dilluns, 31 d’octubre de 2016

Pastís de fruita amb crema vegana


Avui em toca a mi bufar les espelmes, bufff, com passen els anys!

Ahir em llevava d'hora per preparar aquest pastís, teníem convidats a dinar i a mi m'agrada tenir-ho tot preparat abans no arribin. Per primera vegada provava de fer crema pastissera vegana, per temes d'al·lèrgies no podia utilitzar ni ou ni llet, i no les tenia totes, però com podeu veure a la imatge va quedar fantàstic i la crema impressionant. Tot just acabo de col·locar l'última maduixa i em diuen: ja en tindrem prou???? Jo que miro a la Mariona amb cara de pena i dic: en faig un altre???? .... I pim pam, ja en teníem dos!!!

La recepta de la crema pastissera vegana és de la pàgina recetassinlactosa.com

Ingredients:
  • 1 base de pasta de full o de brisa
  • 500 ml de llet de soja o d'arròs . ..
  • 100 gr de sucre
  • 50 gr de maizena
  • 1 canó de canyella 
  • pell d'una llimona
  • fruita variada
Preparació :
  1. Primer de tot hem de preparar la crema. En un bol barrejar el sucre i la maizena amb dues cullerades de llet. Al principi sembla que no es pugui remenar, però amb poca paciència aconseguireu una crema molt densa.
  2. En un cassó posar la resta de llet amb la pell de llimona i la canyella, també podeu posar una baina de vainilla. Posar-ho al foc fins que bulli, retirar i deixar 5 minuts reposant.
  3. Coleu la llet calenta i aboqueu-la al bol del sucre i remenar fins que us quedi disolt el sucre i la farina. Si voleu que la crema quedi una mica groga podeu afegir-li una mica de colorant.
  4. Tornar a posar al foc sense deixar de remenar amb un batedor de mà. Notareu que s'espesseix i ja la podeu deixar refredar.
  5. Posar la massa brisa o de full en un motlle, punxar tota la base amb una forquilla per evitar que pugi i cobrir amb paper de plata tot presionant el motlle. A sobre hi podeu posar cigrons o mongetes seques per fer pes, jo amb el paper de plata ben posat cobrint la base i els laterals n'he tingut prou.
  6. Coure a 180°, amb el forn preescalfat, durant 20-25 minuts i deixar refredar.
  7. Per muntar el pastís, empleneu la base amb la crema pastissera i cobrir amb la fruita tallada com més us agradi.
  8. Si voleu que us quedi lluent podeu pintar per sobre amb almívar  (posar a bullir 50 gr de sucre amb 50 ml d'aigua, sense remenar i durant 5 minuts a foc fort. Deixeu refredar i ja teniu l'almívar fet).

diumenge, 23 d’octubre de 2016

Coca de músic amb cabell d'àngel casolà


Avui és el sant de l'Arnau i tenia l'encàrrec de fer un dinar apte per a vegans.
Després d'un aperitiu i una bona fideuà de bolets he fet aquesta coca de músic amb cabell d'àngel casolà.
Felicitats Arnau!!!

Aquesta coca és molt senzilla de fer, hauria pogut comprar el cabell d'àngel fet però m'ha fet gràcia fer-lo amb la thermomix, Pensava que era molt complicat i ha resultat fàcil, el problema és que es triga molt, ja que s'ha de coure i refredar vàries vegades.

Cabell d'àngel


La recepta és del blog Dit i fet de la María José i es fa amb una carbassa de la varietat cidra.


