dijous, 4 de setembre del 2025

Lasanya d'estiu

 


 L'Arnau i el Marcel formen part de l'associació organitzadora de la festa major de Gaüses. Com cada any, han dedicat moltes hores perquè tot sortís a la perfecció i que el poble s'omplís d'activitats per a tots els gustos: bingo musical, teatre, havaneres, concerts, sopar popular.....

Aquest any ha estat un èxit, feia temps que no veia la plaça tan plena de gent de totes les edats i gaudint de la festa. Des d'aquí el meu agraïment a tots aquests joves que s'hi deixen la pell perquè tot surti bé, malgrat la calor, el cansament i els imprevistos d'última hora. Sou molt grans!

Malauradament, mentre tot el poble estava sopant a la plaça, dues persones encaputxades van entrar a diverses cases. Aquest fet va provocar que s'hagués de suspendre l'actuació del DJ i que, a les quatre de la matinada es donés per finalitzada la festa. 

Tots els biquinis que s'havien de vendre de matinada van acabar a casa nostra, juntament amb un tàper ple de pernil dolç. Durant uns quants dies hem estat repartint i menjant biquinis amb tothom, i amb el pernil dolç he fet de tot: croquetes, truites, entrepans, amanides.... i aquesta lasanya freda per passar la calor.


Aquí us deixo la recepta que vaig fer jo amb el que tenia a casa, no poso quantitats ja que ho vaig anar improvisant. Com podeu imaginar de pernil dolç n'estava ple.

Ingredients:

  • Plaques de lasanya
  • Pernil dolç
  • Tonyina
  • Enciam
  • Olives
  • Ous durs
  • Surimi
  • Salsa rosa
  • Maionesa
Preparació:
  1. Tallar a dauets el pernil dolç, els ous durs (reservar unes rodanxes per decorar), el surimi, les olives i l'enciam.
  2. Barrejar els ingredients anteriors amb la tonyina i la salsa rosa i reservar.
  3. Coure les plaques de lasanya seguint les indicacions del paquet. Jo en vaig fer servir unes que només calia deixar en remull durant 20 minuts.
  4. Muntar la lasanya intercalant les làmines escorregudes amb una bona capa de farcit. Acabar amb maionesa i decorar al gust.
  5. Servir ben freda.

dimarts, 2 de setembre del 2025

Tatín de tomàquet

 


Aquestes vacances he cuinat cada dia, però si mireu el blog sembla que la meva cuina hagi estat tancada. La veritat és que m'ha fet molta mandra treure l'ordinador de la bossa. Va arribar a Gaüses a principis d'agost i s'ha passat tots els dies tancat dins d'un armari. Desconnexió total!!!

Al tornar a Barcelona, l'ordinador ha recuperat el seu lloc i sembla que de mica en mica tot torna a la rutina.

Ahir a la tarda, amb la nevera pràcticament buida i una mica d'avorriment, em vaig posar a pensar què podia cuinar. Tenia uns tomàquets fantàstics que havia collit a l’hort de la Irene, a Camallera, i feia dies que tenia al cap fer una tatin de tomàquets. Buscant receptes per internet, vaig trobar una versió amb Thermomix que m'anava perfecte perquè tenia tots els ingredients, excepte l’alfàbrega (que segur que hauria quedat més bona, però igualment deliciosa).

Tot i que jo la recepta és amb thermomix, us asseguro que no cal. La massa brisa la podeu comprar feta, o barrejar tots els ingredients i amassar una miqueta.

Ingredients:

Per a la massa:

  • 200 gr de farina
  • 100 gr de mantega a trossets
  • 65 ml d'aigua molt freda
  • sal
Per al farcit:
  • 350 - 360 gr de tomàquets madurs
  • 20 ml d'oli d'oliva
  • 1 gra d'all
  • 30 gr de sucre morè (jo ho vaig fer amb sucre blanc)
  • 8 fulles d'alfàbrega
  • 1 culleradeta d'orenga seca
  • sal
  • pebre
  • mostassa
Preparació:

De la massa:
  1. Barrejar tots els ingredients i programar 20 segons a velocitat 6. (si no teniu thermomix barregeu amb les mans fins a formar una bola)
  2. Formar una bola, embolicar-la amb film i deixar reposar un mínim de 30 minuts a la nevera.
Del farcit:
  1. Tallar els tomàquets a rodanxes primes i reservar.
  2. Preescalfar el forn a 200º i untar amb oli un motlle d'uns 28 cm de diàmetre.
  3. Al got de la thermomix o d'una picadora, posar l'oli, la sal, l'all, l'alfàbrega, l'orenga, la sal i el pebre i triturar, 10 segons a velocitat 7.
  4. A la base del motlle escampar-hi la mescla anterior, ajudeu-vos amb una espàtula perquè quedi ben repartit.
  5. A continuació repartir les rodanxes de tomàquet començant des del centre i cobrint tota la base fent diferents capes.
  6. Estirar la massa amb l'ajuda d'un corró i untar-la amb mostassa.
  7. Col·locar la massa sobre dels tomàquets, la part de la mostassa tocant-los. Baixar la massa pels cantons del motlle i punxar amb una forquilla la massa per evitat que s'infli.
  8. Coure entre 20 i 25 minuts al forn.
  9. Deixar refredar una mica abans de desmotllar.