dimarts, 23 d’abril del 2019

Llibrets de patata amb pernil salat i formatge de cabra


Que tingueu un feliç Sant Jordi!!!! 

Nosaltres aquest any l'hem celebrat amb aquests "llibrets de patata" farcits de pernil salat i formatge de cabra que estaven molt bons.
Les patates les he cuit amb sal al forn tal i com he vist que ho fa el Marc Ribas a TV3, la propera vegada les deixaré més estona ja que han quedat un pel crues.

Ingredients:
  • patates
  • pernil salat
  • formatge de rulo de cabra
  • farina
  • ous
  • farina de galeta
  • sal gruixuda
  • oli per fregir
Preparació:
  1. Rentar les patates i sense treure'ls-hi la pell posar-les en una safata de forn cobertes de sal gruixuda.
  2. Coure al forn 45 minuts.
  3. Treure les patates de la sal i pelar-les.
  4. Fer rodanxes de mig centímetre de gruix i per parelles farcir-les de pernil salat talladet menut i un tros de formatge de cabra.
  5. Arrebossar amb farina, ou i farina de galeta.
  6. Fregir en oli abundant.




dilluns, 22 d’abril del 2019

Mones 2019 - Temperar xocolata


Aquest any m'he passat la setmana santa remenant xocolata i amb el termòmetre mesurant la temperatura. La culpa de tot això la té la Teresa, la setmana passada vaig anar a un taller de mones que va fer a la delegació de thermomix i em va deixar uns motlles per practicar amb la xocolata i com a bona alumna no podia fallar. M'ho he passat molt bé fent gallines, ous, jocs... però també he patit molt a l'hora de desemmotllar i d'enganxar les peces, n'he trencat unes quantes. Està clar que he de seguir practicant per fer-ho tan bé com la mestra.

Aquí us deixo unes fotos d'algunes de les que he fet.


Per diumenge de Pasqua a casa, la gallina i els ous estan sobre d'un pastís de taronja amb cobertura de xocolata.


Per la Rita i el Marcel que són artistes una paleta de pintor amb els colors fets amb xocolata blanca amb colorants.


Per l'Arnau i l'Èlia que ha anat a Castiel, un joc de taula.

Per temperar la xocolata cal tenir paciència, primer fondre-la per pujar la temperatura, després fer-la baixar i per acabar tornar a pujar uns graus. Fent-ho així quedarà una figura ben lluent.

Figura de xocolata negra:
  • 250-300 gr de xocolata negra per fondre (us recomano la xocolata Belcolade, la compro per Amazon)
  • 10 gr de mantega de cacao en pols Mycryo ( uns 5 grams per cada 100 de xocolata)
  • motlles per xocolata
  • termòmetre
Preparació:
  1. Posar la xocolata en un bol i fondre-la al microones. Posar poca estona i treure-la, remenar-la i controlar la temperatura, hem d'aconseguir que arribi entre els 45 i 50º.
  2. Ara hem de fer baixar-la fins als 28-29º, per això afegir un grapat de perles de xocolata i anar remenant tot controlant la temperatura, cal tenir paciència. Si es vol es pot posar a dins d'un bol amb aigua freda tot vigilant que no entri cap gota d'aigua.
  3. Quan s'hagi arribat a la temperatura afegir la mantega de cacau, remenar i ara cal que pugem la temperatura a 31-32º, posar al microones uns segons, de seguida agafa temperatura i no ens podem passar.
  4. Ara ja podem anar omplint els motlles, si és un pla (estil paleta o parxís, omplim el motlle i el deixem refredar unes quantes hores abans de desemmotllar, si el que hem de fer és una figura que va buida cal que omplim el motlle, comprovar que tot el fons està cobert per la xocolata i deixar refredar cap per avall sobre d'un paper sulfurat.
  5. Una vegada està ben fred arriba un dels moments crítics, desemmotllar. Pel parxís i la paleta de pintar no he tingut cap problema, posar-ho cap per avall i ha sortit sol. En aquests casos només caldrà decorar i ja tenim la mona preparada per embolicar. En el cas de les figures cal vigilar més, les parets són més primes i qualsevol força les pot trencar. Paciència!!!!
  6. Per enganxar les figures posar sobre d'una planxa metàl·lica que estigui una mica calenta i ràpidament encarar les dues parts i deixar refredar. 
Per la xocolata blanca i la de llet el procediment és el mateix, només canvia la temperatura: màxima 40.45º, baixa 27-28º i tornar a pujar a 30-31º.