diumenge, 25 de febrer del 2018

Cuetes de "RAP" a la marinera - Llibertat d'expressió


Aquests mesos no dono l'abast amb les entrades reivindicatives, avui toca a la llibertat d'expressió. Aquesta setmana hem vist com condemnaven un músic, retiraven una obra d'una exposició i prohibien un llibre, avui són ells i demà podem ser nosaltres, d'això se'n diu censura!!!
Tot i que sóc poc amant de la música rap i no agradar-me gens la cançó de Valtonyc em sembla indignant que algú pugui anar a la presó per fer una cançó. A qui no li agradi que no l'escolti!!!


Espero que ningú s'ofengui per aquestes cues de RAP a la marinera que he anat improvisant amb el que tenia per casa, a mi m'han semblat boníssimes, us deixo la recepta per si algú té ganes de fer-la amb tota llibertat. 

Ingredients:
  • 5 cuetes de rap ( o a talls)
  • cloïses
  • farina
  • fumet de peix
  • 1 ceba
  • 2 tomàquets madurs
  • 1 gra d'all
  • 1 got de vi blanc (jo no tenia i vaig posar cervesa)
  • oli d'oliva
  • sal
  • pebre
  • pebre vermell dolç
  • julivert
Preparació:
  1. Posar les cloïsses en aigua amb sal per tal que deixin anar la sorra que puguin tenir.
  2. Enfarinar lleugerament les cues de rap i fregiu-les a la cassola amb una mica d'oli i reservar.
  3. En la mateixa cassola sofregir la ceba tallada ben petitona.
  4. Quan comenci a agafar color afegir-hi el tomàquet ratllat i l'all tallat a làmines fines. Deixar que vagi coent a foc lent.
  5. Afegir el vi i deixar que s'evapori l'alcohol a foc fort.
  6. Incorporar el rap que tenim reservat, mig cobrir amb el fumet de peix i deixar uns 5 minuts fent xup-xup.
  7. Rectificar de sal i pebre si cal.
  8. Posar-hi les cloïsses ben esbandides i quan estiguin obertes escampar-hi el julivert tallat petitó per sobre i ja ho podem portar a taula.
Si us ve de gust podeu fer una picada, posar-hi musclos, gambes ..... Cadascú és lliure de fer-la com més li plagui.


divendres, 23 de febrer del 2018

Braç de gitano de sobrassada, mel i pinyons


Dissabte passat El Brugui va obrir les portes a uns pesats que es van convidar, per ser sincera he de reconèixer que no tots tenen tan morro, fins i tot van exigir el menú, volien TAPES!!!
La confiança fa fàstic i això d'anar a sopar molts dissabtes a Lluïsos de Gràcia té les seves avantatges i els seus inconvenients, de l'últim en va sortir aquest sopar a casa nostra, que em va tenir enfeinada durant cinc dies seguits, havia de deixar el llistó ben alt i crec que ho vaig aconseguir. Aquí us deixo un petit tastet.


Misteriosament a la taula hi va aparèixer una caixa tancada amb un cadenat i les ampolles de vi tenien uns símbols estranys, en Jordi i jo vem mirar a l'Àlex, segur que ell sabia alguna cosa, i entre tots vem aconseguir desxifrar els codis per poder-la obrir. De dins la caixa va sortir un val per un taller de cuina a l'escola de la Mireia Carbó, ole ole!!!!! 

Preparar tapes per tantes persones és entretingut i cal estar ben organitzat, si ho deixes tot pel final segur que no te'n surts, així que vaig anar avançant feina i congelant tot el que era possible. Una de les receptes que vaig trobar al blog Ana en la cocina és aquest braç de gitano salat que podia deixar fet al congelador i a l'últim moment descongelar per tallar i servir.
Jo la vaig fer sense thermomix, però també poso la recepta per si a algú li interessa.

