemorar l'any de l'1-O. El temps passa volant i a casa tots recordem perfectament on érem i que fèiem cada minut del 29, 30 de setembre i 1 d'octubre. 
Aquells dies van ser una barreja d'orgull, tristesa, eufòria, por, dignitat, força, emoció, nervis... tots els sentiments es van barrejar, el que vem aconseguir entre tots va ser molt gran, i vem defensar les urnes a qualsevol preu.
Recordo sortir de casa a les 5 del matí per anar cap al col·legi, era negra nit i l'helicòpter de la policia amb els seu soroll i focus ja amenaçava que no seria un dia tranquil. Quan vem arribar al col·legi estava ple de gent de totes les edats, tothom estava content, teníem un objectiu comú i sabíem que el dia se'ns faria llarg. De seguida va començar a ploure molt, vem aguantar sota l'aigua, ningú es va moure. Recodo que estàvem tres sota d'un paraigües, l'aigua anava ficant-se per tot arreu i els meus peus estaven xops i congelats. De cop i volta es va obrir un passadís i van entrar corrents les urnes dins del col·legi, va ser un moment molt emocionant, de pell de gallina!!! Quan a les 9 es va obrir el col·legi i van entrar els primers votants l'esclat d'alegria va ser immens, però al cap de poc vem començar a rebre les imatges brutals de la violència policial, no ens ho podíem ni creure!!! A partir de llavors el patiment va ser constant i fins que ben entrada la nit no vem estar tots 5 a casa no vaig estar tranquil·la.

Aquest any hi hem tornat a anar i jo tinc molt clar que ni oblit ni perdó.

La recepta de les galetes és del blog Delícies del rebost.

Ingredients:
  • 100 gr de formatge de cabra de rulo
  • 100 gr de farina
  • 1 rovell d'ou
  • 40 gr d'oli
  • 40 gr de nous picades
  • 1 cullerada de romaní
  • sal negra
Preparació:
  1. Aixafar el formatge amb una forquilla.
  2. Afegir el rovell, l'oli, les nous i el romaní. Barrejar-ho tot fins aconseguir una pasta homogènia.
  3. Afegir la farina i amassar-ho, fer una bola i deixar reposar un mínim d'una hora a la nevera.
  4. Estendre la massa sobre de paper de forn amb l'ajuda d'un corró. Deixar la massa amb mig centímetre de gruix..
  5. Escampar per sobre la sal negra i aixafar una mica amb el corró.
  6. Amb un ganivet fer tires de la mida que més us agradi.
  7. Coure al forn durant 20 minuts a 180º.
  8. Deixar refredar.




diumenge, 23 de setembre del 2018

Coca tricolor


La vida és de tots colors, dies més alegres i dies més trists. Justament ahir va ser un d'aquells que no tens ganes que arribin mai, el Joan ens va deixar després d'una llarga vida envoltat de tota la família.
El Joan sempre ha tingut un bon sentit de l'humor, en qualsevol moment, per difícil que fos, tenia una broma a punt per fer despertar una rialla. Amb mi sempre feia la conya que eren els meus sogres, jejejeje!!!
Estiguis on estiguis et trobarem a faltar i junts donarem color a la vida!!!

Aquesta coca la vaig veure al facebook ja fa anys i tenia pendent de fer-la, com em passa sovint no vaig guardar la recepta i ahir al vespre la vaig fer com em va semblar. El resultat és molt vistós, però és molt complicat posar la tapa tuti colori sobre de la base, com podeu veure jo me'n vaig sortir a mitges. Jo l'he farcida de formatge i pernil dolç, feu anar la imaginació...

Ingredients:

