diumenge, 25 de març del 2018

Mandonguilles de lluç i gambes


Com ja explicava en l'entrada anterior diumenge vem celebrar l'aniversari del Marcel i el dinar previ al room escape que els reis van portar a casa pels nebots i fillols. És el segon any que els reis fan aquest regal i vist l'èxit potser ho torno a demanar l'any vinent.
Des de l'any passat que la rivalitat entre els Grumets i els Pescanova és aferrissada i estava clar que aquest any calia una revenja. Els dos equips hem lluitat de valent investigant la història del famós espia Giacomo Casanova, a contrarellotge calia sortir de la sala abans que l'equip rival i sense esgotar el temps. Els dos equips hem deixat el pavelló ben alt, ens han sobrat més de 7 minuts i els Pescanova, per poc més d'un minut de diferència, han tornat a guanyar el repte.


Els 10 participants hem estat d'acord que aquest room escape ha estat un dels més divertits dels que hem fet, la gran varietat de proves, l'ambientació, la necessitat de treball en equip i el bon rotllo dels participants han estat els factors principals. The Rombo code.

Pel que fa al dinar, el Marcel havia demanat que volia mandonguilles diferents, i vaig buscar una bona recepta de mandonguilles de peix, fins ara sempre les havia fet de carn, i la vaig trobar al blog d'Els fogons de la Bordeta. A part dels meus fills crítics van ser molt ben rebudes per la resta de començals.

Ingredients:

Mandonguilles:
  • 1 kg de lluç sense pell ni espines
  • 12 gambes
  • 2 llesques de pa de motlle (si teniu pa de pagès millor)
  • una mica de llet
  • 1 all petit
  • julivert picat
  • farina
Salsa:
  • els caps i closques de les gambes
  • 1 ceba grossa
  • 4 tomàquets de pera
  • un raig de conyac
  • una culleradeta de pasta de nyora
  • pessic de pimentó de La Vera
  • 1 fulla de llorer
  • oli
  • pell de llimona
Picada:
  • un grapat d'ametlles i avellanes torrades
  • pa torrat
  • all
  • julivert
Preparació:
  1. Per fer les mandonguilles triturar el peix junt amb la molla de pa remullada amb llet, l'all, el julivert, sal i pebre. Us quedarà una massa ben lligada.
  2. Pelar les gambes i tallar-les a bocins ben petits i afegir-les a la massa de lluç.
  3. Donar forma a les mandonguilles, enfarinar-les i fregir-les en abundant oli calent sense que es facin gaire per dins i reservar-les.
  4. Mentrestant podem anar preparant el fumet. En una cassola sofregir mitja ceba i un tomàquet tallat irregularment.
  5. Quan estigui enrossida afegir-hi els caps i les closques de les gambes, aixefar-ho bé perquè tregui la substància i deixar coure un parell de minuts.
  6. Afegir la nyora, el pimentó, el llorer i cobrir amb aigua. Deixar bullir 20 minuts.
  7. En una altra cassola ja podem començar a sofregir la mitja ceba restant amb l'oli de fregir les mandonguilles.
  8. Quan estigui rossa afegir-hi els tomàquets ratllats i deixar-ho confitar a foc baix.
  9. Posar un rajolinet de conyac, deixar evaporar i cobrir amb el fumet ben colat. Coure durant mitja hora a foc lent fins que s'hagi reduït el volum.
  10. Preparar la picada i afegir-la a la salsa deixant que s'espessseixi i agafi consistència.
  11. 5 minuts abans posar les mandonguilles i ratllar la pell de llimona per sobre.

diumenge, 18 de març del 2018

Pastís d'stracciatella


Avui hem fet un 2x1, celebrar els 22 anys del Marcel i fer el dinar i escape room que els reis van portar a la família.
El dia ha començat malament, una otitis ha fet que hagués d'anar a urgències a primera hora del matí i que per un moment em plantegés anular el dinar, però per sort els calmants han fet efecte i he pogut dedicar la resta de matí a fer de cuinera i tenir llest el dinar de celebració a l'hora en punt.
En Marcel era qui escollia el menú, però va ser poc concret, només hi havia 3 requisits: una amanida bona, unes mandonguilles diferents i un pastís de xocolata amb base de galetes. A partir d'aquí jo he preparat un pica-pica a base de braves, bombes, tigres, tartaletes i una amanida, mandonguilles de lluç i gambes i aquest pastís d'stracciatella que tothom ha trobat boníssim (crec que és la primera vegada que faig un pastís i tothom en menja!!!).
I aquí teniu l'amfitrió orgullós del seu pastís i les seves espelmes.


Per molts anys Marcel!!!!

Aquest pastís és fàcil de fer però al tenir tres capes cal fer-ho en tres etapes. La recepta és de Misthermorecetas. Jo l'he fet amb thermomix, però és pot fer igual amb una picadora i unes barnilles elèctriques.


