dimarts, 17 de novembre del 2009

Massini


El dia del meu aniversari no sé per quin motiu se'm va ficar al cap que volia fer un Massini de postres. La veritat és que no era el millor dia per fer aquest pastís, ja que també havia de fer els panellets i els canelons però la meva tossuderia va poder més i a les 9 del vespre trucava a la Carme (mare de la meva cunyada i una gran pastissera) perque em passés la recepta.
El resultat un fracàs: se'm va cremar el pa de pessic, no va sortir bé la gema, la presentació nefasta... sort que estava molt bo de gust i que ho celebràvem en família.
Em va quedar el cuquet del Massini i aquest dissabte que tenia convidats a sopar uns pares del Cau vaig tornar-ho a intentar i ara sí que es pot publicar.
De la recepta original he substituit el pa de pessic pel que em va ensenyar la Mireia Carbó per fer les mones, tot i que s'assembla molt al de la Carme però no em podia arriscar una segona vegada a cremar-lo.

En Jordi em va comprar un aro metàlic que em va anar molt bé per fer les diferents capes i que quedessin totes iguals.
Com podreu comprovar l'elaboració d'aquest pastís és entretinguda i cal pendre-s'ho en calma. Ja vaig començar el dijous i el vaig acabar el dissabte.

Pa de pessic
Ingresients:
  • 3 rovells d'ou
  • 1 ou sencer
  • 50 gr de sucre
  • ratlladura de llimona

  • 80 gr de farina
  • 20 gr de farina de blat de moro (Maizena)
  • 30 gr d'ametlla en pola

  • 3 clares d'ou
  • 80 gr de sucre

Preparació:

  1. Bateu les clares amb les varilles elèctriques i quan comenci a fer brumera afegir-hi el sucre a poc a poc fins arribar a pun de neu.
  2. A part bateu els rovells amb l'ou, el sucre i la ratlladura de llimona també amb les varilles elèctriques fins que quedi ben esponjat. Ha de quedar blanquinós i triplicar el volum.
  3. Barrejar lleugerament els rovells batuts a les clares i seguidament afegir-hi les farines.
  4. Untar un motlle rodó amb mantega i espolvorejar amb farina.
  5. Posar-hi la pasta i coure-ho al forn, prèviament escalfat, a 180º durant 25 minuts . Només amb escalfor per baix.
  6. Deixar-ho refredar d'un dia per l'altre.

Gema

Ingredients:

  • 3 ous
  • sucre (el mateix pes que el dels ous amb closca)
  • gotes de suc de llimona

Preparació:

  1. Pesar en una balança els ous amb closca.
  2. pesar el mateix pes dels ous en sucre.
  3. En un cassó, barrejar els ous amb el sucre i el suc de llimona.
  4. Coure-ho a foc suau sense parar de remenar fins aconseguir una crema, quan faci dos xup-xups.
  5. Abocar-ho ràpidament sobre el marbre perque es refredi i anar-ho remenant amb un ganivet o espatula.
  6. La gema es pot guardar fins a 8 dies a la nevera.

Almívar

Ingredients:

  • 100 gr de sucre
  • 100 ml d'aigua
  • gotes de suc de llimona
  • rajolí de Contreau

Preparació:

  1. Coure l'aigua, el sucre i les gotes de suc de llimona durant 5 minuts a foc viu i sense remenar.
  2. Fora del foc afegir-hi el Cointreau.

Nata

Ingredients:

  • 500 ml de nata per muntar
  • sucre de llustre

Preparació:

  1. Posar un bol al congelador durant una estoneta.
  2. Quan sigui ben fred posar-hi la nata líquida i amb l'ajuda de les varilles elèctriques muntar-la.
  3. Quan quasi està afegir-hi sucre de llustre al gust i acabar de muntar.

Nata trufada

Ingredients:

  • 500 ml de nata per muntar
  • 125 gr de xocolata de cobertura
  • sucre de llustre

Preparació:

  1. Desfer la xocolata al microones o al bany maria.
  2. Muntar la nata com he explicat abans.
  3. Quan quasi està muntada afegir-hi la xocolata i el sucre de llustre i acabar de muntar-la.

Muntatge del pastís

  1. Partir el pa de pessic en dos.
  2. Amb l'ajuda d'un pinzell empapar les dues mitats amb l'almívar.
  3. Fer una capa ben gruixuda de nata i posar-ho al congeldor durant una estona perque prengui.
  4. Fer una segona capa amb la nata trufada.
  5. Posar-ho al congelador una estoneta.
  6. Posar l'altra capa de pa de pessic i amb l'ajuda d'una espàtula cobrir-lo amb la gema.
  7. Decorar al gust.
  8. Jo l'he tingut al congeldor fins 3 hores abans del sopar.

6 comentaris:

  1. Sort que el vas repetir, perquè a la segona vegada t'ha quedat perfecte!!! Porta molta feina i té moltes elaboracions diferents, però el resultat sempre recompensa l'esforç, oi?
    Entre la yema, la nata, la trufa i l'almívar ha de ser un pastís digne de Festa Major. Per l'aniversari de l'any que ve ja saps què faràs, je je je... :)

    ResponElimina
  2. Un pastís de luxe. T' ha quedat molt bé. Ja veig que porta molt feina, però el resultat ´s espectacular.
    ptns

    ResponElimina
  3. Allò que diuen que a la tercera va la vençuda, no s'ha complert amb tu, eh?. Amb dues vegades, n'has tingut prou per fer un pastís espectacular!.

    ResponElimina
  4. Per molts anys Cristina!! I felicitats per aquest pastís!! Com tu dius, porta molta feina, i el resultat s'ho val!
    T'ha quedat espectacular!
    Petons!

    ResponElimina
  5. Abans de res felicitas per l'aniversari i pel pastís!
    Realment el pastís és entretingut de fer però és digne de les millors pastisseries, eh!!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  6. Ens treiem el barret davant teu, t'ha quedat fantàstic, a veure si ens animem a fer-lo!

    ResponElimina