  • 2 bases de pasta de full, si és rectangular millor
  • pernil dolç
  • mozzarella de búfala
  • 1 pebrot vermell
  • 1 pebrot verd
  • 1 pebrot groc
  • 1 ou
Preparació:
  1. Pre escalfar el forn a 200º.
  2. En una safata de forn i coberta amb paper sulfurat estendre una base de pasta de full.
  3. A sobre de la base i deixant un dit per cada costat cobrir amb el pernil dolç i repartir rodanxes de mozzarella i reservar.
  4. Tallar els pebrots a tires d'amplada de dit, intentar que quedin el menys corbades possible.
  5. A sobre d'una altra safata i sobre del paper de forn estendre la segona base de pasta de full.
  6. Tallar a tires d'un dit de gruix i retirar-ne una de cada cantó.
  7. Col·locar la safata amb les tires verticals i posar una de les tires sobrants horitzontalment sobre de totes les altres per començar amb el trenat.
  8. Apartar tira sí tira no per sobre de la tira horitzontal i col·locar una tira de pebrot d'un color (veure foto). Tornar a col·locar les tires de pasta de full al seu lloc. Tornar a repetir l'operació apartant ara les tires que abans no s'havien mogut i una tira de pebrot d'un altre color.
  9. Anar teixint fins arribar al final, acabar amb la tira de pasta de full que teníem reservada.
  10. Ara ve el més complicat, cal posar tota la capa a sobre de la base que tenim reservada. A mi se m'ha desmuntat una mica.
  11. Tancar els laterals de la coca pujant el sobrant de la base.
  12. Pintar amb ou batut i salar una mica.
  13. Coure al forn durant 25 minuts o fins que s'hagi daurat la massa.
 Com que és complicat explicar-ho us deixo imatges del procés:

 
 


dimarts, 11 de setembre del 2018

Diada 2018 - Estrelles de patata


Justament mentre estic pujant aquesta recepta estic escoltant la radio i estic cansada de sentir que aquesta diada no representa a tots els catalans, segurament aquests que parlen tant en la seva vida s'han sentit representats per l'onze de setembre.
Visca Catalunya lliure i endavant amb la república!!!!

Aquesta recepta la vaig veure al facebook a chefclub i de seguida vaig pensar que seria el dinar del dia 11. La proposta inicial era amb julivert i cebollí, jo com que no en tenia ho vaig fer amb pernil salat.

Ingredients: (4 persones)

  • 4 patates mitjanes
  • 10 salsitxes de frankfurt (les que son primetes i de menys d'un pam)
  • 1 ou
  • pernil salat o el que us vingui de gust barrejar amb la patata
  • mozarella
  • 20 escuradents
Preparació:
  1. Rentar les patates i bullir-les amb aigua amb sal fins que estiguin cuites, uns 20 minuts en funció de la mida de la patata.
  2. Deixar refredar una miqueta per no cremar-vos, pelar-les i aixafar amb una forquilla.
  3. Afegir-hi l'ou, el pernil tallat ben menut i remenar-ho tot i reservar.
  4. Intento explicar-vos com es fa el motlle de salsitxes, tot i que amb les imatges ho entendreu millor. Tallar les salsitxes per la meitat, cada meitat obriu-la longitudinalment sense arribar al final, posar-hi un escuradents i obrir les dues parts tot formant un triangle. Per cada estrella cal fer 5 triangles com aquest.
  5. Sobre d'una safata de forn coberta amb paper de forn col·locar els triangles tot donant forma d'estrella.
  6. Emplenar cada estrella amb el puré de patata i cobrir amb mozarella.
  7. Gratinar al forn i servir.
 
 

diumenge, 9 de setembre del 2018

Pastís de mico


Avui l'Èlia fa 10 anys i ho hem celebrat fent una mica el mico amb aquest pastís. 
A finals d'agost quan ja s'anava acostant l'aniversari pretenia que li fes un pastís d'elefant, vaig buscar i tot eren pastissos de fondant, veient que no hi havia alternativa i que a mi no m'agrada el fondant la vaig convèncer dient que li faria un pastís d'algun animal i que seria sorpresa. De seguida vaig trobar aquesta cara de mico que em va semblar molt indicada per celebrar la primera dècada, aquí en teniu la cara de satisfacció.


L'anècdota divertida d'aquest aniversari ha estat a l'hora d'escollir el menú, no sabia què demanar i després de pensar una bona estona diu rissotto, la veritat és que em vaig quedar molt parada, ja que no és un menjar que fem habitualment, al cap de dos minuts diu: per cert, què és rissotto? El Jordi i jo no podíem parar de riure!!!

Ingredients pel pa de pessic:

