dissabte, 31 d’octubre del 2009

Panellets


Ahir a la tarda en Jordi, en Marcel i jo ens vam arremengar les mànigues i ens vam posar a fer els panallets.
Cada any els feia amb la recepta de la meva mare, però el divendres passat vaig anar a un taller de panallets de la Mireia Carbó que feia al Caprabo de l'Illa i com que em va agradar molt i em va semblar més fàcil que la meva recepta els he fet seguint les seves instruccions.
Una de les coses que he après és a enganxar els pinyons. Cada any acabava posant els pinyons un a un i deia que no en faria mai més. La lliçó de la Mireia m'ha anat molt bé i com ella deia s'enganxen solets un al costat de l'altre.
Aquest any n'he fet de pinyons, ametlles, xocolata, coco, maduixa, cafè, llimona i codonyat. A mi m'han agradat molt els de llimona, no n'havia fet mai i els he trobat molt fins.


Ingredients pel massapà:
  • 1/2 kg de farina d'ametlla
  • 1/2 kg de sucre de llustre
  • 100 ml d'aigua

Preparació:

  1. En un bol barrejar la farina i el sucre fins que quedi bén desfet, sense grumolls.
  2. Afegir-hi l'aigua i treballar-ho fins aconseguir que quedin tots els ingredients integrats i no s'enganxi a les mans.
  3. Fer una bola, embolicar-la amb film transparent i deixar-la reposar a la nevera un mínim de 30 minuts. Jo ho vaig fer d'un dia per l'altre.
  4. Sobre del marbre fer un xurro i dividir-lo en tantes parts com diferents tipus de panellets volgueu fer. D'aquesta manera la quantitat que us en sortiran de cada tipus serà la mateixa.
  5. Una vegada fets tots els panellets coure'ls per separat a 250º amb el gratinador durant 3 o 4 minuts.

Panellets de pinyons:

  • Massa mare
  • Pinyons
  • Ou
  1. Fer un xurro amb la massa mare, partir-lo en unitats d'uns 2cm i mig i fer una boleta amb cada un.
  2. Una vegada estan fetes totes les boletes cal untar-se la ma amb ou, agafar la boleta, amb les mans untar-la amb l'ou i agafar un bon grapat de pinyons i fregar les mans amb la bola i els pinyons i s'aniran enganxant solets.
  3. Abans de coure'ls pintar-los amb ou.
  4. Si us sobren pinyons, com que queden molt empastifats d'ou els podeu rentar amb aigua i posar-los al forn a torrar. Jo els he afegit a l'amanida.

Panellets d'ametlla:

  • Massa mare
  • Ametlles trossejades
  • Ou
  1. El procediment és el mateix que el dels pinyons, evidentment canviant els pinyons per l'ametlla. Jo els hi he donat forma de croqueta.

Panellets de xocolata:

  • Massa mare
  • Xocolata de cobertura
  1. Afegir a la massa mare una culleradeta de xocolata de cobertura fosa.
  2. Barrejar bé la massa i fer el xurro i les boletes igual com amb els de pinyons.
  3. Donar la forma que es vulgui.
  4. Aquest tipus no cal pintar amb ou.

Panellets de coco:

  • Massa mare
  • Coco ratllat
  • Ou
  1. Afegir a la massa mare una culleradeta de coco ratllat.
  2. Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
  3. Donar forma de piràmide i arrebossar amb coco.
  4. Una vegada cuit he sucat la punteta amb la xocolata fosa que m'ha sobrat.

Panellets de maduixa:

  • Massa mare
  • Melmelada de maduixa
  • Ou
  1. Afegir una cullerada de melmelada de maduixa a la massa mare.
  2. Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
  3. Jo he aixefat una mica la boleta i al centre he posat una miqueta de melmelada per donar una mica de color.
  4. Pintar amb ou abans d'enfornar.

Panellets de cafè:

  • Massa mare
  • Cafè molt
  1. Afegir una culleradeta de cafè molt a la massa mare.
  2. Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
  3. Fer un cilindre i amb l'ajut d'un ganivet fer un tall perquè sembli un gra de cafè.
  4. No cal pintar amb ou.

Panellets de llimona:

  • Massa mare
  • Pell de llimona
  • Suc de llimona
  • Ou
  • Sucre de llustre
  1. Afegir una culleradeta de pell de llimona ratllada molt fina i unes gotes de suc de llimona a la massa mare.
  2. Treballar bé la massa i fer el xurro i les boletes.
  3. Donar forma de cub i pintar amb ou.
  4. Al sortir del forn els hi he tirat sucre de llustre per sobre.

Panellets de codonyat:

  • Massa mare
  • Codonyat
  • Ou
  1. Fer un xurro més gruixut que en els casos anteriors.
  2. Fer-hi un tall horitzontal que permeti obrir el xurro i posar-hi una tira de codonyat.
  3. Tapar i rodar una mica per fer el xurro una miqueta més prim.
  4. Untar el xurro amb ou i coure'l sencer.
  5. Una vegada fora del forn tallar-lo a rodantxes.

2 comentaris:

  1. Quin goig de safata!! De ben segur que no en devia quedar ni un!! :)
    Jo aquest any també he variat. Vaig fer la recepta de la Ruscalleda que van encantar a tothom! :)
    Petons!

    ResponElimina
  2. Em sembla una safata espectacular!, realment, el massapà autentic és això: prpporcions iguals de farina d'ametlla i sucre i l'aigua justeta que faci lligar la massa.FELIÇ CASTANYADA!!!

    ResponElimina