Ingredients:
  • Una carbassa d'un kg més o menys
  • 500 gr de sucre (una vegada cuita calcularem el que cal)
Preparació:
  1. Rentar bé la carbassa i assecar-la. Posar-la amb pell a la safata del forn i coure-la durant una hora i mitja a 190ª. Us quedarà de color marró clar.
  2. Retirar del forn i deixar refredar completament. 
  3. Una vegada freda partir-la per la meitat i retirar tota la polpa, amb l'ajuda d'una cullera, separant de les llavors. Poseu-la en un colador perquè deixi anar tot el líquid durant una hora i sí cal apreteu amb les mans. Quan vaig obrir la carbassa vaig al·lucinar, estava tota plena de fils, no ho havia vist mai!!
  4. Una cop ben escorreguda posar la polpa al got de la thermomix. Pesar-la i afegir 3/4 parts del pes de sucre. En el meu cas tenir 460 gr de polpa i vaig posar 300 gr de sucre. 
  5. Programar 30 minuts a 100ª i velocitat 2. Passat aquest temps retirar la confitura en un bol i deixar refredar totalment.
  6. Tornar a coure 30 minuts més a 100ª i velocitat 2 i repetir el pas anterior fins a 3 vegades.
  7. A la tercera ja tindreu el cabell d'àngel llest.
Coca de músic i cabell d'àngel

Ingredients:
  • 1 làmina de pasta de full
  • cabell d'àngel
  • fruits secs variats: nous, ametlles, avellanes, pinyons, panses ...
Preparació:
  1. Posar en una safata de forn la làmina de pasta de full.
  2. Amb una forquilla punxar tota la base deixant un dit per cada costat sense punxar.
  3. Cobrir tota la part punxada amb el cabell d'àngel.
  4. Repartir els fruits secs per sobre del cabell d'angel.
  5. Coure al forn, preescalfat a 180ª, durant 20 minuts o fins que veieu que està cuit.
  6. Si voleu que us quedi brillant podeu fer un almívar amb aigua i sucre i pintar amb un pinzell.

dimecres, 12 d’octubre de 2016

Fesolets de Santa Pau amb botifarra negra i botifarra esparracada


Fa casi un any que vem anar a Santa Pau i vaig comprar fesolets, en arribar a casa els vaig guardar a l'armari i allà han quedat oblidats fins ahir que em van arribar diferents avisos per indicar-me que era el dia adequat: 

  1. L'Èla va posar la tele i feien Les Tres Bessones i els fesolets màgics
  2. Al programa Cuines van fer Fesolets de Santa Pau amb musclos
  3. Avui és un bon dia per fer botifarra per acompanyar als fesolets
La cocció dels fesolets l'he fet com ahir va explicar en Marc Ribas. Em va fer gràcia, doncs cal espantar-los perquè no se separi la pell del gra. 

Ingredients: 
  • 500 gr de fesolets de Santa Pau
  • 5 botifarres
  • 1 botifarra negra
  • 2 grans d'all
  • oli
  • sal
Preparació:
  1. La nit abans posar en remull els fesolets, cobrint-los amb aigua mineral i deixar a la nevera 12 hores.
  2. Posar els fesolets a una olla a pressió i cobrir amb aigua freda, tan bon punt arrenqui el bull colar i tornar a posar a l'olla tornant a cobrir amb aigua freda. Quan torni a arrencar el bull tapar l'olla i coure 20 minuts.
  3. Esparrecar la botifarra treient la pell i tallant a trossos. Coure-la amb una mica d'oli i anar aixafant amb una forquilla i reservar.
  4. Tallar la botifarra negra a trossos petits i saltejar un parell de minuts en una paella i reservar.
  5. En una paella gran posar els fesolets amb una mica d'oli i sal. Saltejar fins que comencin a agafar color.
  6. Afegir-hi els alls laminats i les botifarres i coure tot junt un parell de minuts.

diumenge, 9 d’octubre de 2016

Risotto de pera, pernil i gorgonzola


Aquest dissabte a casa es respirava tranquil·litat i silenci, tots tres fills han marxar d'excursió amb el Cau i hem aprofitat per fer un bon dinar i gaudir d'aquest moment.
Com que som formatgers de mena hem disfrutat de valent amb aquest risotto. La recepta me la va passar la Teresa d'un llibre de la thermomix, jo hi he afegit uns dauets de pernil i l'he fet al foc. Us deixo l'enllaç a la recepta amb thermomix.