Ingredients:

Base:
  • 250 de galetes maria o digestive
  • 120 gr de mantega
  • 30 gr de cacao pur en pols
Mousse:
  • 8 fulles de gelatina
  • 100 ml de llet
  • 500 gr de nata per muntar
  • 200 gr de sucre
  • 500 gr de iogurt grec d'scracciatella (4 iogurts)
  • 100 gr d'encenalls de xocolata (jo he tallat la xocolata a trossets ben petits)
Cobertura:
  • 150 ml de nata per muntar
  • 200 gr de xocolata de fondre
  • 40 gr de mantega
Preparació:
Base:
  1. Posar les galetes al got de la thermomixi programar 10 segons a velocitat progressiva 5-7-10. Podeu fer el mateix en una picadora.
  2. Afegir la mantega i el cacao i programar 2 minuts a 50º i velocitat 3. Sense thermomix foneu la mantega al microones i barregeu amb les galetes i el cacao.
  3. Cobrir la base d'un motlle desmuntable de 23 cm i reservar al microones.
Mousse:
  1. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
  2. Escalfar la llet al microones durant 50 segons.
  3. Escórrer la gelatina i dissoldre-la amb la llet calenta. Reservar i deixar refredar.
  4. Posar la papallona a la thermomix, afegir-hi la nata i el sucre i muntar-la a velocitat 3 i 1/2 sense temps, vigileu no us passeu de temps i us surti mantega. Si no teniu thermomix munteu-la amb unes barnilles elèctriques. No cal que quedi molt dura.
  5. Afegir els iogurts i seguim muntant, 10 segons a velocitat 3.
  6. Quan la llet amb la gelatina estigui temperada afegir-la a la barreja anterior i programar 10 segons a velocitat 3.
  7. Retirar la papallona, afegir-hi els encenalls de xocolata i barrejar suaument  amb una espàtula.
  8. Afegir la mescla al motlle amb la base de galetes i deixar a la nevera un mínim de 6 hores.
Cobertura:
  1. Escalfar la nata a la thermomix 4 minuts a 100º i velocitat 1.
  2. Afegir la xocolata tallada a trossets junt amb la mantega i programar 1 minut a velocitat 4.
  3. Cobrir el pastís amb aquesta crema i deixar refredar a la nevera.

dilluns, 5 de març del 2018

Calçot de gitano


Ahir vem fer la tradicional calçotada a Castellbell i el Vilar amb tota la colla. Des de fa 25 anys que mai l'hem deixat de fer, la colla s'ha anat ampliant a mesura que hem anat tenint fills i ara ja en som una quarantena, entre tots els anys hem cremat més de 20.000 calçots!!!!!.
Cada any els calçotets majors tenen la responsabilitat d'organitzar tota la jornada, compra dels calçots, la carn, la beguda, el pica-pica, la llenya... fins i tot s'organitza alguna activitat per fer conjuntament tots a la plaça.
Aquest any se'ls havia passat per alt que calia fer festa grossa, i sense que ningú sabés res amb en Jordi vem preparar un room escape a l'aire lliure. Amazon va fer arribar una caixa que contenia tots els estris imprescindibles per poder fer una gran celebració, però abans calia desxifrar alguns enigmes per poder obrir els diferents cadenats. Tant grans com petits van disfrutar de l'activitat i fent servir la lògica entre tots vem aconseguir obrir la caixa tancada amb 13 cadenats, un per família, que contenia les espelmes i els calçots de gitano.

Aquí us deixo algunes fotografies:












El calçot gitano és un braç farcit de crema pastissera i cobert amb xocolata blanca, una part amb colorant verd. El més complicat va ser com imitar les arrels del calçot, després de donar moltes voltes vaig trobar aquestes xuxes blanques que embrutant-les amb colacao van agafar color de sorra.

Ingredients:
  • 3 ous
  • 105 gr de sucre
  • 105 gr de farina
  • crema pastissera, podeu veure la recepta aquí
  • xocolata blanca
  • colorant verd
  • xuxes blanques
  • colacao 
Preparació:
  1. Batre els ous i el sucre fins que quedi ben espès, uns 4 minuts.
  2. Afegir la farina i seguir batent.
  3. Cobrir una safata de forn amb paper sulfuritzat i abocar la mescla anterior.
  4. Coure al forn, preescalfat a 180° dalt i baix, durant 10 minuts.
  5. Treure del forn i enrotllar amb el mateix paper sulfurat i deixar refredar.
  6. Cobrir amb la crema pastissera i enrotllar.
  7. Fondre la xocolata blanca al microones. Separar una tercera part i tintar-la amb unes gotes de colorant verd.
  8. Cobrir el braç amb les xocolates.
  9. Col·locar les arrels a una punta.
  10. Fer l'efecte terra amb el colacao.
  11. Deixar refredar la xocolata fins que quedi dura.