  • 155 gr de farina
  • 90 gr de sucre morè
  • 112 gr de sucre
  • 57 gr de cacao pur
  • 3 ous
  • 3/4  de culleradeta de bicarbonat
  • 1/2 culleradeta de llevat
  • 1/4 de culleradeta de sal
  • 145 gr de mantega pomada (fora de la nevera)
  • 1 culleradeta d'extracte de vainilla
  • 60 gr de xocolata fosa i freda
  • 140 ml de buttermilk (si no en trobeu poder posar una cullerada de suc de llimona a la llet tèbia, queda com tallada)
  • 140 ml d'aigua bullint
Preparació del pa de pessic:
  1. Untar un motlle rodó d'uns 22 cm amb mantega, espolvorejar amb farina i cobrir el cul amb paper de forn.
  2. Posar a escalfar el forn, per dalt i per baix a 200º.
  3. Tamisar la farina, el cacao, el bicarbonat, el llevat i la sal i reservar.
  4. Amb l'ajut d'unes barilles elèctriques batre la mantega fins que quedi una crema fina.
  5. Afegir els sucres i batre durant 3 minuts.
  6. Sense parar de batre afegir els ous un a un.
  7. Seguir remenant i afegir-hi la vainilla, sembla com si es tallés  però torna a ajuntar-se la massa.
  8. Ara cal afegir-hi la xocolata que haurem fos i estarà freda i seguirem batent d¡fins que quedi ben integrada.
  9. A continuació afegirem la farina i la buttermilk alternativament, la farina en 3 vegades i la buttermilk en 2.
  10. Per acabar afegir l'aigua bullint i remenar fins que quedi una crema.
  11. Abocar sobre del motlle, baixar la temperatura del forn a 175º i coure entre 40 i 45 minuts. Comprovar que està cuit punxant amb un escuradents.
  12. Deixar refredar abans de desemmotllar.
Ingredients pel mico:
  • pa de pessic
  • crema pastissera amb una cullerada de cacao
  • 150 ml de nata per muntar
  • 150 gr de xocolata fondant
  • una nou de mantega
  • 2 donetes
  • 2 filipinos blancs
  • xocolata blanca (o fondant blanc)
  • regalèssia vermella per la boca
  • fideus de xocolata
  • 6 micados
  • 2 mores o lacasitos negres per fer els ulls
Preparació del mico:
  1. Donar la forma de cara de mico retallant una mica els laterals del pa de pessic.
  2. Obrir el pa de pessic per la meitat i cobrir amb una capa de crema amb cacao i tornar a tapar amb l'altra meitat.
  3. Preparar la cobertura, posar a bullir la nata líquida i abocar-la sobre de la xocolata trossejada, una vegada s'hagi fos fondre-hi una nou de mantega i deixar refredar una miqueta.
  4. Cobrir el pa de pessic amb la cobertura deixant que la xocolata s'estengui sola, no utilitzar cap ganivet ni pala.
  5. Col·locar els donetes com a orelles, jo he utilitzat uns escuradents per aguantar-los.
  6. Deixar que es refredi la cobertura i acabar de decorar la cara, jo per la boca he fos xocolata de cobertura blanca.
  7. Acabar amb els fideus de xocolata i els micados per fer els pels.

dissabte, 1 de setembre del 2018

Tomàquets farcits de carn


Ahir el dia es va llevar plujós i gris, el mar estava fosc i els nostres ànims per terra, era el darrer dia de vacances i calia recollir per marxar de S'Agaró.
Per mi fer maletes i recollir és el pitjor de tot, només per això no marxaria mai, i el que em fa més mandra és el tema del menjar. No sé com m'ho faig però sempre vaig carregada de paquets i paquetets que estan a mitges i em sap greu tirar. Així que a 12 hores de marxar tinc la nevera plena, truco a la meva germana i la convido a sopar a condició que s'acabin totes les sobres que tenim!!!
Per no quedar-nos amb gana i refugiant-me a la cuina per contrarrestar la meva depre, acabo preparant aquests tomàquets farcits per acompanyar les sobres de la nevera.

Ingredients:

  • 8 tomàquets per farcir
  • 500 gr de carn picada de porc
  • 1 ceba
  • 1 gra d'all
  • 1 got de vi negre
  • mozzarella ratllada
  • oli
  • sal
  • pebre

Preparació:

  1. Netejar els tomàquets i buidar-los bé amb l'ajuda d'una cullera i reserveu-ho per fer el sofregit.
  2. Salar els tomàquets i deixar-los cap per avall perquè deixin anar tota l'aigua sobrant.
  3. Mentrestant tallar la ceba ben petitona i sofregir amb una mica d'oli. 
  4. Afegir-hi l'all tallat ben petit i quan tot agafi color afegir la carn i deixar coure tot remenant.
  5. Abocar el vi negre i deixar evaporar el líquid.
  6. A continuació posar-hi les restes de l'interior del tomàquet, salpebrar i deixar coure fins que s'hagi begut tot el líquid. Reservar.
  7. Amb una cullera farcir els tomàquets amb el sofregit de carn i coure al forn durant 20 minuts a 180º.
  8. Cobrir amb la mozzarella i gratinar.