Ingredients:

  • 1 ceba
  • 350 gr d'arròs
  • 50 ml de vi blanc
  • 800 gr de brou de verdures bullint
  • 200 gr de formatge gorgonzola
  • 200 gr de pera 
  • 200 gr de dauets de pernil
  • 30 gr de mantega
  • oli
Preparació:
  1. Sofregir la ceba, tallada ben petita, amb una mica d'oli.
  2. Quan comenci a estar transparent afegir-hi el pernil i coure un parell de minuts.
  3. Afegir l'arròs i coure tot remenant fins que agafi un color transparent i brillant.
  4. Incorporar el vi i deixar que s'evapori.
  5. Amb un cullerot anar afegint el brou calent a poc a poc, sense arribar a cobrir l'arròs i a mesura que se'l va bebent n'anem afegint tot remenant per evitar que s'enganxi. Aproximadament uns 12 minuts.
  6. Afegir el formatge i la pera tot tallat a dauets petits i coure un parell de minuts més.
  7. Retirar del foc i afegir la mantega.


dimecres, 5 d’octubre de 2016

Donuts vegans


Avui em fa il·lusió presentar-vos aquests donuts ja que el cuiner ha estat l'Arnau.
Des d'ahir a la tarda que m'estava dient que necessitava diners per anar a comprar els ingredients per fer donuts, jo convençuda que em prenia el pèl no li vaig fer ni cas. Avui, de bon matí, ha tornat a insistir amb els donuts. No m'ho podia creure, l'Arnau pretenia fer donuts!!!! He cedit amb els diners i me n'he anat a treballar convençuda que els donuts acabarien en xurros. A mig matí rebo un whatsapp i he flipat amb la fotografia, eren uns donuts fantàstics, no m'ho podia ni creure!!!
He tingut la gran sort de poder provar un forat, els donuts eren un regal per la Lucía i han desaparegut a primera hora de la tarda. Han quedat molt bons.

La recepta és de la pàgina thermomix vegetarianos y veganos.

Ingredients per a 12 donuts petits o 6 de grans:
  • 150 gr de farina
  • 100 gr de farina de força
  • 1 sobre de llevat de forn
  • 40 gr de sucre glas
  • 30 gr de margarina no hidrogenada a temperatura ambient
  • 5 gr de sal
  • 125 ml de llet de soja a temperatura ambient
  • 1 culleradeta de vainilla
  • ratlladura de la pell de mitja taronja
  • oli de gira-sol per fregir
Pel glassejat:
  • 100 gr de sucre glas
  • 2 cullerades grans d'aigua
Preparació: (poso la recepta per thermomix però només cal que barrageu els ingredients en l'ordre que indico)
  1. En el got posar el sucre, la ratlladura de taronja i polvoritzar a velocitat progressiva 5-10.
  2. Afegir la farina i el llevat i barrejar durant 10 segons a velocitat 4.
  3. Afegir la resta d'ingredients i programar 30 segons a velocitat 4. 
  4. Retirar la massa del got, fer una bola, i partir-la en 12 porcions si volem fer-los petits o 6 si els fem grans.
  5. Amb cada porció fem una bola i les posem en una safata per anar al forn lleugerament enfarinada. Amb la mà aixafem la bola. Retallem amb un motlle rodó per donar la forma i fem el forat amb un altre motllo més petit (per exemple un tap).
  6. Coure durant 40 minuts a 50º.
  7. Mentrestant, preparar el glassejat barrejant el sucre amb l'aigua.
  8. Quan estiguin cuits, treure del forn i fregir en abundant oli de gira-sol molt calent fins que estigui daurats.
  9. Posar sobre de paper de cuina per retirar l'excés d'oli  i quan no cremin arrebossar amb el glassejat i deixar-los refredar sobre d'una reixa.