Ingredients:
Pa de pessic:
  • 2 ous
  • 40 gr de sucre
  • 60 gr de farina
  • 1 pessic de sal
Pel farcit:
  • 200 gr de sobrassada
  • 50 gr de mel
  • 25 gr de pinyons
Preparació:
Pa de pessic:
  1. Amb unes varetes elèctriques batre els ous i el sucre, ha de quedar una massa espessa i blanquinosa.
  2. Afegir la farina tamisada i la sal i remenar fent moviment envolvents perquè no baixi la massa.
  3. Col·locar en una safata rectangular de forn sobre de paper vegetal.
  4. Coure al forn, preeescalfat a 170º, durant 7 minuts.
  5. Enrotllar amb el mateix paper de forn i deixar refredar.
Amb thermomix:
  1. Col·locar la papallona i posar al got el sucre i els ous, programar 5 minuts a 37º i velocitat 3 1/2.
  2. Tornar a programar 5 minuts a velocitat 3 i 1/2 sense temperatura.
  3. Afegir la farina i la sal i programar 8 segons a velocitat 2 i 1/2.
  4. Acabar de remenar amb l'espàtula.
  5. Per coure fer el mateix procediment explicat en l'apartat anterior.
Muntatge:
  1. Untar la sobrassada a sobre d'un paper d'alumini, si la teniu fora de la nevera us serà més fàcil.
  2.  Desenrotllar el pa de pessic i amb l'ajuda del paper d'alumini posar la sobrassada a sobre.
  3. Posar la mel per sobre en forma de fil.
  4. Escampar els pinyons.
  5. Enrotllar el pa de pessic fent pressió perquè quedi compacte.
  6. Cobrir amb film i posar al congelador.
  7. Una mica abans de servir treure del congelador i tallar a rodanxes d'un centímetre.

diumenge, 4 de febrer del 2018

Carlota de crema catalana


Avui hem celebrat els 24 anys de l'Arnau i els 24 que ens vem estrenar com a pares.  Recordo com si fos ahir aquell 4 de febrer, quan després d'una visita de control d'embaràs, la doctora em deia que anés a fer repòs durant 15 dies a la clínica. No vaig tenir temps d'entrar amb la maleta plena de llibres que la doctora ja m'estava esperant per provocar el part un mes abans. Tot va anar molt ràpid i en 3 hores l'Arnau ja havia nascut, era petit petit i molt ros, per nosaltres el nen més bonic del món.


Per molts anys!!!!

Amb aquest pastís hem volgut tenir un record pels presos polítics que segueixen injustament privats de llibertat.
Aquesta vegada m'ha costat trobar una recepta, volia fer un pastís groc però no podia ser de llimona, a l'Arnau no li agrada, m'agradava el format de carlota, amb el llaç groc i després de donar-hi moltes voltes vaig trobar aquesta recepta de la Mercè del blog Cuina per a llaminers que complia tots els meus requisits.
He de reconèixer que al principi em feia molta mandra fer els melindros, confiava molt poc amb mi, al final m'he animat i he flipat amb el resultat, ha valgut la pena. Els CriJoArMaEl els ha agradat molt.

Ingredients:
Melindros i base del pastís
  • 3 ous
  • 75 gr de sucre
  • 75 gr de farina
  • 1/2 cullerada de sucre
Pastís
  • 1 l de llet
  • 8 rovells d'ou
  • 125 gr de sucre
  • 50 gr de midó
  • 1 branca de canyella
  • 1 pela de llimona
  • 5 fulles de gelatina
Preparació melindros i base del pastís
  1. Separar les clares dels rovells.
  2. Batre els rovells amb el sucre fins aconseguir una pasta blanquinosa i espessa.
  3. Muntar la clara a punt de neu.
  4. Afegir la farina tamisada, poc a poc, a la barreja dels rovells i remenar amb moviments envolvents.
  5. Afegir les clares i anar remenant suaument de baix a dalt.
  6. Posar la barreja en una mànega pastissera.
  7. En una safata de forn i sobre paper de forn fer tires de 7 com de llarg per 2 d'ample i una base de 19 cm de diàmetre.
  8. Espolvorejar els melindros amb sucre de llustre.
  9. Coure al forn, preescalfat a 180º, durant 10 minuts.
Preparació de la crema
  1. Bullir la llet amb la canyella i la pell de llimona. Retirar del foc i deixar refredar del tot.
  2. Posar a hidratar la gelatina amb aigua freda.
  3. Colar la llet i separar-la en dues parts iguals.
  4. Una part de la llet barrejar-la amb el sucre i el midó i portar-la a ebullició.
  5. Fora del foc abocar la llet freda al cassó.
  6. Afegir els rovells i passar pel turmix fins que quedi ben integrat.
  7. Posar novament al foc fins que espesseixi.
  8. Passar la crema pel colador xinès i afegir la gelatina ben escorreguda.
  9. Posar la crema sobre de la base de pa de pessic.
  10. Deixar quallar a la nevera un mínim de 6 hores.
Abans de servir desemmotllar i envoltar amb els melindros.
Decorar el pastís amb fruita i servir ben fred.