Ahir a la tarda en Jordi, en Marcel i jo ens vam arremengar les mànigues i ens vam posar a fer els panallets.
Cada any els feia amb la recepta de la meva mare, però el divendres passat vaig anar a un taller de panallets de la Mireia Carbó que feia al Caprabo de l'Illa i com que em va agradar molt i em va semblar més fàcil que la meva recepta els he fet seguint les seves instruccions.
Una de les coses que he après és a enganxar els pinyons. Cada any acabava posant els pinyons un a un i deia que no en faria mai més. La lliçó de la Mireia m'ha anat molt bé i com ella deia s'enganxen solets un al costat de l'altre.
Aquest any n'he fet de pinyons, ametlles, xocolata, coco, maduixa, cafè, llimona i codonyat. A mi m'han agradat molt els de llimona, no n'havia fet mai i els he trobat molt fins.Ingredients pel massapà:
- 1/2 kg de farina d'ametlla
- 1/2 kg de sucre de llustre
- 100 ml d'aigua
Preparació:
- En un bol barrejar la farina i el sucre fins que quedi bén desfet, sense grumolls.
- Afegir-hi l'aigua i treballar-ho fins aconseguir que quedin tots els ingredients integrats i no s'enganxi a les mans.
- Fer una bola, embolicar-la amb film transparent i deixar-la reposar a la nevera un mínim de 30 minuts. Jo ho vaig fer d'un dia per l'altre.
- Sobre del marbre fer un xurro i dividir-lo en tantes parts com diferents tipus de panellets volgueu fer. D'aquesta manera la quantitat que us en sortiran de cada tipus serà la mateixa.
- Una vegada fets tots els panellets coure'ls per separat a 250º amb el gratinador durant 3 o 4 minuts.
Panellets de pinyons:
- Massa mare
- Pinyons
- Ou
- Fer un xurro amb la massa mare, partir-lo en unitats d'uns 2cm i mig i fer una boleta amb cada un.
- Una vegada estan fetes totes les boletes cal untar-se la ma amb ou, agafar la boleta, amb les mans untar-la amb l'ou i agafar un bon grapat de pinyons i fregar les mans amb la bola i els pinyons i s'aniran enganxant solets.
- Abans de coure'ls pintar-los amb ou.
- Si us sobren pinyons, com que queden molt empastifats d'ou els podeu rentar amb aigua i posar-los al forn a torrar. Jo els he afegit a l'amanida.
Panellets d'ametlla:
- Massa mare
- Ametlles trossejades
- Ou
- El procediment és el mateix que el dels pinyons, evidentment canviant els pinyons per l'ametlla. Jo els hi he donat forma de croqueta.
Panellets de xocolata:
- Massa mare
- Xocolata de cobertura
- Afegir a la massa mare una culleradeta de xocolata de cobertura fosa.
- Barrejar bé la massa i fer el xurro i les boletes igual com amb els de pinyons.
- Donar la forma que es vulgui.
- Aquest tipus no cal pintar amb ou.
Panellets de coco:
- Massa mare
- Coco ratllat
- Ou
- Afegir a la massa mare una culleradeta de coco ratllat.
- Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
- Donar forma de piràmide i arrebossar amb coco.
- Una vegada cuit he sucat la punteta amb la xocolata fosa que m'ha sobrat.
Panellets de maduixa:
- Massa mare
- Melmelada de maduixa
- Ou
- Afegir una cullerada de melmelada de maduixa a la massa mare.
- Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
- Jo he aixefat una mica la boleta i al centre he posat una miqueta de melmelada per donar una mica de color.
- Pintar amb ou abans d'enfornar.
Panellets de cafè:
- Massa mare
- Cafè molt
- Afegir una culleradeta de cafè molt a la massa mare.
- Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
- Fer un cilindre i amb l'ajut d'un ganivet fer un tall perquè sembli un gra de cafè.
- No cal pintar amb ou.
Panellets de llimona:
- Massa mare
- Pell de llimona
- Suc de llimona
- Ou
- Sucre de llustre
- Afegir una culleradeta de pell de llimona ratllada molt fina i unes gotes de suc de llimona a la massa mare.
- Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
- Donar forma de cub i pintar amb ou.
- Al sortir del forn els hi he tirat sucre de llustre per sobre.
Panellets de codonyat:
- Massa mare
- Codonyat
- Ou
- Fer un xurro més gruixut que en els casos anteriors.
- Fer-hi un tall horitzontal que permeti obrir el xurro i posar-hi una tira de codonyat.
- Tapar i rodar una mica per fer el xurro una miqueta més prim.
- Untar el xurro amb ou i coure'l sencer.
- Una vegada fora del forn tallar-lo a rodantxes.
Quin goig de safata!! De ben segur que no en devia quedar ni un!! :)
ResponEliminaJo aquest any també he variat. Vaig fer la recepta de la Ruscalleda que van encantar a tothom! :)
Petons!
Em sembla una safata espectacular!, realment, el massapà autentic és això: prpporcions iguals de farina d'ametlla i sucre i l'aigua justeta que faci lligar la massa.FELIÇ CASTANYADA!!!
ResponElimina